Kawan - Kawan jeBateja

Friday, January 29, 2010

Buat Program...

Aktiviti memeningkan kepala...membuat program untuk satu part yang dirahsiakan nama nyer...kalau program ni berjaya...memang seronok...kalau salah....part berlanggar dengan stylus cmm....nak marah pun ada....ahakz....

ps : Aku seronok betul buat program atas kerusi yang tah kat mana aku kebas....lupa plak...ahakz..macam manager...hik...hikk...oppsss....

Thursday, January 28, 2010

SPA...


Sesekali second wife ni nak gak kena hantau SPA...bukan tak leh cuci sendiri tapi tang nak VAKUM tu...malasnya...so ini le caranyer...hantau cuci...vakum sekali pastu bayar....abis citer....tapi masa den poei cuci ni...bebudak ni koje memain le...tak bersih pun body keto...apo lah...malas den nak mai sini dah...baik cuci sendiri...pulak.....

Wednesday, January 27, 2010

Hilang Kaki...

Al Kisah sepupu wife aku kemalangan di kampung ketika pulang dari sekolah. 2 buah lori treler yang sedang berlumba dijalan raya telah melanggar motorsikal yang dibonceng besama Pakciknyer. Akibat kemalangan tersebut, kaki kanan nyer hancur digilis yang akhirnyer tepaksa di POTONG, Punggung terkoyak sehingga terpaksa doktor kuarkan dubur di perut untuk tujuan pembuangan najis kerana punggungnyer tidak boleh digunakan dalam masa 3 bulan selepas dijahit. Leher terpaksa ditebuk kerana paru-paru penuh air, kaki kiri patah...

Usia nyer baru 11 tahun ( tahun 5 ) di Sekolah Kebangsaan Pagar Sasak, Kuala Lipis, Pahang. Bagaimana lah dia akan hadapi hari2 yang mendatang ni erk....Permintaannya selepas pembedahan potong kakinya ialah....dia nak SEPASANG KASUT BOLA....permintaan yang cukup membuatkan sepupu dan sedara marenyer ini merembas air mata....

** GAMBAR : Kaki kanan selepas dipotong, ditanam di perkuburan islam Sentul.

Buat masa ini mangsa masih berada di HKL....adehhhh

Wednesday, January 13, 2010

Meeting Dengan Orang Indonesia...

Last week aku ada meeting dengan orang dari Indonesia. Mereka semua dari PT BAKRIE. Al kisah perbincangan kami lebih kepada mendapatkan MATERIAL untuk NEW projek kereta baru PROTON. Oleh kerana aku tiada kepakaran dalam MATERIAL or BAHAN MENTAH berasaskan besi ( BAHAN MENTAH buat puding tahu le aku...) so aku lebih banyak mendiamkan diri. Mengikuti sahaja rentak bualan mereka( Pihak Indonesia dan Malaysia). Banyak istilah yang aku pelajari contohnyer BREAKDOWN. Aku ingatkan mesin rosak, rupanyer mereka maksudkan kegagalan menghantar barang pun kira BREAKDOWN..macam KAPAL LAUT karam ke...err..contoh jer....Mereka berada di SMC setengah hari saja sebab mereka perlu ke Hicom pulak....ahakz
Ini ialah KEPALA kepada MEETING....Encik Bujal ( bukan nama sebenar ).

Yang Pergi Dan Datang...

Pada tahun 2010 ni kami di QC department akan mendapat satu alat instrument yang serba canggih iaitu CMM ( Cordinate Measuring Machine ). Oleh kerana masalah RUANG yang terbatas, CMM lama ( PRISMO ) terpaksa dinyahkan dari LAB setelah sekian lama berbakti kepada NUSA dan BANGSA QaQc.

PS** Kami memerlukan CMM untuk membuat INSPECTION.

Sebelum dibawa keluar, perbincangan perlu untuk memastikan CMM ni tidak mengalami sebarang kerosakan kerana ia perlu dihantar kepada salah satu anak syarikat iaitu SBT. Ia masih boleh digunakan dan AKAN digunakan di SBT.

My SIFU ( baju putih ) dan LEE, sedang blur untuk membawa keluar CMM ni sehingga mahu membunuh diri dengan terjun dari meja CMM. Ahakz....sila kan....

CMM lama yang telah dibungkus ( PRISMO ). Sedia untuk meninggalkan SMC yang telah lama memerah keringat si CMM ni.

Untuk membawa keluar CMM ni bukan lah keja senang. LAB terpaksa dipecah masuk kerana ketinggian CMM tinggi jika nak dibandingkan dengan pintu bilik lab.

Ini lah CMM baru ( ACCURA ) yang mengantikan CMM lama. Ianyer lebih canggih kerana mengunakan SCAN untuk MEASURING.

ACCURA...ini nama modelnyer. Sebelum ni kami guna PRISMO dan sedang digunakan juga SPECTRUM. Semua model ni ada kelebihan masing2.

Ini mungkin sistem tercanggih dalam CMM baru ni....masih lom faham penggunaan nyer sebab belum ada TRAINING.

Wahhh...macam dalam kereta plak CMM baru ni...macam TIMING BELT...ahakz.....lantak laaaaa....

Friday, January 8, 2010

Last Day...

Ini budak.... last day berada di tempat kerja aku hari ni. Pagi tadi dapat info yang dia berjaya masuk ke UITM KUALA PILAH dalam COS SAINS GUNAAN. Esuk dia akan mendaftar di UITM ( 09hb JANUARI 2010 ). Kelam kabut dia hari ni...nak uruskan pemergiannyer....Selamat Berjaya YONOS ( bukan nama sebenar...)

Wednesday, January 6, 2010

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin