Pages

Friday, April 8, 2011

Jebat Sedang Prepare Puding Triffle...UPDATE...

ENTRI NI SAMBUNGAN YG SEMALAM YEA....
JEBAT TERUSKAN DENGAN MEMBUAT PUDING TRIFFLE
TEMPAHAN ORANG....



Kesian Puding ni...
Empunya kata, rasanya sedap...
Puding Triffle nukilan PENCINTA PELANGI...
Nak baca citer pasal puding ni...?
( harap pencinta pelangi tak marah den cilok gambar dia ni...sowy geng ...)

Esuk jumaat ada orang dari Bandar Baru Bangi tempah Puding Triffle ni...
So hari ni jebat dah siapkan sebahagian darinya...
Sebab nak buat puding ni...
Banyak step...
Kalau nak nunggu esuk...
Alamatnya tak TIDO jebat nanti...

Layer pertama...
Ada agar2 biasa yang di MASAK dari 5gram serbuk agar2, 5 sudu gula & 3 gelas air...
Potongan buah PIC...
Agar2 dimasukkan dlm bekas tanpa menenggelamkan buah PIC...

Layer ke 2...
1 cawan tepung kastard, 150gram gula, 1 tin susu cair, 10gram serbuk agar2 & 4 cawan air...
Air, Gula n Serbuk agar2 - masak sehingga mendidih...
Kastard dan susu di mixer hingga sebati...
Agar2 mendidih...
Tuang dan kacau sampai mendidih...
Tuang atas layer pertama tadi...
Buah PIC yang timbul akan menjadi pengikat antara agar2 dan puding...

Layer ke 3...
Swiss roll perasa coklat dan dibasahkan dengan syrup dari buah PIC tadi...
OK...sampai sini dulu...
Akan bersambung esuk...
IsyaAllah...


Selepas tu buat rich coklat...
Cara nak buat...?
Ada dalam video jebat sertakan dibawah...
Selaputkan rich coklat pada swiss roll pertama....

Selepas tu...
Masukkan swiss roll kedua...
Habiskan rich coklat...



Ini puding yang siap dihantar...
Sedap dimakan dengan YOGURT...
Harga RM55.00






Ini cara2 nak buat RICH COKLAT...
SELAMAT MENCUBA...

41 comments:

  1. waaa.bestnye puding..lama ezzu x mkn puding...hheheheh

    ReplyDelete
  2. weyy..makin hebat.. suka buah pic tu..

    ReplyDelete
  3. tnya jebat!

    berapa kalau nk order gak?
    leh deliver smpai kuantan x?

    ReplyDelete
  4. I yang paling malas sekali bab layer2 tu lah..tapi bab nak makan memang tak malas..hehe
    lama tak nak buat layer2 tu..?

    ReplyDelete
  5. kenape mesti puding trifle??

    wargghhhh!

    nakkk!!

    ReplyDelete
  6. adoyai jebat.da meleleh da air liur den nengok puding2 ni.

    ReplyDelete
  7. nak.....takmau la tgk lain kali...kang mengidam pulak....hihihi

    ReplyDelete
  8. EZZU - meh le makan puding....kita belanja ni....ahakz

    ReplyDelete
  9. NISA - ahakz....tak de yg hebat....biasa2 jerk...

    ReplyDelete
  10. ZATI - ngak bisa...kuantan ya jauh....jom kita ajau buatnya...ahakz

    ReplyDelete
  11. AMIRAh...sebab puding tu selalu org suka tapi susah nak buat...ahakz

    ReplyDelete
  12. SITI MURNI - sekejap jer..nak mebekunya..lama sket

    ReplyDelete
  13. STORY - kita dekatkan...nanti kita belanja yeee....ahakz

    ReplyDelete
  14. KURE2 - ahakz...hang dah berisi ke...taniah...ahakz

    ReplyDelete
  15. nnti nak cuba resepi yg ni pulak

    ReplyDelete
  16. hati2...ramai yg gagal ni...risau plak kiter....

    ReplyDelete
  17. walaweihh..tetibe craving for this yummy coldie n softy fud!haihhhh saja je cik jebat nih..lagi saya scroll down lg lapa taw..uuu

    ReplyDelete
  18. terliur je lah aku bc n3 ko ni.....:)

    ReplyDelete
  19. ALEXA - saba...saba....den dah bgtaw cara membuatnya tu...hang leh buat...ahakz

    ReplyDelete
  20. AZZEY - ahakz...hang nai buat sendirik buleh...nak tempah pun buleh...ahakz

    ReplyDelete
  21. huihhh..cuaca tgh panas hangat sedap nih...sluurrppp..jilat skrin ...hi hi..

    ReplyDelete
  22. Haha... :D Tak mara la.

    tenkiu sbb sudi ajar lagi.ssh3 jr jebat bt entry lg.

    Dah ikut dh step by step, silap tang serbuk agar2 tu n swissrol (sbb penuh 1 bekas tu tutup ngan swissroll.) ehe

    ReplyDelete
  23. tak nak cuba. malas nak luah bakat terpendam. T.T

    nak order boleh? tapi tunggu elaun dpt lu. tapi nak diskaun. tapi boleh tak ni? hee

    ReplyDelete
  24. alamk jebat!
    sedapnyerrr!!!
    nak!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    tapi nak free...ngehehehe...(ye saya tau saya over minta free haha)
    nak buat..saya tak reti masak and baking..
    hoho~

    ReplyDelete
  25. minta izin nk copy ye en. jebat...xthn tgk..nk kena buat nie.....

    ReplyDelete
  26. yummmyyyy..telan air liur segelen :P

    ReplyDelete
  27. Gigi Pak Nidus dah tinggal beberapa batang je lagi....kalau makan yang ini tinggal lagi satu.

    ReplyDelete
  28. CIKGU NURIN - ahakz...sila lah buat...untung hujan lepas membuatnya...ahakz...

    ReplyDelete
  29. PENCINTA PELANGI - alahai....sebab tu le kita sedaya upaya nak tlg ni...kesian oooo....

    ReplyDelete
  30. YATIE - nak order boleh....nak diskaun pun boleh....ahakz...

    ReplyDelete
  31. TEENAGER - alamak..nak free ke...kena tolong masak sama laaa

    ReplyDelete
  32. NZA - sila...sila....tara hal punya....

    ReplyDelete
  33. BAHULU - uikkk....segelen air liur....banyak...

    ReplyDelete
  34. PAK NIDUS - ha ha....ok....kurang manis ni....

    ReplyDelete
  35. sedapnye!nk rase semue..hehe...nk buat tapi mcm xde mase je..ekekek..

    ReplyDelete
  36. NIESZ - eleh....iyer ke tak de masa...ada nya...kalau buat sendirik kan...pastu se family makan...pehhh...nikmatnya...

    ReplyDelete
  37. kalo guna buah lain selain pic ok tak??? sbb pic ssh nak cari la, ada pun yng tin bsr... ehe.

    mcm buah lychee ke.. etc.

    ReplyDelete
  38. finest agar-agar powder jenama chap rose tu sama gak ngan agar2 powder swallow globe brand?

    ReplyDelete
  39. Pelangi - boleh jerk...ikut suka aa...cuma tak taw plak sirap dlm laici sesuai or tidak dgn swiss roll...

    Anak murid den guna NENAS....ahakz...try laaa

    ReplyDelete
  40. PELANGI Chap Rose den lom guna...cuma Nona jerk pernah...

    ReplyDelete
  41. Chap rose ni bukan agar2 segera.
    Serbuk agar2 je, tp xda yg colourless.

    Dh try dah. hehe.. okay dah.

    ReplyDelete