Kawan - Kawan jeBateja

Pages

Monday, April 8, 2019

Resepi Puding Bandung Laicizz...




Kot nak try buat....

Ini resepi nya...

Resepi Puding Bandung Laicizz

Bahagian 1.
Bahan2.
1 tin Susu Bandung Brand Saji
5 cawan air
12 gram serbuk agar2
Pewarna merah ( pilihan - kalau nak buat tone warna. Tak payah pun takpe ).

Cara buat
Masak air 
dan serbuk agar2.
Dah mendidih, masuk kan susu. Kacau sebati.
Tutup api.
Kalau nak buat tone warna, asingkan 2 bekas.
Satu bekas biarkan warna asal.
Satu bekas lagi letak warna merah. Den guna warna sirap ros tu je.
Adunan ni kurang manis. Nak lebih manis letak le gula dlm 3 or 5 sudu besar. Kalau nak laaaa....
Beku kan.
Potong dadu.
Asingkan dlm bekas adunan puding.

Bahagian 2.
Bahan2.
1 liter air laici ( air kotak bosa tu. Tak kisah brand apa. Janji ada rasa Laici )
10 gram serbuk agar2.
Gula batu - Dua tiga ketui besar ibu jari kita, jangan ibu jari ketua kampung sebelah plak. ( pilihan - tak nak puding kita nampak berair sgt ). 

Cara buat.
Masak air laici, serbuk agar2 dan gula batu.
Bila mendidih.
Tutup api.
Sejukkan bawah kipas dlm 5 minit.
Lepas tu masukkan dlm adunan puding Bahagian 1 yg dah siap potong dadu.
Sejukkan dlm suhu bilik.
Lepas tu...masuk peti ais.

Sekian. Ikhlas. Azizan Mamad.

No comments:

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin