Kawan - Kawan jeBateja

Friday, June 8, 2012

Kerja Saya...

 Hai geng...
Lama tak memBLOG...
Lupa sudah cara nak berbahasa dalam BLOG ni...
Sepanjang bulan Mei yang lepas...
Si jebat sangat bz dengan kerja2 KHAS nya...
Bermacam kerja khas yang amat penting...
Demi kesinambungan bisnes dalam arena AUTOMOTIF ni...

Pelbagai ENJIN baru akan keluar...
Lebih ringan...
Lebih laju...
Dan yang lebih penting, lebih MURAH...
Al maklum, selepas AFTA pada 2015...
Kereta2 dari luar akan lebih MURAH...
Maka industri permotoran NEGARA...
Kena bersaing untuk hadapi ini semua...

Negara kita tidak seperti KOREA SELATAN...
Yang sangat menjaga industri automotif mereka...
Bagaimana mereka menjaganya...?
Sesiapa sahaja yang menggunakan kereta dari luar...
Kerajaan akan mendera mereka secara HALUS...
Contohnya...kalau ada skim pinjaman buku teks...
Maka mereka tak dapat selain pelbagai jenis cukai....

Kualiti...?
Dahulu mereka tidak lah hebat dari segi Kualiti...
Sangat teruk...
Tapi atas pertolongan kerajaan seperti dinyata diatas...
Maka punya MODAL yang baik...
Maka now mereka sudah boleh membina satu aras kualiti yg baik...
Malah...
Hyundai khabarnya berada no 1 dalam reka bentuk di Eropah...

Malaysia...
Rasanya agak kebelakang sikit...
Dengan tertubuhnya MAI ( Malaysia Automotif Industri )...
Apa peranan mereka...
kena baca lah di laman web mereka di...
http://www.mai.org.my/ver1/
Untung2 ada kerja kosong leh korang mohon...
under kerajaan tu...
Ahakz...

gambar atas sekali - bersama rakan TRAINING di MAI...

13 comments:

Muhammad Syahmi said...

Patutlah sunyi je, busy rupanya...

Kena bersihkan laman sesawang yang sudah bersawang...

Citarasa Rinduan said...

oh jebatttttttttttt

kak rindu pada kamu..

gitulah kerjamu.. mmg syok kak mbaca.. thanks bkongsi

CintaZulaikha said...

lama dah tak dgr kabor, windu, ahakzz..hehhhe (gurau ek)

siti murni said...

haaa...tu dia aih..punya la lama dok tunggu...takdak entry dari hang..ni baru jengoi noo...hehe..

P/s: tau dak 'jengoi' tu apa?hikhik

Miza Ramli said...

rindu kat hang bijan!

Dinas Aldi said...

Patutla lama hang sengap ja, Jebat. Takpalah, buatlah kerja hang tu dulu. Malaysia boleh! Jebat boleh! :D

jeBateja said...

USTAD - Mmg bz bebenor ustad...almaklum...org penting....

jeBateja said...

KAK AYU - ahakz...tq kak...bg support....terharu den....ahakz

ZULHAIKA - biasa lah....kita pun windu kat kawan2 blog ooooo...

Siti MURNI - biasa lah...kekadang meyepi tu bukan tak suka....suka...cuma masa yg tak de....err..jengoi tu apa...

MIZA - Rindu kat hang jugak....

KAK DINAS - ahakz....nak jadi org penting syarikat...mmg camtu kak....ahakz

amna said...

assalam :)
ambui bizi sokmo.. huhu

saudara, mahu bertanya la. Disebabkan saudara brda dlm bidng automotif, di antara produa myvi dan protn saga flx, yang mana tampak lebih baguih ya?

maaf jika menyusahkan

jeBateja said...

Amna - Waalaikumsalam....Kalau hang tanya den...tentu lah MYVI cuma ia lebih mahal jika dibandingkan dengan CCnya. Namun kualiti dan servisnya...adalah yang terbaek....

NzA said...

bz rupanya.....agak2 kalau member nk beli kereta dpt diskaun tak jebat????he.he.he....

Mysara Ab Rahman said...

patutlah lama xnmpak...

jeBateja said...

CIKGU - ngak bisa dpt diskaun....sebab den bkn keja kilang keta...ahakz

MYSARA - biasa lah...org penting negara...ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin