Tadaaa....ini lah Puding Jagung Cincau yg aku plan pagi td. Alhamdulillah....berjaya.. .
Bahan mudah dan campak2 aje...cuma kena cari serbuk agar2 yg susah sket...
Aku sekali beli 200 ke 500 gram....kat pasaran ada jual siap pack 10gram...sonang.
So....Ini resepinya...
Bahan2
10 gram agar2.
4 cawan air panas( 800ml ).
200gram Cincau.
1 tin susu krimer manis Jagung ( Brand Saji ).
Cara Membuat
Masukkan susu dan air panas dlm satu bekas.
Tujuan guna air panas sebab nak cepat larutkan susu.
Jangan guna air mendidih.
Masukkan dlm periuk adunan td bersama serbuk agar2.
Masak adunan tersebut.
Kacau hingga mendidih.
Potong dadu cincau. Besar2 sket, jgn kecik sgt.
Adunan puding dah masak, masukkan dlm acuan pilihan.
Lepas tu masukkan cincau.
Ratakan cincau.
Sejukkan dlm suhu bilik.
Lepas tu masuk peti ais paling kurang 4 jam.
Sekian
Bahan mudah dan campak2 aje...cuma kena cari serbuk agar2 yg susah sket...
Aku sekali beli 200 ke 500 gram....kat pasaran ada jual siap pack 10gram...sonang.
So....Ini resepinya...
Bahan2
10 gram agar2.
4 cawan air panas( 800ml ).
200gram Cincau.
1 tin susu krimer manis Jagung ( Brand Saji ).
Cara Membuat
Masukkan susu dan air panas dlm satu bekas.
Tujuan guna air panas sebab nak cepat larutkan susu.
Jangan guna air mendidih.
Masukkan dlm periuk adunan td bersama serbuk agar2.
Masak adunan tersebut.
Kacau hingga mendidih.
Potong dadu cincau. Besar2 sket, jgn kecik sgt.
Adunan puding dah masak, masukkan dlm acuan pilihan.
Lepas tu masukkan cincau.
Ratakan cincau.
Sejukkan dlm suhu bilik.
Lepas tu masuk peti ais paling kurang 4 jam.
Sekian
1 comment:
windbreaker
windbreaker jacket
windbreaker jacket malaysia
Post a Comment