Resepi Caramel Jagung.
Caramelnya.
Bahan dan cara buat.
1 cawan gula dicairkan sehingga perang.
Selepas tu masukkan setengah cawan air.
Tunggu gula perang tu larut.
Tuang dalam bekas/loyang/acuan.
Ketepikan.
Bahan kukus.
1 tin jagung cap ayam.
1 tin susu cair.
5 biji telur.
2 sudu gula.
3 susu tepung kastard.
1 sudu besar esen vanilla.
Cara buat.
Blender semua bahan diatas.
Biar sebati tetapi jagung jgn sampai hancur.
Tuangkan dalam bekas/loyang/acuan yg ada gula cair td.
Panaskan kukus.
Dan kukus adunan td selama 30minit.
Cucuk dgn lidi or tester.
Kalau tak melekat.
Dah masak lah tu.
Sejukkan dlm suhu bilik sehingga sejuk.
Selepas tu baru masuk peti ais.
Sedap dimakan ketika sejuk.
Sekian.
Ikhlas daripada Azizan Mamad.
Jika nak tempah.
Boleh buat tempahan di...
http://gulahangus.blogspot.com
Tq.
No comments:
Post a Comment