Kawan - Kawan jeBateja

Sunday, December 9, 2012

Ujian Kepekatan...



Dalam dunia automotif...
Sesetengah part wajib di cat or painting...
Painting ni untuk elak karat...


Paint nya pulak tak leh ambil sesuka hati beli kat kedai cat...
Sebab bahan2 didalam cat juga di ambil kira...
Sebab jika kereta untuk eksport...
Ke negara kununnya mementing alam sekitar...
Bahan2 dalam cat jugak depa maw taw...


Selain apa yang ada dalam cat...
Kepekatan cat jugak penting...
Dalam gambar atas...
Pekerja check kepakatan dengan bekas khas yg berlubang...
Cat mesti habis kuar dari bekas lebih dari 18 second...
Jika kurang...
Cat tu kurang pekat...
Begitu lah ujian kepekatan...
Nampak mudah...
Tapi sangat penting...

10 comments:

Muhammad Syahmi said...

Selain akan berkarat, kereta yang tidak dicat kelihatan hodoh. ^_^

Tapi tak salah kot kalau cat pelbagai warna dibeli di kedai cat dan dicat diatas kereta, mungkin boleh menjadi satu karya seni...

Chik Att said...

Ada ka org nak beli ...kereta yg tak cat...

Dinas Aldi said...

Gitu rupanya na. Kena lebih dari 18 saat. Okeh.

Konsentret baca macam akak pulak yg nak kena buat tu :D

Hazmin said...

Kerja kilang cat ke bro? Hehe

jeBateja said...

USTAD SYAMI - ahakz...ahakz...tapi itu cat utk safe part...contohnya brke

jeBateja said...

CIK ATT - sure kena cat punya...

jeBateja said...

KAK DINAS - akak tumpukan pasa SUTUN akak jerk lah kak....ahakz

jeBateja said...

HAZMIN - bukan....itu tempat supplier...ahakz...kawe gi audit...

CintaZulaikha said...

patut r enjin kereta makan tahun pon masih tak berkarat..

Hazmin said...

Ingat kerja kilang cat la. Rupanya pergi mengaudit kilang supplier cat. Hehe

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin