Kawan - Kawan jeBateja

Monday, May 7, 2012

AV8 Malaysia : Kontroversi Yang Menjengkelkan...


AV 8x8
Kalau korang baca entry den pada 31 May 2010...
Berkisar pemilikan kereta perisai Pars 8x8 ( AV8 )...
Sepatutnya kereta perisai ni akan dapat pada Januari 2012...
Tetapi pihak Deftech minta penangguhan penyerahan prototaip...
Bila minta tangguh...
Maka akan naik lah KOS...
Kos tu dari mana plak datang nya...
Duit kerajaan...
Duit kerajaan tu plak mana datang nya...?
Emmm...
Itu belum masuk nak ganti TURRET lagik...
Supplier asal mahal katanya...

Perajurit Mei 2012
 Nak tahu lebih lanjut kena beli Majalah Perajurit Mei 2012...
Bermacam masalah kalau Malaysia nak buat pertukaran teknologi...
Dulu...
Kapal perang kita...
untuk TLDM...
Sampai kerajaan kerugian ratusan juta ringgit...
Tah apa tak kena dengan depa2 ni...
Ingat duit tu macam air jerk ke...

Pengantian Helikopter untuk ganti NURI pun bermasalah...
Maka jadi lambat...
Bila lambat...
Makin tua lah si NURI tu...
Alamatnya...
Makin ramai le yang bakal terkorban...

 Pengantian kereta perisai penting ye kawan2...
Kereta perisai kita sekarang terlalu tua sudah...
Perisai nya sudah tidak boleh menampung senjata2 zaman sekarang...
Akibatnya...
Seperti berlaku di Somalia...
Senang2 jer kereta perisai askar kita di musnahkan oleh RPG biasa...
Terkorban askar kita...

ANOA 6x6 Indonesia
Dari segi pertukaran TEKNOLOGI...
Elok rasanya follow Indonesia...
Pertukaran teknologi dengan syarikat Korea Selatan...
Membolehkan Pihak Indonesia menjualnya ke negara2 lain...
Gambar atas...
Kereta Perisai Anoa 6x6
Yang asalnya ialah...
Black Fox 6x6...

Black Fox 6x6
Sebenarnya...
Ada yang tak setuju perihal pertukaran teknologi ni...
Dengan RM8 billion ( yang bakal meningkat )...
Kita akan dapat 257pcs Kereta Perisai AV8 ni ( kalau ikut bajet asal lah )...
Tetapi dalam buku perajurit kata...
Kita boleh dapat lebih dari tu kalau beli terus...
Iye lah...
kalau pertukaran teknologi manjangnya masalah kan...
Kan...kan...


Kalau search kat Google image AV8 Malaysia...
Antaranya...
Akan keluar gambar kat atas ni...
So korang faham2 lah ayat2 den sebelum tu...

Apa pun tak bolehhhhhhhhhhhhh......

Ahakz...


Friday, May 4, 2012

Kantoi Plak...

Hari tu kan...kan...
Poei lah sekolah kebangsaan...
Daftar anak untuk tahun 1 - 2014...
Terjumpa plak dengan Blogger Kak Liza...
selepas borak alah kadar...
Den pun poei lah ke pejabat Sekolah...
Otw ke pejabat tu kan...
Den tercakap kat wife...
Abang rasa keta kita akan masuk BLOG laaa....
Rupanya betul jugak...
Kuar sudah keta den kat BLOG KAK LIZA kita tu...
Peehhhh...
Hebat tul jangkaan den...
Tapi...
Kan best kalau mulut den terpacul...
Abang rasa KAK LIZA akan belanja NASI ARAB laaa....
Ahakz...ahakz...

Link Blog Kak Liza berkenaan keta den yang COMEI....

Thursday, May 3, 2012

Salah Bekas Daa...

 Hari tu buat Tiramisu...
Kali ni guna resepi Chef Riz dari masterchef tu...
Memang sedap dari resepi biasa2 tu...
Tapi kosnya...
Bapak mahalnya...
Masalah kedua...
Tang bekasnya...
Ingatkan nak cantik...
letak dalam bekas kaca...
Last2 tak leh nak angkat...
Sebab ia macam aiskerim...
Adehhh...
Patutnya kena guna bekas yang leh bukak kat tepi tu...
Ahakz....


Bila paksa jugak angkat...
Ini le jadinya...
Habis strukturnya...
Adehhhhh....

tak sabar nak buat kali ke 2....
Ahakz...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin