Kawan - Kawan jeBateja

Monday, May 5, 2014

Trip To Kampung Mat Daling, Ulu Tembeling 2014 - Day 1


Jumaat lepas...
Family kami dengan 3 buah kereta menuju ke Kampung Mat Daling, Ulu Tembeling....
Sempena penikahan adik lelaki den di sana...
Kami bergerak 8am dari Felda Palong 13, Gemas, Negeri Sembilan...
Perjalanan menuju ke Temerloh...
Pastu ke Jerantut...
Pastu ke Jeti Taman Negara...


Malang nya semasa perjalanan menuju Temerloh...
Kereta adik den pocah cermin dopannya...
Ini semasa di Kemayan...


Oleh kerana semua orang takut nak pecahkan cermin....
Terpaksa lah abang sulung aka jeBateja memecahkan cermin kereta tu...
Ini bukan orang MEGAMUK yer...
Sebab kami kena teruskan kan perjalanan ke Triang...
Sebab di situ ada kedai cermin kereta....
Ayah satu kereta lagik sudah kedepan mencari kedai cermin kereta...


Di Triang ayah yang terdahulu mencarinya kedai cermin kereta...
Alhamdulillah jumpa kedai ni...
Tapi ambil masa 3 jam untuk pasang dan tunggu gam kering...


Kesiankan emak yang mungkin letih menunggu lama di kedai...
Den carik kedai makan di Triang...
Jumpa plak KFC 24 jam ni...
Oooo...dah ada KFC 24 jam tu....


Dari parking KFC ternampak McD 24jam jugak...
Wow...
Hebatnya Triang...


Pada 3.10pm kami sampai ke jeti Taman Negara...
Larik 3 jam dari plan asal...
Sepatutnya kami kena sampai pada or sebelum 12pm...


Kami parking kereta dalam ni...
Sehari RM5...
3 hari 2 malam kami bayar RM15 satu kereta...


3.35pm...
Kami mula bergerak ke Kampung Mat Daling, Ulu Tembeling...
Mula2 den rasa sgt gerun tgk sungai yang luas...
Beberapa jeram yang laju...
Tak de plak jaket keselamatan dalam bot...


Dalam otw memudik sungai ke Kampung Mat Daling...
Terperasan plak langit gelap...
Hah sudah...
Maw hujan plak ke...?
Itu pun den gerun...
Kalau hujan apa jadi dengan sungai...
Adakah bertambah deras airnya...


Akhirnya kami meredah hujan...
Tiada peningkatan air sungai...
Cuma sejuk n nyaman jer terasa...


Semua penumpang gembira masa hujan ni...
Termasuk bakal pegantin...
Baju purple...


Bila hujan berhenti kami berhenti sebentar di tebing pasir....
Macam RnR lah kot...
Tukar kipas kepada yang kecil...
Sebab...
Laluan kami selepas ni akan cetek di sebabkan banyak benteng pasir...



Akhirnya...
7 kali den kena turun dari bot di tengah2 sungai....
Sebab kena tolak bot...
Airnya cetek...
Inilah yang menghilangkan gerun den...
Sungainya lebar tapi cetek...


7.10pm...
Kami sampai ke Jeti kampung Mat Daling...
Terlewat juga...


Malamnya...
Adik den selamat diijab kabul....

Pada kami pula...
Penatnya...
Usah di kata laaa...




Ringkasnya...
Hampir 4 jam dalam bot...
Memang membosankan...
Tetapi dengan permandangan yang cantik...
Turun dari bot untuk tolak bot yang tersangkut...
Memang megujakan...
dan hilang bosan....



Sape2 yang suka kembara begini...
Sila lah ke hulu tembeling....
Next post den akan bgtaw mcm ne nak meginap ke sana...

7 comments:

MystoryPic said...

wow... bestnya... teringat zaman muda2 dulu, geng opis kami ke hulu tembeling taman negara naik bot panjang ni. Bercuti ke taman negara 3 hari 2 mlm mmg best sangat

jeBateja said...

Alaaa.....sekarang ni pun MUDA kan...kan.....ahakz

Amanda Suria said...

lamanya x balik Triang...dah macam2 perubahan dah...ooo kampung ni...family my ex ada tinggal kat area ni...tp SA x pernah jejak ke sini...masa my ex ajak dulu x nak pergi sebab tgh mabuk preggy...huhu...

Diana Rashid said...

ini pakej ni..pi menikah sambil mengembara ..heheh

JunAina said...

Pergghhhh....4 jam naik bot tu... Suatu hari mungkin boleh mengembara di sini menikmati alam semulajadi.

jeBateja said...

Amanda - hang bgtaw nama family ex hang...leh den carik......

Diana - Betui jugak erk....seronok jugak...

KAK JUN - sila lah kak....boleh tenang2 kan minda...

Nurul Ain Zulkarnaind said...

dasyat juga perjalanan.. sempoi habis

pengalaman cermin tu yong pernah juga... mmg sadis

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin