Kawan - Kawan jeBateja

Thursday, March 22, 2012

Jangan Lah Kedekut...

Hari tu kan...
Jebat hantar tempahan Kek Gula Hangus dan Puding...
Customer ni order dengan WIFE jebat...
Oleh kerana dekat dengan tempat kerja...
Selepas hantar jebat terus masuk kerja...
Tapi sebelum masuk kerja...
Jebat singgah kedai...
Ambil sikit duit kek & puding...
Jebat beli makanan kucing...

Kat kilang ada anak kucing comel...
Selalu jebat tenguk makan sisa makanan...
Tu yang tergerak nak belanja kucing ni makan sedap sikit...
Masa jebat hidangkan atas pinggan...
Anak kucing ni tengah tido...
Elok je habis hidang leh pulak dia bangun dengan pantas...
Bau kot...
Tapi kan, Esuknya...

Esuknya WIFE jebat dapat order Kek yang 6 kali ganda nilainya dari nilai kek yang puding jebat hantar semalam...
Allahhukbar...
ALLAH gandakan rezeki dengan nilai dari hasil kek n puding...
Nilai makanan kucing yang hanya berharga RM2.80 untuk 2pcs...

Bukan jebat nak berlagak atau nak menunjuk kebaikan yang jebat buat...

Tapi perhatikan lah apa ALLAH bagi jika rajin memberi...
Tidak dikira siapa yg kita berikan...
Ia tetap mendapat balasan...

Ingat lagik pasal jebat kedekut RM5.00 dulu...?

Emm...What U Give...U get Back....( Pandai plak jebat berbahasa english erk..)...

13 comments:

kakcik said...

Alhamdulillah. Bila kita pemurah, Allah itu lebih pemurah adanya.

Semalam Along belanja kawan2 dia makan - RM20 sahaja, tiba2 ada orang (dia kenallah orang tu), masukkan not RM50 dalam poket bajunya. :)

Akma Omar said...

Amin..murah rezeki ko skeluarga...

zati embong said...

sebab niat ikhlas kan.hihi,alahai rndu kucing kat rumah la cmni.

CintaZulaikha said...

wahhhhhhhh, tu la org kata, bila kita bermurah rezeki dgn hidupan lain, lambat laun kita akan perolehi rezeki yg lebih banyak lagi, alhamdulillah..

Liza Abu Bakar said...

give me laaa

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedapnyer puding
baru tahu kucing makan puding nangesss!

gadisBunga said...
This comment has been removed by the author.
gadisBunga said...

entri 5 hengget hang tuh la yg paling aku igt sampai sekarang tau!

aku suka entri2 macam ni sebenarnya. berdakwah secara subtle, dgn contoh dan real life evident. teruskan. aku sapot hang!

Teenager Housemaid said...

betul2, what u give u get back..:)

pasal tu kita kena selalu sharing2 hehehe..:D

Faeez said...

camne nak order kek n puding tu? de area mana ni?

Amirah Adnan said...

Alhamdulillah. rezeki Allah bagi.

Muhammad Syahmi said...

Derma ni macam tanam biji benih. Bila pokok dah besar, hasilnya akan berlipat kali ganda. Bukan tu je, boleh tanam pokok baru lagi...

khairunnisa ♥ said...

rajin~ buat puding~
mahal tak hang jual? :)

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin