Kawan - Kawan jeBateja

Wednesday, January 8, 2014

8. Balasan Allah Secara Tunai...



Maaf prenn...
Tak leh jalan2 semalam...
Bz giler, pastu keja asyik meguap...

Satu citer pada tahun lepas...
Bulan November...
Ketika susur masuk ke highway...
Seorang pakcik tua dari kampung tersalah masuk lorong Tol di pondok Tol Bandar Baru Bangi...
Dia termasuk lorong Touch n Go...
Tetapi dia nak ambil Kad Transit ( Secara Tunai lah tu...)...
So kereta kat belakang nya stuck...
Benggang jer orang belakang pakcik tua tu ( kita namakan pemuda J )...
Sehingga lah pekerja PLUS datang bg Kad Transit kat pakcik tu...



Di hari yang lain pada bulan yang sama...
Pemuda J kehabisan nilai dalam Touch n Go nya...
Dia terpaksa masuk ke lorong tunai di Tol Putra Mahkota...
Untuk ambil Kad Transit...

Semasa masuk ke pondok Tol Bandar Baru Bangi...
Pemuda J tersalah masuk ke lorong Touch n Go...
Sebab terbiasa...
Sepatutnya dia masuk ke lorong tunai...
So berderet lah kereta kat belakangnya...
Mungkin juga membebel...

See...
Sekejap jer balasan Allah...
Timbal balasnya di tempat yang sama...

Emmm...

Pemuda J = jebateja....ahakz





12 comments:

Daddy Ziyyad said...

Tapi mmg ada jenis yg sengaja masuk lane TNG ..lepas tu bagi duit kat budak tol booth (yg susah payah kena lari gi kat dia)..supaya dia boleh top up kad nya...mmg ada spesis mcm ni

:: Mrs.Eady :: said...

betul kata dr daddy ziyyad tu..ade je org macam tu..

tapi buat jebat..itu peringatan ok..hehehe..

gadisBunga™ said...

ko selalu kene cash. aku tau. sebab ko cerita. cash baik dan cash balas balik la.

aku yakin kita semua pun kena cash jugak. cuma ada yg buat2 tak sedar dan buat tak peduli. atau ego nak mengaku kita dah kene bayar cash jugak. huuu~

Amin A. R said...

kann? antara nampak dengan tak nampak....

pB said...

kena banyak sabar

diana said...

hahha...dia sendiri rupnya..

Hazmin Hamudin said...

Haha. Kisah sendiri rupanya.

aniswany lazim said...

aip jebat!lepas ni jangan marah2 org lg ye..eheee

JunAina said...

Tak tahu nak gelak ke nak kasihan... Tapi bila sesuatu berlaku akak cepat2 ingatkan diri semuanya kehendak Allah.

mama maman aka yana said...

so next time cuba bykkan bersabar dan redha.. nnt kena cash eks.. hehehe

Dinas Aldi said...

La ni memang cash sesaja Allah SWT bagi. Akak hang ni pun sama la jugak.

Amanda Suria said...

kesian sungguh pemuda J tu ye...ahakz...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin