Kawan - Kawan jeBateja

Monday, December 31, 2012

Balik Kampung Lipis...


Akhirnya keja den siap...
Leh lah balik kampung di Kuala Lipis...


Sebenarnya ada kenduri...
Biasanya den tukang masak air jerk..
Last2 depa masak air pakai gas lah...
Selalunya pakai dapur kayu...
Hilang pekerjaan den...


Bila tak de kerja...
Den mula lah busan...
Last sekali snap gambo jer lah...
Pakai kamera murah jerk...
Nak try zoom2 mcm SUTUN  KAK DINAS...
Ahakz...

Thursday, December 27, 2012

Kita Tak Sambut Krismas...


Citer 2 hari lepas...
Kita Tak Sambut Krismas...
So cuti lepas kita keja...
Di pagi hari highway tenang...



Mentari pun terbit manja...
Panas2 suam jerk rasa...


Kejiranan pun tenang...
Depa semua cuti...
Ahakz...


Yang tak tenang adalah hari sebelum tu...
Highway jem giler...
Ingatkan kereta xcident...
Rupanya penunggang motor...
Meninggal sorang...
Parah sorang....

Nota Perut - Kita sibuk sekarang. nak siap kan beberapa dokumen untuk satu syarikat automotif yg antara terhebat didunia. Kita kena siapkan sebelum esuk sebab esuk nak cuti. Bos kata...kalau nak cuti...siapkan....Adehhh 

So terima kasih kepada yang sudi jengah sini biarpun kita jarang nak ke jengah sana sini. Tapi kalau dah tenang nanti...pasti kita jengah.



Monday, December 24, 2012

Berderet...


Budak kilang den kayo2...
Bila pulang keja...
Berderet2 keto kuar kilang...
Letih lah pak guard nak check setiap bonet...

Itu lum penyelarasan gaji minima lagik tu...
Tahun dopan...
Berderet2 kuar keto import...
Ahakz...

Den...
Still dengan Honda Wave nya...
Ahakz

Tuesday, December 18, 2012

Panas Dan Tanggal...


Ini bukan speed trap yer...
Bukan juga AES...
Ini ujian panas...


Benda yang kita orang bakar ni nama nya FLYWHEEL....
Semua keta ada benda ni...
Bezanya besar, kecik, berat ringan, keta auto, keta manual bla...bla...bla...
Dan...
Kita nak tgk jika panas lebih dari 100° C...
Besi itam tu tertanggal tak...?


Yang ada kaki tu bukan kamera KAK DINAS...
Tetapi penyukat suhu...


Masa ni lom sampai 100°C lagik...
Penat nunggu...

Tetapi akhirnya tertanggal bila suhu 100° +++...
Jika tertanggal dlm keta...
Confirm keta tak leh setart n jalan punya...
So jangan lah bagi enjin anda panas...
Selalu2 lah tgk minyak itam...
Ahakz...
Almaklum...
Enjin leaking  tidak berbau kecuali bila terbakar nanti...
Ahakz...


Monday, December 17, 2012

TM Yang Slow...

9hb Disember 2012 - Den heran...telefon rumah den tak de nada...
Internet buleh ON...
Report kat TM...
10hb dan 12hb, orang TM dtg repair...
Malangnya Telepon ok...
Internet plak OFF LINE...
Sampai lah 14hb....
Baru ok sepenuhnya...
Pehhh...
Slow tul lah TM ni...
Bayaran bulanan kena bayar penuh...
Boleh minta diskaun ke bulan ni...?


Ahad cuti...
Jarang den nak cuti hari AHAD...
Lepak2 kat Car Bootsale di Bandar Bukit Mahkota, Kajang.
Beli barang 4 jenis...
RM10.00...
Ok lah...ahakz


Petang...
Tak taw nak buat menda...
Buat 2 jenis puding...
Ahakz...
Isi masa lapang...
Kiri - Puding Susu UHT
Kanan - Puding Triffle 3 layer...


Alhamdulillah...
Akhirnya siap...

Kepada kawan2 yang sudi dtg sini masa den ada masalah internet...
Den ucapkan terima kasih...
Ahakz...

Wednesday, December 12, 2012

Pokok Apa Ni...?


Pokok apa ni...?
Berjujuran buah nya...







Buah rambai kot...
Sila lah ambil sorang sebijik dua...
Sebijik dua yer...
Bukan setangkai dua...

Ahakz

Tuesday, December 11, 2012

Sumbangan...



Kilang den semalam...
Ada sumbangan masa perhimpunan pagi isnin...
Untuk pekerja dibawah gaji RM1500.00...



Sorang anak dapat lah RM80.00...
Dua orang RM160.00...
3 orang....
Err leh tolong kirakan tak...??



Gambar lama ni...
Tabung Gaza juga sudah di lancarkan bulan lepas...
Duitnya dah sampai GAZA kot...
IsyaALLAH...

Ingatlah...
What U Give...U Get Back...
( Pandai ko ckp omputih ...jebat )
( Aku pakai google translate laa...)

Ahakz...

Monday, December 10, 2012

Cemburu Yang Baik...

Sebelum nak citer lebih lanjut...
Den nak bgtaw pasal post den semalam...
Den raso kebanyakkan yang komen salah faham...
Cat tu bukan nak cat body keto...
Tetapi beberapa part dekat keta...
Contohnya seperti gambar diatas...
Disc brake selalunya mmg kena cat di tengah2 tu...
Gambar diambil di SINI...


Tetiap bulan kilang den ada ceramah agama...
Poster ni den ambil kat kantin kilang...
Tetapi tumpukan kepada contengan tulisan tangan dibawah tu...


Den zoom sket...
Bebudak shift berlainan ni jeles...
Sebab shift dia tak de ceramah...
Depa keja malam masa tu...
Jeles amat tu...
Tetapi jeles yang baik kan...
Management kena adil gamaknya...
Ahakz...

Sunday, December 9, 2012

Ujian Kepekatan...



Dalam dunia automotif...
Sesetengah part wajib di cat or painting...
Painting ni untuk elak karat...


Paint nya pulak tak leh ambil sesuka hati beli kat kedai cat...
Sebab bahan2 didalam cat juga di ambil kira...
Sebab jika kereta untuk eksport...
Ke negara kununnya mementing alam sekitar...
Bahan2 dalam cat jugak depa maw taw...


Selain apa yang ada dalam cat...
Kepekatan cat jugak penting...
Dalam gambar atas...
Pekerja check kepakatan dengan bekas khas yg berlubang...
Cat mesti habis kuar dari bekas lebih dari 18 second...
Jika kurang...
Cat tu kurang pekat...
Begitu lah ujian kepekatan...
Nampak mudah...
Tapi sangat penting...

Saturday, December 8, 2012

Kocik...


Kocik jerk Doyan ni...
Ingatkan putik...
Rupanya gugur dah masak...
Satu pokok durian ni mmg kocik2...
Lupa plak nak ambil gambo pokok nya...
Sodap gak raso eahhh...

Wednesday, December 5, 2012

Kutip Jangan Tak Kutip...



Rasa lama tak upgate blog...
Den balik kampung...
Salah satu aktiviti...
Kutip durian...
Dusun plak dalam hutan...
Jalan antara Petronas Kechau ke Merapoh...
Jalan ke Gua Musang...


Macam ne lah leh tertanam durian tengah2 hutan ni erk...
Letih tul...


Ini jalan masa nak gi ke dusun tu...
Keta tinggal di luar...
Masa lalu jalan ni...
Den tak takutkan hantu...
Den takut rimau, babi hutan dan beruang...


Punggahan kali pertama...
Urat kentut hampir putus...
Punggahan kali ke 2...
Urat sendawa plak nak putus...
Ahakz...


Myvi den kadang2 leh jadi lory...
Esuk2 nak ajau jadi ALPARD plak...


Selepas berpeluh...
Wajip lah mandi manda...
Ahakz...
Sejukkan badan dengan air segar...
Dari bukit...

Thursday, November 29, 2012

Simpan...


Ini BE ke...?
Dah sampai RM70 erk...
Nak simpan sampai RM100 lah...
Selalunya tak sampai RM100...
Dah cash kan...
Terima kasih Encik NUFFNANG...
Berbalik soalan td...
Ini ke nama nya BE...?

Tuesday, November 27, 2012

Bila Kita Cuti...



Kita cuti 2 hari...
Sibuk jugak...
Sibuk nak finalistkan Puding2...
Untuk dijual 2013...
Ahakz...


Kita lupakan kejap...
Rakan2 kat kilang yang bz manjang...
Or...
Manjangnya bz...
Kita buat apa yg kita minat cuti ni...
Ahakz...

Friday, November 23, 2012

Melantak...


Semalam den training...
Bukan nak citer pasal training...
Citer pasal gula atas meja ni hah...
Sikit lah...


Tenguk kat meja depan ada 2 mangkuk gula2...
Tak de org kat depan tu...
Apa lagik...


Tada...
Sudah hilang...


Hah baru lah cukup...
Sambil layan training...
Sambil melantak...


Lepas lunch...
Gula sudah kurang balik...

Tgk depan sana ada mangkuk gula2 lagik...


Penuh plak tu...
Tapi hanya seketika...
Sebab...


Lepas tu den kosongkan...
Akhirnya...


Penuh sudah meja dengan gula2...
AHakz...

Wednesday, November 21, 2012

Sedap Gak Ni...


2 hari lepas buat Puding Coklat Strawbery dengan susu UHT...
Saja nak buat...
 Sebab masa tu pening kepala...
Malas nak makan ponstan yg antara penyebab sakit buah pinggang...
So bila buat puding ni...
Alihkan perhatian OTAK...
Tup - tup...
Siap jerk puding ni...
Sakit kepala pun ok...
Wow...
Ini macam banyak bagus...



Puding ni plak lembut sebab 80% guna susu UHT...
20% air biasa...
Bawak ke kilang bebudak ni kata sedap...
So lepas ni kirakan kos...
Boleh jual...
Money...money...money....
Ahakz...ahakz...

Resepi di blog wife :-



Tuesday, November 20, 2012

Time Sleep...


Mesin CMM yang den selalu guna utk inspection barang... .
STUCK plak semalam...
Mogok kot...
Sebab guna tanpa henti...
Puas Dr. Jebat tenguk2 kan...
Tak leh ON jugak...
Lastnya...
Dr Jebat pun...



Bagi Time Sleep 2 jam...
Buleh On balik at 11.45am...
Daripada 9.45am...
Kasi dia rehat sket....

Alhamdulillah...
11.45am...
Machine den leh guna semula...
Hebat tul Dr. Jebat ni...
Memahami pesakit...
Ahakz...

Ada sape2 maw TIME SLEEP...?


Monday, November 19, 2012

Koje Ooo Koje...


Semalam ahad...
 Genaplah 7 hari seminggu den berkoje...
Walaupun ada cuti umum 2 hari...
Den tetap koje
Kerana den sibuk sangat...
Sampai ke tahap tak taw mana satu nak buat dulu...

Semalam kat highway sunyi jerk...
Leh bergolek gelantang lagik atas jalan...
Ahakz...


Gambar paling atas diambil dengan kamera hanpon...
Dengan motor yang masih bergerak...
Lebih sket pada 90km/j...
Tergolek kalu...
Pengsan....


Now belah2 petang & malam jerk hujan...
Naik motor kecik ni bahya ooo...
Terutama waktu malam...
Tak nampak sangat...
Buatnya org parking keto tepi highway...
Tak bagi Signal...
Habis laaa....
Ahakz...
Mintak dijauhkan laa....
Ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin