Kawan - Kawan jeBateja

Pages

Saturday, May 18, 2019

Resepi Puding Kelapa Muda...


Resepi Puding Kelapa.

4 cawan air kelapa muda.(ambil isi nya).
3 cawan Susu Full Cream.
2 cawan santan.(letak garam skit).
1 1/2 cawan gula.
18gram serbuk agar2.

Cara buat.

Blend isi kelapa dan air kelapa.
Lepas tu masak air kelapa, gula dan serbuk agar2.
Dah mendidih, masukkan susu, santan + garam.
Kacau sebati.
Tutup api sebelum mendidih.
Takut susu n santan pecah lemak.
Masukkan acuan.
Sejukkan dahulu sebelum masuk peti ais.
Setelah itu elok dimakan ketika sejuk.

Resepi ikhlas daripada Azizan Bin Mamad

Teringin makan Kek Gula Hangus sedap?
Klik...


Sunday, May 12, 2019

Resepi Caramel Jagung...



Resepi Caramel Jagung.

Caramelnya.

Bahan dan cara buat.

1 cawan gula dicairkan sehingga perang.
Selepas tu masukkan setengah cawan air.
Tunggu gula perang tu larut.
Tuang dalam bekas/loyang/acuan.
Ketepikan.

Bahan kukus.

1 tin jagung cap ayam.
1 tin susu cair.
5 biji telur.
2 sudu gula.
3 susu tepung kastard.
1 sudu besar esen vanilla.

Cara buat.

Blender semua bahan diatas. 
Biar sebati tetapi jagung jgn sampai hancur.
Tuangkan dalam bekas/loyang/acuan yg ada gula cair td.

Panaskan kukus.

Dan kukus adunan td selama 30minit.

Cucuk dgn lidi or tester.
Kalau tak melekat.
Dah masak lah tu.

Sejukkan dlm suhu bilik sehingga sejuk.

Selepas tu baru masuk peti ais.

Sedap dimakan ketika sejuk.

Sekian.

Ikhlas daripada Azizan Mamad.

Jika nak tempah.
Boleh buat tempahan di...

http://gulahangus.blogspot.com

Tq.

Sunday, April 14, 2019

Resepi Cincau Santan...


 Resepi Puding Cincau Santan.

Bahan2


18gram Serbuk Agar2.

6 cawan air

500ml Santan Kotak Kara, letak garam 1 sudu kecil.

1 ketul gula melaka

6 helai daun pandan

5 sudu besar gula

Cincau - potong dadu or memanjang. Ikut suka.


Cara membuatnya.


Masak air, serbuk agar2, daun pandan, gula, gula melaka sehingga gula melaka larut dan mendidih.

Gunakan api yg kecil.

Setelah masak, sila tapis ke dalam bekas yg lain.

Sejukkan dibawah kipas selama 7 minit.

Selepas itu, masukkan santan dan kacau sebati.

Masukkan cincau kedalam bekas.

Tuang adunan santan ke dlm bekas cincau td.

Sejukkan dlm suhu bilik.

Dah sejuk, masuk peti ais.

Dah beku boleh potong dan makan.


Ikhlas - Azizan Mamad aka jeBateja.


Monday, April 8, 2019

Resepi Puding Bandung Laicizz...




Kot nak try buat....

Ini resepi nya...

Resepi Puding Bandung Laicizz

Bahagian 1.
Bahan2.
1 tin Susu Bandung Brand Saji
5 cawan air
12 gram serbuk agar2
Pewarna merah ( pilihan - kalau nak buat tone warna. Tak payah pun takpe ).

Cara buat
Masak air 
dan serbuk agar2.
Dah mendidih, masuk kan susu. Kacau sebati.
Tutup api.
Kalau nak buat tone warna, asingkan 2 bekas.
Satu bekas biarkan warna asal.
Satu bekas lagi letak warna merah. Den guna warna sirap ros tu je.
Adunan ni kurang manis. Nak lebih manis letak le gula dlm 3 or 5 sudu besar. Kalau nak laaaa....
Beku kan.
Potong dadu.
Asingkan dlm bekas adunan puding.

Bahagian 2.
Bahan2.
1 liter air laici ( air kotak bosa tu. Tak kisah brand apa. Janji ada rasa Laici )
10 gram serbuk agar2.
Gula batu - Dua tiga ketui besar ibu jari kita, jangan ibu jari ketua kampung sebelah plak. ( pilihan - tak nak puding kita nampak berair sgt ). 

Cara buat.
Masak air laici, serbuk agar2 dan gula batu.
Bila mendidih.
Tutup api.
Sejukkan bawah kipas dlm 5 minit.
Lepas tu masukkan dlm adunan puding Bahagian 1 yg dah siap potong dadu.
Sejukkan dlm suhu bilik.
Lepas tu...masuk peti ais.

Sekian. Ikhlas. Azizan Mamad.

Wednesday, March 13, 2019

Hari Lahir...



Sambut Hari Lahir Todayz.
Sekejap masa berlalu.
Rasa macam baru semalam lahir.
Ahakz.

Saturday, March 9, 2019

Tabung Stop Rokok...


Banyak note RM20 kan.
Ini ialah duit yang den kumpul.
Start dari TIDAK MEROKOK.
Ala ala pemberi semangat lah.
Selang sehari,
Den akan letak note RM20 sekeping.
Dalam tabung.

Semangat tgk nya taw.

Monday, March 4, 2019

Menggapai Bulan...


Nak menggapai bintang...
Sangat jauh...
Mana yang dekat je lah...

Menggapai bulan...

Asal boleh...

Ahakz...

Sunday, March 3, 2019


Semalam dah siap Pilihanraya Kecil Dun Semenyih...
Di menangi oleh BN...

Den tak kisah siapa menang pun...
Cuma harap2...
Bendera2 tu cepat clearkan...

Ada yang jatuh or senget atas jalan...
Takut tercucuk penunggang motor je...

Itu je risau nya...

Saturday, March 2, 2019

Setelah 2 Tahun...


Sejak suka dengan mainan kecik2 ni...
Hotwheel dan Tomica...
Kita suka membeli...
Dari 2016 taw...
Dalam pada tu...
Kita tenguk, ada collector..
 Yang kumpul ikut tema...
Kita pun follow aaa..
Kita cari yang ada Falken...
Kita atas tu...
Toyota Supra Silver Falken...
2 tahun cari...
Baru jumpa...
Kawan satu opis jugak yg jumpa...
Ahakz ...


Now dah lengkap...
Kita boleh stop dah...
Yang koleksikoleks bakal kita jual...
Ahakz...

Sunday, February 24, 2019

Nerf...


Overtime hari ni...
Jarang den OT hari Ahad...
Tapi hari ni...
Terpaksa...

Terpaksa plak bawak senjata...
Sebagai pelindung...
Kot2 orang buli...
Termasuk budak dalam gambau tu...

Ahakz...

Saturday, February 23, 2019

Key Chain...


Keychain Lake Toba...
Or...
Danau Toba...
Anak buah bagi...
Dia bercuti ke sana...
So buleh lah mintak keychain...
Bapak buah dia je...
Tak mampu...
Ahakz...

Makan Lagi...


Makan-makan lagi...
Kali ni shift lagi satu...
Wife buatkan brownies lagi...
Moga anak2 buah den suka lah hendaknya...

In Sha Allah...

Wednesday, February 20, 2019

Hello Boss...


Kalau sesiapa biasa beli Surat Khabar, Utusan Malaysia...
Mesti tahu kartun Hello Boss ni...
Kartun nya menarik...
Santai je membacanya...
Namun...
Pada 19/2/2019...
Pelukisnya telah pulang ke rahmahtullah...
Lepas ni tiada lagi kartun beliau...

Salam Takziah buat family beliau...


Friday, February 15, 2019

Makan-Makan...


Seperti selalu...
Setiap Jumaat...
Kita buat makan2...
Sedaya upaya kita akan sediakan makanan...
Kadang2 tak sempat jugak...
Kali ni wife yg buatkan...
Puding Pandan dan Kek Brownies...
Suka betul anak2 buah kita...
Alhamdulillah...
Semoga mereka meyukainya...


Monday, January 21, 2019

Aeon Nilai...






17 Jan 2019 yang lepas...
Kami gi tgk Aeon Besar baru rasmi...
Kat Nilai, Negeri Sembilan...
Katanta terbesar di Asia Tenggara...
Kami tgk kecik je...
Maybe sebab penuh sgt org kot...
Tapi kami suka tenguk Food Court dia...
Lawa design nya...
Rasa nak makan kat situ...
Tapi masa tak izin kan...
Sebab anak nak balik sekolah...
Ahakz...

Lain kali maybe...

Sunday, January 20, 2019

Cctv Di Dalam Lab...


Dalam lab kami ada cctv taw...
Bos tetiap hari monitor budak kami ...
Dok main hp je kah...
Tido je kah...
Duduk2 je kah...
Makan dalam lab kah...
Semua dia dok perhati...
Kami pun pernah kena...
Sabaq je lah...
Ahakz...

Saturday, January 19, 2019

Keratan Enjin Proton Campro...


Kita kan keja kilang buat part keta...
Bukan buat keta full taw...
Sebahagian enjin dan brake sistem...
Gambar atas tu gambar enjin campro...
Utk keta proton...
Tak taw lah macam ne depa leh potong lagu tu...
Dasat kan...
Hang pa kenai tak...
Bahagian enjin tu...
Hangpa pakai keta apa pun...
Sama jaaa barang dlm tu...
Melainkan hangpa pakai keta...
Fully elektrik...
Lain aaa...

Ahakz..

Friday, January 18, 2019

Puding Nenas...

           

Puding Nenas...
Semuanya nenas...
Den blend nenas dlm tin...
Satu biarkan cerah...
Satu lagi tambah lemon colour...
Bekukan...
Pastu potong dadu...

Last...
Salut dengan perisa nenas...
Jadi lah mcm kat atas nun...
Sodap oooo...

Ahakz

Thursday, January 17, 2019

Buang Tebiat...


Buang tebiat betui den ni...
Ada ke Spiderman dibuat main...
Habis semua tempat kerja jd mangsa...
Tempat Spiderman beraksi...

Asalnya wife suruh beli barang untuk deco kek...
Deco nya Spiderman...
Beli 1 set untuk Wife...
Satu set untuk den...
Hah...
Ambil ko....
Ahakz...


Wednesday, January 16, 2019

Puding Jagung Cincau...


Hari tu kawan ajak lunch...
Dia bawa ke sini...
Restoran Al Mudharabah Sungai Ramal...
Makan Nasi Ganja kata nya...
Ingatkan kat Penang je ada Nasi Ganja...
Ahakz...



Ini lah nasi ganja tu...
Kita pilih yang ikan Talapia...
Ada banyak pilihan...
Paling best SOTONG...
Masa kita dtg...
Sotong limited...
Sebab musim tengkujuh kan...


Yang kita nak citer...
Sebenarnya...
Air Jagung Cincau ni...
Bapak SODAP EAAA....
Dari situ timbul lah idea...


Idea tukarkan dalam bentuk Puding...
Kita google dulu taw...
Tidak main buat je...
Ahakz..




Ini yang lepas di potong...
Alhamdulillah...
Sedap dan Lazat...

Tq Semua...




Tuesday, January 15, 2019

Puding Oreo...


Puding Oreo...
Kita suka buat Puding...
Kita suka Puding ni...
Sebab dia ada beberapa rasa...
Oreo...
Susu...
Manis...
dan yang paling best...
Dia ada rasa Coklat...
Selalu pakai Milo...
Now guna Susu Coklat Kurma...
Lagi sodap///
Ahakz...

Monday, January 14, 2019

Baling Selipar...


Bosan nak nunggu masa balik ni...
Layan baling selipar dulu lah...
Sape bran...
Meh lawan...
Ahakz///

Sunday, January 13, 2019

Bosan Lak Aii...


Sangat bosan...
Bila pagi pagi Ahad....
Kena kerja...
Bosan sungguh...

Emmmm...
Redha je lah...
Ahakz

Saturday, January 12, 2019

Mee Goreng...


Time2 cuti ni...
Biasa lah...
Kena buatkan sarapan...
Kita taw buat Mee Goreng je...
Ahakz...
Lain2...
Masak air...
dan...
Maggi je...

Ahakz

Friday, January 11, 2019

Tudung Botol...


Masa gi IOI Mall Putrajaya...
Jumpa orang jual tudung botol ni...
Terus beli...
Sebab teringat permainan ni...
Masa bebudak dulu...

Den lawan dengan wife...
Kalah wife den...
So OTAI masih BERBISA lah ni...
Ahakz...

Thursday, January 10, 2019

Huawei Nova 3...


Pertama kali dapat HP canggih...
Jakun kejap...
Apa lagi dengan kamera yang canggih dan cantik...


Itu lah...
Huawei Nova 3...
Hensem tul Gambo nya...
Suka...Suka...
Ahakz

Wednesday, January 9, 2019

Bakar...


Masa balik ke Kampung Petola...
Pagar Sasak...
Kuala Lipis...
Pahang...

Salah satu aktiviti...
Membakar sampah...
Puas tul membakar...
Harum je bau dedaunan kering...
Ahakz

Tuesday, January 8, 2019

Develop Project Baru...


Develop project baru...
Den sgt suka...
Tapi tak suka...
Kaji drawing2 baru...


Kadang2 sampai bersimpuh...
Letih perut...
Ahakz...


Kadang2...
Macam orng mengaji muqadam pun ada...
Dengan Tok Guru...
Ahakz

Monday, January 7, 2019

Onigiri...


Den suka ONIGIRI...
Terbiasa makan kat Jepun kan...
Kat Malaysia ni den beli kat FamilyMart...
Tiada alcohol...
Halal...

Anak den yang bongsu pun suka...
Ikut Perangai Ayah eaa lah tu...
Den hari2 makan pun...
Den buleh....'Ahakz

Sunday, January 6, 2019

Motorsikal Lejen...


Honda Fame...
Ayah den beli pada tahun 1987...
Masa tu Ayah beli second hand...
Now 2019...
Banyak dah jasa dia...'
Angkat Getah...
Angkat Air masa tiada air dulu...
Pergi masjid...

Banyak sgt lah jasa dia....
Uhukz...

Saturday, January 5, 2019

Kenduri Kahwin...


Kenduri kahwin yang den hadiri 2018...
Jiran sebelah rumah...
Di Felda Palong 13...
Gemas...
Negeri Sembilan...

Kali ni...
Jadi tukang basuh pinggan...
Giler best...
Tak menang tangan dibuat nya...
Berpeluh2 dibuatnya...

Yang seronok...
Dah burak2 dgn orang kampung juga...


Friday, January 4, 2019

Pokok Getah...


Ini nama nya POKOK GETAH yea...
Bukan pokok DURIAN...
Bukan juga PADI...

Actualy den dah lama tak menoreh...
Sejak 1993 ooo...
Sejak duk ASRAMA...

So pokok getah Ayahanda den dah ditebang...
Now dah ready untuk toreh semula...
Selepas tanam semula 5 tahun lepas...

Dah lama tak noreh...
So ini pokok getah belakang rumah...
Khas untuk latihan...

Paham2 lah pokok latihan kan...
Belasah je....
Ahakz...


Ini gotak sekerap...
Kami panggil LANTUN...
Suka melantun kot...
Ahakz...

Thursday, January 3, 2019

Pasang RFID...


Baru ni dapat email dari RFID...
Alaa...yang macam bayar tol guna Smartag tu...
Tapi kali ni lebih canggih...
So...
Yang kat atas tu gambar kaunter kat Tol SILK Sungai Ramal...
Kena bawak Geran Keta & Kad Pengenalan...
Siap fotostat sekali yea...
Kalau buat kat sana...
Kena cas RM2.00...


Selepas register kat kaunter...
Bawa slip ke khemah ni...
Ini tempat permasangan RFID...
Alaaa....
Macam Salotape je...


Ini lah yang den sebut tadi...
Oleh kerna keta den ada tinted sebelah dalam...
So RFID ni di pasang di luar cermin...
Dalam 24 jam...
Aktif dan boleh guna...
Tapi sebelum tu...
Kena lah Donlod Application seperti di bawah...
Dan jangan lupa Topup...


Nanti duit akan terus ditolak dari sini...
Canggih kan...
Boleh jugak topup benda lain ni...
Canggih gitu...
Ahakz...




Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin