Kawan - Kawan jeBateja

Saturday, July 31, 2010

Selagi Ada Daya...

Selagi ada daya...kalau kawan2 ajak makan dan depa belanja maka tidak akan ku tolak...termasuklah yang di belanja oleh sahabat den yang satu ni. Im keja sampai lewat malam td so kerna lapar dia ajak makan....aku tumpang le semangkuk dua....ahakz



Selagi ada daya jugak...perlawaan anak buah aku untuk sama2 makan hidangan yang dibawanya dari rumah mertuanya. Rumah mertuanya ada kenduri tahlil n arwah. Nasi dengan ayam golek...kuah nenas masak lemak...sukar di lepaskan....mmg terlalu sukar....ahakz...

Friday, July 30, 2010

2 in 1...

2 in 1....kalau kat rumah aku suka on 2 2 sekali benda alah ni...tak de lah 2 2 sekali aku bukak blog....kadang2 satu blog...satu lagik main game...game yg biasa aku main RED ALERT...dah berjuta kali main...dan berjuta kali menang...tak plak aku jemu2.....tah le...apsal tah...

Budak Sopan...

( klik gambar untuk besarkan )

Lelaki sopan dah semakin pupus kat dunia ni...? Banyak statement mcm ni aku baca dalam forum2 tertentu. Kebanyakkan statement2 di kuarkan oleh wanita. Tapi korang tenguk le gambo diatas ni....aku nak buktikan je...LELAKI sopan masih wujud di dunia ni...1 gambo ni buleh korang andai kan seribu presepsi...cuma aku nak TEGASkan....ini bukan LAKONAN dan lelaki ini bukan SPESIS SOTONG...auwwwwwwww.......

Makan Jeruk...

Ini jeruk...jeruk campoq mai dari Penang...sebelum ni dah pernah post megenai jeruk ni....anak buah cek pi balik Penang...di pi beli sekali. Dolu-dolu bila dia pi balik Penang...cek selalu dok kirim kat dia...ini kali...cek tak kirim pun...dia pi beli gak....terbiasa kot...cek terima ja...baguih gak...sebab cek minat sangat dgn jeruk campoq mai dari Penang ni. Errr....tak leh cerita banyak2...nanti ada yang terliuq...cek jugak yang rasa bersalah...ahakz

Makan Je Lah...

Kerja malam tadi...makanan yang sampai hasil dari buah tangan anak buah...si AM...membawa kerepek pisang TANDUK BADAK....pehhh...aku makan je separuh...katanya, kawan wife nya bagi...beli kat Banting...rm8 - 1kilogram....belasahhhhh.....

Ini plak si Raja yang bawak...dia kata nama kuah tu pengat durian. Aku rasa ada nama lain...lupa plak nama nya. Makan dengan roti ramai2...pehhh....sedap oooo...sib baik pinggan tu tak leh makan...kalau tak..pinggan tu cicah pengat...sedap jugak kot..err..agaknya laaaa

Sudah 4 hari berturut2 bebudak aku sentiasa di murahkan rezeki...Alhamdulillah....

Bakar...

Semasa balik dari menghantar kek kepada seorang pelanggan di Salak Tinggi aku melihat sebuah van terbakar. Sungguh terasa amat goyang ketika aku membawa kereta melintas melalui van yang terbakar...aku takut van tu meletup ke....pehhhh...nasib baik trafik tak beberapa sesak walaupun jam 6.30pm....di kira waktu org pulang kerja tu...

Thursday, July 29, 2010

Kek Oren...


Ini Kek Oren...Ini bukan BUKIT ANTARABANGSA...bukan jugak TAmAn Astakona....Bukan dan bukan jugak Nasi Beriani...Ini ialah Kek Oren yang WIFE aku buat....ahakz...aku pulak..TUKANG MAKAN dengan Lahapnya....

Seperti biasa...kalau ada kek ke...puding ke...bebudak aku kat kilang memang beruntung le...walau tak se beruntung ALONG BUKIT BERUNTUNG. Kat atas ni Kek Oren yang dah POTONG2...untuk anak buah TERSAYANG...

Hanya ini yang Tinggal....errr...TINGGAL KENANGAN....ahakz

Wednesday, July 28, 2010

Lembab Plak...


Aku dah berjaya buat resepi puding kacang merah. Resepi yang berbentuk video tersebut harapnya dapat membantu pencinta2 puding untuk membuat resepi ini dengan lebih mudah. Namun yang benggangnya...ketika aku upload video ke utube...sangat slow arrr....busn...busan....

Yang best...video2 dalam blog aku telah di VIEW oleh lebih 280 000 orang...pehhhhhhh....kepada yang nak view apa2 resepi dari jeBateja...sila lah ke...


Babai....Ahakz

Tiada Air...

Masa bersiap gi kerja lewat petang semalam...adik aku call wife aku. Katanya tempat dia tak de air. Dia nak numpang basuh baju dan mandi kat rumah aku...dia suruh le aku jemput dia kat sebuah Kolej Jururawat di NILAI. Oleh kerana aku kerja malam...hasrat nya ngak bisa aku penuhi. Untuk tidak menghampakan dia...aku bawak le air dalam bekas planta tu dengan botol kecil. Kesian gak...org pompuan kalau tak de air...payah kot. Aku hantau air ke Nilai..pas tu aku patah balik ke Bdr Baru Bangi. Kolej tu BENGGONG betul...dah tahu tak air 2 hari sediakan le TONG besau suruh pembekal air hantaukan air....ini tidak..buat dek...je...BENGGONG...

Puding Kacang Merah vs Kastard

Hari ni...bangun je tidur wife mintak buatkan Puding kacang Merah dan Puding Kastard...sebagai suami MITHALI maka dengan rasa BANGGA maka aku pun buat. Gambar di atas...puding kastard..terus terang aku takut letak dalam gelas ni...tapi wife sgt konfident...so aku ikutkan je...kalau pecah..bukan aku nyer gelas...wife punyer...duit yg nak beli je duit aku...errr.....mcm tu plak erk....Puding ni aku nak makan dgn kuah,...tapi bahan tak cukup...aku HOLD kan dulu....

Ini Puding Kacang Merah...tak guna Santan...guna susu SEGAR. Tujuan buat puding ni adalah aku akan mengVIDEOkan cara2 membuatnya....ahakz....tapi tenguk gak lah...masa mengIZINkan atau tidak....
Lepas ambil gambo apa yang patut....aku suruh wife potong kecik2 bawak gi KILANG. Memang rezeki my EXEC. dia yg balik lewat ari ni...dapat gak merasa PUDING ni...tapi dia still tuntut puding jagung yang aku buat minggu lepas....aaiyaaaaa.....malasnyaaaa...( dia kempunan puding jagung...cos masa aku bawak dia PUASA sunat )

Ini bekas selepas Puding di bawa masuk ke dalam perut anak buah aku di KILANG. Ada sape2 yang leh masukkan bekas ni dalam perut tak?...aku malas nak basuh dan bawa pulang....ahakz

Tuesday, July 27, 2010

Sungai...


Belakang rumah mertua den ada sungai...airnya mengalir tenang ketika tak hujan. Kalau hujan...tenang jugak kot. Kedalaman sungai ini hanya separas betis budak2 so tak le dalam sangat.


Tu dia...ini lah akibatnya kalau jumpa air. Anak buah dan bapak buah sama je...lupa diri sat. Air sungai ni sangat lah sejuk...kesejukkan nya sampai ke tulang sum-sum...apa pun sungai ni mmg best untuk mereka yang kemaruk dengan air....

Salak Lipis...

Kenal buah apa ni...???....Rasanya nama buah ni...SALAK...dan pasti ia tidak langsung ada pertalian sedara dengan SALAK SELATAN dan SALAK TINGGI. Ni buah salak kuala lipis....err...untuk pengetahuan..den tak makan buah ni...

Ini lah Pokok Salak..macam pokok sawit je...tapi duri2 di pelepahnya..sangat le tajam. Pokok2 ni ada di kebun rumah mertua den...sebelah rumah je.

Itu buah SALaK di pokok lagik...nampak tak hensem langsung buahnya. Susah plak nak ambil tu...( susah sebab den ni beginer tang nak ambil buah salak ). adik ipar den yg pompuan...sekali ayun parang...terlerai terus buah dan tangkainya....hebat....

Hah....nampak buah SALAK tu...den bawak gi KILANG...suka bebudak ni makan. Den tak makan...makan RAMBUTAN dan DURIAN ( durian habis sebelum gambonya sempat di ambil...). Rambutan bertangkai tu dari SEGAMAT...yang dalam plastik biru tu...rambutan LIPIS...masuk dalam perut...tak taw jadi apa....jadi tahi je kot...ahakz

Petai...


Korang makan PETAI...? gambar ni di ambil masa balik kampung WIFE den ari tu. Ada kenduri ARWAH ayah nya. Punya le banyak PETAI...depa buat SAMBAL je...sedap ooooooo. Pas tu kencing bau PETAI....pehhhhh.....WANGIiiiiii....ahakz

Monday, July 26, 2010

Lepak2 Di Kampung...

Sabtu lepas DEN balik kampung WIFE di Kpg PETOLA, Kechau, KUALA LIPIS. Kepada mereka2 yang balik KELANTAN lalu ikut GUA MUSANG sure lalu lah depan GHUMAH mertua DEN. Kalau TIME raya seronok tgk keta berderet2 di sebabkan JEM di BUKIT TINGGI...ahakz...Tapi masa den BALIK...jalan tenang dan DAMAI.

DEN kalau balik kampung WIFE memang suka merayau...paling kerap ke kedai dalam gamba ni. Kedai ni Mak Sedara wife yang punya....kira dah jadi mak sedara DEN jugak lah namun kalau den makan minum tu tak de lah HARGA sedara2 erk....BISNES is BISNES kan...

DEN selalu minum air ni...selain kurang MANIS, ia jugak kurang GAS. selalu kalau pergi waktu2 tengahari...air ni yg den dah belasah....Harga..??...RM1.30....cukup murah bagi den...

Ini...minuman wajib bagi den...TEH tarik...kalau pegi petaang2..ini le yg den ORDER...ahakz. Harga...RM1.20

Yang ni cerita tak berapa best....pulang je JEM kat AMPANG...pehhhhh...BUSAN...BUSAN...BUSAN....

Friday, July 23, 2010

Bunga...

Ini ialah BUNGA2 dalam QaQc sekarang. Ada 3 kuntum. Yang belah kiri MELUR dan belah kanan MELATI...( bukan nama sebenar erk...).

Hah yang ni MAWAR ( bukan nama sebenar )....pemalu nak ambil GAMBO.....ahakz.

Jumaat Ku...

Hari ni solat JUMAAT best sket...LAST week punyer le kuat sore khatib tapi tak jelas...hari ni...clean n clear. khutbah pasal sedekah dan zakat...jangan kedekut bersedekah dan berzakat...leh jugak bersih2 kan harta or duit kita. Kalau makan gaji ni...mana taw ada yang terMEGULAR ke....ahakz....

Sebelum solat aku makan dulu. Tgh lepak2 kekenyangan ternampak kucing ni merayau sekitar parking MASJID sambil megiau giau. Nak POW makanan kat orang le kot. Ramai gak yang bagi kucing ni makan...kira mereka tu bersedekah le gamaknya....

Ini pun sedekah gak...sedekah sampah kat MASJID...BANGGANG punyer orang...dah tahu tempat suci...lagik mahu sepah2...otak letak kat perut kot.....agaknya laaaa

Tuesday, July 20, 2010

Masuk UNITEN...

Masuk bukan masuk nak STUDY...hantau kek je...minggu ni 2 kali kena hantau sebab Kek Gula Hangus dan Kek Pelangi aka Mable dah habis kat kantin.....suka tenguk bagunan ni....lawa dan tersendiri...kat sini le aku hantau kek...

2 buah bagunan yang aku suka tenguk....lawa di panah sinaran mentari pagi.....ahakz...

Kerja - kerja KHAS...

Kerja2 Khas si Budak Jahat...kerja paling best bagi aku. Note diatas aku tinggalkan ketika aku nak pergi buang air....program tak siap kat CMM tidak boleh diganggu....kalau tidak..pening kawan...ahakz

Friday, July 16, 2010

Penghulu Segala Hari...

Solat jumaat hari ni...suara khatib jelas tapi aku tak faham. Mungkin sistem bunyinya masalah...

Sebelah masjid ada lagik sebuah bagunan meyerupai kubah masjid...tak taw plak bagunan untuk apa..
Waktu pulang...berpusu-pusu jemaah keluar.

Gambar dari atas motor...aku pembonceng MOTORSIKAL Muhd Imran...

2 orang budak kilang aku dengan MOTOR yg powerz..

Di traficlight berdekatan kilang....ramai org...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin