Kawan - Kawan jeBateja

Tuesday, June 12, 2012

Ladang Gotah...

Ladang getah ayah den kat Felda Palong 13 sudah di tebang...
Untuk aktiviti penanaman semula getah...
Sebab semua pokok getah sudah ditebang...
Maka suasana disana...
Panas oooo...
 Tara hal lah tu kan...

Masa Jebat bersekolah dulu...
jebat tolong ayah menoreh...
Masa tu getah beku 50 sen sekilo...
Murah giler beb...
Now dah rm4.80 sekilo rasanya...
Dulu nak beli kaset medicine yang ada lagu Tika dan Saat ini yang berharga RM8.50...
2 hari jebat nolong ayah kat kebun...
Baru dapat...

Now kea tunggu lagi 7 tahun lah gamaknya...
Masa tu harga getah rm15.00 sekilo kot...
kayo pakcik nak...
Ahakz....

9 comments:

Liza @ Adzriel AB said...

menoreh tak pandai sebab mak tak bagi...kutip gotah yo..

Ati Masrif said...

salam jebat,

berapa ekar tanah tu?

mahu berbahang kat sana yek

schaze zainn said...

untunglah ada ladang getah ;p

gadisBunga said...

wuuuu...tilammmm...! eheheh~

CintaZulaikha said...

ehhehhhe, beza dulu ngn skrg..sb tu sapa yg ada ladang getah time skrg nih, duet berkepuk2 dlm tangan..tp tgk pangkal pada cuaca jugak lah kan..hehhhe

dwaty said...

rindu nak jumpa pokok getah... dulu sebelum gi mengaji... kutip biji getah dulu... kenangan ~

Muhammad Syahmi said...

Kalaulah 7 tahun lagi, harga getah RM15.00, harga nasi goreng kat restoran dah jadi RM 8.00.

Bertambah mahal...

Dinas Aldi said...

Fulamak, ada pengalaman menoreh getah, tabikkk!

NzA said...

nilai 50 sen dgn rm4.80 tu sama je nilainya antara dulu n skrg....

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin