Kawan - Kawan jeBateja

Friday, January 31, 2014

31. Totaly Gagal...


Ingat pasal jebat nak buat puding dari perasa Sunquick...
Misi tersebut totaly gagal...
Bukan sebab tak beku...
Tapi sebab RASA nya...
Sangat teruk...

Tak tergambar...

Apa maw bikin erk...
Kena buat sumtin ni...
Sebab kosnya tinggi...

Adoiii laaa...

Thursday, January 30, 2014

30. Puding Kasih Bertaut Loving...


Ini Puding kasih bertaut...
Saja jebat adjust paparan atas nya ada love...
Kasi gempakz...


Ini setelah di belah...
Memang sodap...

Ahakz

Wednesday, January 29, 2014

29. Nampak Tak...?


Nampak tak...?
Serangga yang dekat lampu tu...
Den lupa nama nya...
Anak buah bgtaw...
Namanya Riang-Riang...
Tah apsal dia riang tah...
Masa kenduri kat kampung...
Bising jer bunyinya..



Ini Riang-Riang nya...
Den google...
Jumpa di blog yg linknya di bawah ini...


Ada sedikit info perihal riang-riang ini...

Tuesday, January 28, 2014

28. Teringin...


Teringin nak jadikan puding semua perasa ni...
Cuma tinggal 1 perisa lagik yang tak jumpa...
Dianya warna hijau...
Puas carik...
Lum jumpa...

Try google sat...


Hah...
Yang ni...

Ahakz...


Monday, January 27, 2014

27. Ikan Darat Di Belantara...


Tak sangka...
Kat kampung wife den ada aktiviti perternakan ikan...
Bukan tepi jalan...
Bukan tepi kampung...
Tapi dalam hutan belantara...
Nak masuk kena naik 4wd...
Setakat MYVI den...
Habis...


Air nya di ambil dari sungai bukit...


Menggunakan satu hose besar...
Air sungai di bawa masuk...


Dari kolam besar tu...
Ada plak kolam kecil2...
Air dari kolam besar tu plak akan di salurkan di sini...
Sini adalah transit untuk ikan2 tempahan pelanggan...
Air dari kolam ini akan disalurkan ke kolam tanah...
Seterusnya ke sungai semula...


Ini ikan yang kami beli...
5.5 kg
RM77.00...
Hah ko...
Mahal...
Tapi ikannya tidak berbau...
Tomei2 berlaka...

Ahakz

Sunday, January 26, 2014

26. Macam Biasa...


Macam biasa...
Kalau ada kenduri kat kampung...
Kawan hangpa ni...
Ambil tender masak air...
Sampai bertong-tong...
Dah macam nak terbakar kulit...

Ahakz...

Saturday, January 25, 2014

25. Kuala Lipis....


Maaf geng....
Tak leh nak blog walk...
Teman Kuala Lipis
Balik kampung wife....

7am...
Kat pekan Kuala Lipis...
Makan rendang pulut daging yg terkenal di Lipis...
Sodap...
Pulut n rendang...
RM5.50...


Friday, January 24, 2014

24. Suka Beli...


Anak dara den darjah satu...
Dulu masa tadika tak bagi duit belanja...
Now dah masuk sekolah kebangsaan...
Sudah ada wang saku...
Bukan makanan yang di belinya...
Tah apa2 barang yang di beli di kedai buku sekolah...
Berani sungguh dia...
Membeli tanpa tunjuk ajar den...
Abang nya dulu...
Darjah 5 pun tak berani membeli...
Hatta suruh beli surat khabar pun...

Namun den dah warning...
Dia beli lagi yg bukan2 macam gambar tu...
Den kurangkan duit sakunya....

Ahakz....

Thursday, January 23, 2014

23. Kalau...


Kalau kawan2 gi Hospital Serdang pada waktu puncak...
Sila bawak helikopter sendiri...
Hanya situ jerk parking nya lom penuh...
Lain2 tempat dlm kawasan dan luar spital...
Semuanya penuh...

Uhukz...

Wednesday, January 22, 2014

22. Banyak...


Banyak sangat keja...
Banyak sangat print...
Banyak sangat pakai ink...

Pehhh...

Banyak kos sudah di laburkan...

Harap2...
Semua keja berjaya dilakukan dengan baik...

Pengsan...

Tuesday, January 21, 2014

21. Bagaikan Cermin...



Sambungan kerja ahad lepas...
Yang gagal...
Memotong part besi...
Sehingga berjaya...
Oleh anak2 buah yang berdedikasi...
Anda taw ini part apa...?


Akhirnya...
Berjaya memotong part tersebut...
Sampai terbakar...
Tetapi...
Kerja2 mengilat diserahkan kepada anak buah...
Seorang wanita...
Akhirnya...




Part yang di potong...
Yang ada kesan terbakar...
Berkilat bak cermin...
Kan...?

Monday, January 20, 2014

20. Cuci Enjin...


Hari tu pi hantaq keta cuci...
Tiba2 terfikir nak suruh cuci enjin sekali...
Dah bertahun tak cuci...
Dah berkeladak...

Den segan bila brader dlm gambar tu cuci...
Nampak sgt tak pernah ambil pot pasal enjin...
Sampai sabun pun naik hitam...
Den pun cover lah...
Cakap kat dia...
Maybe den patut cuci tetiap bulan enjin ni...
Baru nampak bersih...

Dia pun kata...
Mana leh cuci tetiap bulan...
Rosak kabel2 nanti...
Kami guna chemical...

Ooo...gitu plak...
Setahun 2 kali boleh...?
Dia kata...
Boleh....

Oooo...
Ingat kawan2...
Jangan nak cuci enjin tetiap bulan...

Kos termasuk basuh body keta...
Termasuk vakum...
RM20.00

Sunday, January 19, 2014

19. Apa Nak Jadi...


Semalam Ahad...
Den keja lagi...
Dah 2 kali Ahad keja...

Atas urusan kerja2 khas...
Tetapi kerja2 khas tu gagal...

Ada yang lebih gagal...
Asyik keja...
2 orang kawan di kilang...
Yang anak nya di masukkan Wad Hospital Serdang...
Sudah seminggu lamanya...
Masih TIDAK di lawati...

Setelah di ingatkan semlm...
Oleh kawan lain di kilang...
Betapa penting melawat kawan2 yang anak mereka di hospital...
Baru lah tergadah...

Ini baru betul2 gagal...
Sebagai seorang kawan...


Saturday, January 18, 2014

18. Hujan Malam...


Den tak tahan kalau hujan malam...
Kalau bawak keta...
Silau percikan air tu menggangu pandangan...
Agaknya dah tua kot...
Mata dah tak berapa powerz dah...
Ahakz...

Ada petua menerangkan mata tak...??

17. 10 Tahun...


Ceramah agama di kilang semalam...
Ustaz beri ceramah kata...
Dia mula baca alif ba ta masa umur 20 tahun...
Now dia berumur 30 tahun...
Sekali dia ngaji...
Punya le sodap sore dia...

Den...
Puluh2 tahun pun ngaji pun...
Sore tak sedap tu pasti lah...
Nak ngajar pun tak yakin...

Ceramah berkaitan Nabi kita...
Nabi Muhammad S.A.W...
Hebat...

16. Buang...


Pantang tul den susun kasut macam ni...
Lokasi di luar lab tempat keja den...
Nampak serabut...


Sudah info jangan letak kasut bertindih...
Degil sangat...
Den buang jerk...


In the end....
Nampak comei sket...
Mmg sengaja letak rak kasut yg kecil...
Supaya tak ramai yang masuk lab....
Ahakz

Wednesday, January 15, 2014

15. Tolong Den, Apa Dah Jadi Ni...


Pc den ni hah....
Tak leh nak masuk blog n facebook...
Pastu tetiba plak ada iklan mcm kat gambo tu...


Selalunya jadi macam ni lah...
Dah 2 3 hari mcm ni...
Poning....


Kadang2 jadi macam ni...
Try kat Mozilla...
Server down plak kata nya...


Bila nak jawap komen kawan2....
Kuar plak mcm ni...


Ini masa nak sign in blog...
Berjuta kali cuba...
Ini baru le dapat masuk...
Laju2 taip entry ni...
Takut jadi lagik...

Tolong den...
Apa nak buat,,,?

Tuesday, January 14, 2014

14. Teman Koje Lagik...


Salam Maulidur Rasul semua...
Today...
Den koje...
Siapkan koje2 khas den...
Dah hampir siap dah...
Tapi ngapa...
Jadi malas plak...
Mungkin sebab masa ni cuti kot...


Ini le puding yang den tunjuk semalam...
Dah siap...
Dah boleh di makan...
Ahakz...

Monday, January 13, 2014

13. Bikin Puding...


Jebat tengah bikin puding...
Tapi lom siap...
Dah 2 hari jebat ambil masa untuk siapkan...
Selain berkerja jebat ambil masa untuk buat puding ni....

Harap2 jadi lah...


Doa2 kan yer...
Terima kasih...

Sunday, January 12, 2014

12. Ahad Ni Den Koje Oiiii...


Den koje today...
Koje2 khas yang wajip siap hari ni...
Esuk ada plan keja2 khas untuk hal lain...
Pehhh...
Penat lak aiii...

Kawan2 buat menda...?


** Dalam gambo tu bukan den yer....

Saturday, January 11, 2014

11. Main Game Di Waktu Cuti...


Ini game lama ni...
General...
Command & Conquer...
Jebat suka main game jenis ni...
Satu lagik game Red Alert...
Best rasanya...

Hari Sabtu ni cuti...
So...
Ini lah aktivitinya...
Ahakz

Friday, January 10, 2014

10. Suka nya...


Suka nya ambil gamba dgn hp sendirik...
Den buleh tolong ambilkan kalau maw...
Awat lah susah2 erk...?

Nak tolong ambil dengan orang2 nya sekali pun buleh....
Ahakz....

Thursday, January 9, 2014

9. Pic Say Saya...



Sejak pakai Semak Phone ni...
Macam2 software nak cuba...
Salah satunya...
Software PicSay ni...


Dengan software ini...
Kita boleh buat gambar kucing ini...


Kepada macam ini..
Ahakz...


Macam mana dapat...?
Jebat download ajer dari Playstore...
Ahakz...


Wednesday, January 8, 2014

8. Balasan Allah Secara Tunai...



Maaf prenn...
Tak leh jalan2 semalam...
Bz giler, pastu keja asyik meguap...

Satu citer pada tahun lepas...
Bulan November...
Ketika susur masuk ke highway...
Seorang pakcik tua dari kampung tersalah masuk lorong Tol di pondok Tol Bandar Baru Bangi...
Dia termasuk lorong Touch n Go...
Tetapi dia nak ambil Kad Transit ( Secara Tunai lah tu...)...
So kereta kat belakang nya stuck...
Benggang jer orang belakang pakcik tua tu ( kita namakan pemuda J )...
Sehingga lah pekerja PLUS datang bg Kad Transit kat pakcik tu...



Di hari yang lain pada bulan yang sama...
Pemuda J kehabisan nilai dalam Touch n Go nya...
Dia terpaksa masuk ke lorong tunai di Tol Putra Mahkota...
Untuk ambil Kad Transit...

Semasa masuk ke pondok Tol Bandar Baru Bangi...
Pemuda J tersalah masuk ke lorong Touch n Go...
Sebab terbiasa...
Sepatutnya dia masuk ke lorong tunai...
So berderet lah kereta kat belakangnya...
Mungkin juga membebel...

See...
Sekejap jer balasan Allah...
Timbal balasnya di tempat yang sama...

Emmm...

Pemuda J = jebateja....ahakz





Tuesday, January 7, 2014

7. Hujan...


Gambo petang semalam di Bandar Baru Bangi, Selangor....
Langit golap...
Nak hujan...
Now tetiap petang hujan....
Tido malam sejuk jerk...
Best jugak oooo...

Tapi malam tadi den balik koje pukul 3 am...

Pastu tak leh nak lelap kan mata....

Alamatnya....

Keja hari ni masuk lambat le gamaknya...

Harap bos faham....



Monday, January 6, 2014

6. Kesian Dia...


Sabtu baru ni den gi kodai pagi2...
Orang ghumah suruh boli minyak masak...
Lopeh den boli minyak masak tu...
Dari kodai ke kereta den...
Den perasan ada kucing bawah keta...
Puas den halau...
Tak maw ngajak dia nya...

Den patah balik gi kedai...
Beli makanan kucing...
Lotak atas kotak...
Pastu letak sebelah keta den...
Laju jerk kucing tu mai...
Ewahhh....
Kalau seratus keta dia buat mcm ni...
Gomuk lah ko kan kucing....

Tapi sian kat dia...
Ahakz....

Sunday, January 5, 2014

5. Puding Triffle Love...


Puding Triffle Love den buat semalam...
Wife komen...
Biru tu pekat sangat....
Alaaaa....
Salah lagik gamaknya....
Susah tul bermain dengan warna ni...

Tak sanggup nak potong....
Tak cantik...
Ahakz...


Tapi....
Lastnya....
Potong jugak...
Nak bagi jiran2...
Harapkan nak makan sefamily...
Tak terhabis nanti...

Ahakz

Saturday, January 4, 2014

4. Hadiah Coklat...



Tak pernah den dapat hadiah coklat cengini...
Siap reben bagai...
Lawa laaa...



Dibalut lagik dgn beg kain yg kecil lagi comei...
Pastu ada lagik sampul dalam nya...
Hebat tul...

Rasanya....
Sedap ya amat...
Ahakz...


Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin