Kawan - Kawan jeBateja

Thursday, April 29, 2010

Agar2 Nangka & Nasi Lemak...

Nasi Lemak...wife buat untuk menunaikan hasrat aku untuk bersarapan nasi lemak sebelum pergi kerja...pertama kali perut terasa sangat kenyang ketika ke tempat kerja sebab sebelum ni hanya makan 2 keping roti bersama jem.

Ketika ke pasar raya terpandang NANGKa di dalam peti ais...emm..tetiba teringin nak buat agar2 nangka...beli sepeket serbuk agar2 terus buat bila sampai rumah....emmm....boleh tahan...suka bau nangka di masak...harum...

Wednesday, April 28, 2010

Keja Tambahan...

Koje tambahan den yang pertama...buat program untuk satu bracket pintu kereta Jaguar...pehhh..nampak mudah tapi susah jugak sebab stamping...

Upahnya...makan tengahari percuma...ahakz...jadilah sebab customer yg mintak tolong....ahakz

Keja tambahan kedua, buat program untuk satu part enjin baru jenama kereta terkenal dunia...perlukan 1 biji notebook, 1 biji netbook dan 1 bijik dekstop...pehhh...bukan calang2 orang ni....

Notebook..peranan sebagai paparan DRAWING...tanpa memahami drawing tidak bisa membuat program inspection ini, Netbook sebagai CERMIN dan Perakam video untuk merakam dan melihat di bahagian yg tidak kelihatan.

Upahnya...sekotak rokok dunhill light 20 batang yang disertakan dengan percuma gambar paru2 yang dasat...eiii...ngeri...

Monday, April 26, 2010

Aqiqah.....


Mahu buat AQIQAH...now disediakan daging murah untuk AQIQAH...ahakz....sape maw...contoh boleh di lihat diatas...daging segar dari SOFA...

Thursday, April 22, 2010

Makan...makan...

Nama puding ni...puding Mahsuri...aku follow resepi dalam majalah saji tapi aku adjust sket supaya sesuai dengan bahan2 yg berada di rumah. Puding ni memang sedap sebab ada rasa pelbagai...yg hitam tu ada rasa syrup koktel manakala yg pink tu rasa Strawbery...digabungkan dlm mulut...pehhhh...sedap...



yang atas ni macam biasa..sebulan sekali kena dera dengan wife buat masakan ni. Ikan siakap ni bukan dipancing di pasar...tetapi di pancing di kolam ikan oleh seorang hamba Allah....ikan ni agak besau makan terpaksa dikerat supaya boleh masuk ke kuali...ahakz...kuali kecik je beb...ahakz..

Wednesday, April 21, 2010

Rokok Indonesia...


Rokok DunhOll yang berharga sekitar Rp11600 di Indonesia...kalau dalam RM dibawah RM5.00 untuk pek 20 batang. Emmm...di Malaysia...jenama yang sama RM9.30...hampir Rp30,000.00...ahakz....pehhh

Katak Berendam...

Maaf Encik...ini bukan Kuih Badak Berendam tapi ini memang betul2 Katak Berendam. Lokasi gambar diambil di tempat parking kereta den...dengan tidak malu Sang Katak memBOGELkan dirinya sambil bermandi manda di lopak air yang terjadi akibat pecahan simen di parking area rumah den. Malah...Sang Katak sangat suka bila gambarnya diambil...cisss dasar Sang Katak tak taw malu...Ahakz

HandPhone untuk dijual...


Sapo-sapo maw beli Handphone yang nampak lain dari yang lain boleh lah PM den kerna den ado satu produk yang boleh dikatokan 100% lain dari yang lain. Ciri-ciri unik nya akan membuatkan orang akan memerhatikan anda tanpa berkelip mata hitam mereka ( mata hitam mmg tak leh berkelip pun...). Nah...jika anda berminat PM den...jadikan orang yang pertama memilikinya....harga...? tak murah...cuma rm230,000.00....murah kan?

Saturday, April 17, 2010

Lori...

Emmm..bertambah banyak ke produksi kilang aku ni...tak pernah lorii banyak macam ni...sampai ke kantin plak beraturnya....pehhhh....agaknya...BONUS tahun ni sure lebih erk....erk....erk....

Curi Motor....

Selama 17 tahun aku kerja kat kilang ni...ini lah pertama kali aku dengar motor hilang dalam kilang...pehhh...dunia betul2 sudah berubah...dari tiada kes kehilangan motor...sudah pun ada...biasanya...hilang jari je....ahakzada sape2 nampak motor aku...?

Indonesia...DAY 14


Masa merenung tingkap ni...rindu sangat2 kat Malaysia...ahakz...errr...balik Malaysia nanti...rindu plak kat awekz sana...ahakz


Makan nasi padang....paling best...tapi semua kedai aku gi...mcm mahal je...


SAVVY di indon....ahakz...tak kira betapa lajunya keta anda...pasti tak sampai habis gear..keta anda akan berhenti...jem arrrr

Friday, April 16, 2010

Indonesia...DAY 13

Day 13 di Jakarta...masa tu jumaat...masih berada di depan kilang pada paginya. Apa yang menarik pada kilang ni? hadiah kepada pekerjanya...banyak oooo...walaupun nilainya mungkin tak sama dengan Malaysia tapi betapa prihatinnya majikan seperti Pt Bakrie ni...pertamanya, jika kilang untung 3 bulan berturut2...maka bulan ke 4 akan dapat imbuhan sebanyak 25% dari gaji. Pada masa aku datang, bulan januari, febuari dan mac kilang ni untung dan capai target maka pada 13 april mereka mendapat habuan 25% dari gaji. Jika bulan april, mei dan jun untung lagi...makan bulan julai...dapat lagik...25%...kalau lah majikan aku macam ni...kan best....
setiap kali raya puasa wajip bagi bagi sebulan gaji, yang ni arahan pemerintah dan bonus setiap bulan Disember....kalau nak hitung...lebih 3 bulan gaji mereka dapat setahun....pehhhh....prihatin tul majikan depa erk...

Di kilang ni ada masjid...so solat kat sini sahaja....ahakz...bahsa nya boleh difahami...


Hari jumaat juga ialah hari pakai batik...emmm....ramai orang memakai batik Indonesia.


Rokok...perkara wajip ketika meeting...ahakz...kena plak kopi...pehhhh


tukang jaga trafik ni...bukan seorang polis tapi mereka mendapat imbuhan atas ehsan pemandu2 di sana.

Saturday, April 10, 2010

Indonesia...DAY 12


Lobi hotel...Horison Hotel, Bekasi....


Lunch makan ala ala Padang lagik...tak pe...sedap...walaupun...mahal rasanya...lantak arrr...
hari ke 12...bz dgn keja yg banyak tak ikut jadual...maw di kejar...adehhhh

Friday, April 9, 2010

Indonesia...DAY 11


Hari ke 11...pehhh..melawat satu lagik kilang di MM 2100...kawasan perindustrian yang sangat tersusun dan sistematik...mempunyai pelbagai kilang yang mega dan juga kecil yang berdaya saing...

Salah satu kilang MEGA...kilang proses tepung milik Australia...pehhh...besau giler...


Aku jumpa dalam tandas tempat kilang aku singgah...ahakz...kreatif gitu...


Sebelum tu, sarapan pagi di lebuhraya...ahakz...sedap jugak yaaaa


Makan tengahari ala ala Japan...sedap jugak...bila lapar..


Ini lah machine yang membuat part...boleh masuk orang...


Meneliti drawing yang boleh dibuat alas meja...


Makan malam seperti biasa je...tapi ABC nyer...enak sekali...best gilak...tah apa namanya...lupa...

Indonesia...DAY 10


Hari ke 10...Selasa...meeting lagik...? Bukan..ini hanya perbincangan apa yg berlaku semalam dan akan dilakukan akan datang...


Meeting..? Tah le...ini hanya perjumpaan alu aluan di sebuah syarikat painting...bukan sebarangan painting taw...di di control kualiti dan bahan2 dalam paint...


Hah...sape maw beli...tak payah letak papan iklan pun tak pe...orang taw hang niaga apa...musti bekesan cara macam ni...kalau nak jual kereta...leh gantung kereta banyak2...


Salah satu jenis ANGKUT...murah dan cepat...keselamatan...tak terjamin selamatnya..sebab mereka memang laju...


Jem...ketika pulang dari kilang painting ke tempat aku kerja....pehhhh...


Dari kilang tempat aku kerja...ke Hotel...pehhh...jem lagik...argggggghhhhh

Thursday, April 8, 2010

Indonesia...DAY 9

Hari ni Isnin...hari ke 9 berada di Jakarta...pehhh...terasa dah lama berada di sini...seperti umat manusia di serata dunia...memang terasa malasnya nak melangkah ke tempat kerja...tapi...hidup musti di teruskan...kan...kan

Nampak serombong tu...itu bukan serombong kapal...tapi serombong untuk kuarkan asap atau mungkin leh di panggil ekzos fan...tak taw lah itu kilang buat apa...yang pasti...bukan kilang buat serombong KAPAL...pasti...

Meeting...saat paling membosankan...apa lagik kalau tak de makan2 ketika perut lapau...ahakz...rokok je maw nya 2 kotak abis...err..kawasan merokok ke ni...??

Makan time...saat ku idamkan...makan nasi padang...dilambakkan pelbagai jenis lauk atas meja...akan dikira lauk yang kita makan sahaja...emm..sesuatu yg baru bagi insan bernama jebateja...
Hujan di petang hari...hampir setiap hari bila petang je hujan...lebat plak tu...petirnya usah cakap lah...kuat betul...tapi bagus jugak...sejuk sket rasanya...ahakz
Dah blur...kalau lepas makan...hujan...pas tu sambung meeting...rasanya...otak ada sedikit lembab...ahakz...agaknya laaa
Kota Bekasi, Jakarta pada pukul 6pm...sudah gelap...kalau kat Malaysia...rasanya terang benderang lagik...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin