Kawan - Kawan jeBateja

Monday, October 1, 2012

Terima Kasih Kak Ayu dan Resepi Puding Triffle...


Terima kasih kepada Kak Ayu daripada Citarasa Rinduan,..
Yang explorekan nama jebat di blog...
Ini semua perihal resepi jagung yang beliau ambil dari jebat tempoh hari yeee...
Ambil dari Facebook ( Azizan Jebateja )...
So kalau di facebook ada xplore Puding Triffle sekarang ni...
Puding ni kerap jebat buat...
Cuma kali ni Kak Ayu mintak resepinya...
Nak taip di FB panjang sangat...
So jebat taip kat sini jerk...


Lain orang lain caranya buat Puding Triffle ni...
Kebanyakan depa buat dalam gelas untuk kuantiti sikit...
Cuma jebat ni kadang2 orang beli...
So jebat buat kuantiti banyak dan berlapis2...
Agar berbaloi dengan duit pelanggan...

Bab 1 - Gambar atas ni terdiri daripada 
 - 3 cawan air.
 - 5gram serbuk agar2 
 - 1 tin buah peach tanpa yg diasingkan syrupnya.
 - 3 sudu besar gula
 - Pewarna jika suka

Cara membuatnya ...
Masak air, serbuk agar dan gula.
Letak sekali pewarna jika suka.
Susun buah peach ikut sesuka hati dalam bekas.
Sudah masak agar2 tuang dalam bekas.
Tunggu sejuk dan agar2 beku.
 - Jangan tuang agar2 melebihi buah peach sebab ia pengikat antara agar2 dengan puding kastard.


Bab 2 - Puding Kastard
Tang Puding Kastard ni jebat ubah skit resepi asal sebab jebat memerlukan struktur yang kuat untuk menampung berat Puding keseluruhannya.
Jadi ada guna serbuk agar2.
Kalau nak letak dalam gelas tak perlu serbuk agar2.

Bahan2..
 - 1 cawan kastard
 - 1 cawan gula
 - 1 tin susu cair.
 - 3 cawan air
 - 10gram serbuk agar2
 - Potongan Swiss roll perasa kopi yang dilembabkan dengan syrup koktail.

Cara Membuat.
 - Air, gula dan serbuk agar2 dimasak sehingga mendidih.
 - Dalam masa yang sama mixer kastard dan susu cair.
 - Agar2 dah mendidih, kecilkan api.
 - Masukkan adunan kastard.
 - Kacau sehingga megelegak.
 - Awas mudah hangit.
 - Sudah masak tuang separuh dalam bekas agar tadi ( Bab 1 )
 - Susun swiss roll
 - Dah susun swiss roll, litupi dengan lebihan Kastard.
 - Dah beku...carik2 kan dengan garpu untuk proses seterusnya.


Bab 3 - Puding Rich Coklat
Jarang orang buat puding triffle sehingga peringkat ini ye.
Resepi Puding Rich Coklat ni boleh jugak di try tanpa gabung dengan Puding triffle. Cuma untuk resepi ini ia diubah kuantiti bahan untuk kurangkan sket, nanti melimpah plak bekas.

Bahan.
 - 1/2 ( setengah ) cawan serbuk koko
 - 1/2 cawan susu tepung
 - 4 sudu besar tepung jagung
 - 1 sudu kecik esen vanilla
 - 1 sudu kecil garam
 - 1 susu besar mentega/marjerin
 - 10gram serbuk agar2
 - 5 cawan air.
 - 1 cawan gula 
 - Swiss Roll Strawberry di lembab kan dengan syrup koktail.

Cara Membuatnya.
 - 3 cawan air, serbuk agar2 dan gula di masak, tak perlu mendidih pun tak pe jika process seterusnya siap awal.
 - Mixer 2 cawan air, serbuk koko, susu tepung, tepung jagung, esen vanilla dan garam.
 - Sudah sebati, masukkan dalam adunan agar2 biarpun belum mendidih.
 - Kacau selalu sebab mudah hangit ( api gas jangan besar yee ).
 - Sedikit likat masukkan mentega/marjerin
 - Tunggu mengelegak.
 - Dah megelegak, tuang separuh.
 - Letak swiss roll strawbery
 - Habiskan yang selebihnya dengan melitupi swiss roll.
Siap sudah.


Contoh jika sudah siap.


Ok...
Ini lah Puding Triffle yang jebat buat.
Jebat makan dengan Yogurt.
Semua bahan2 dah manis...
Di tambah dengan yogurt dan swiss roll yang ada 2 rasa maka korang leh rasa bertanpa uniknya Puding ni...
Try lah...

Pehhh...penat menaip...nak claim Mee Bandung dengan Kak Ayu Citarasa Rinduan...
Buleh Kak Ayu..??

17 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

yummehh!!

gadisBunga™ said...

kalini aku rasa cam nak benor mengorder dgn ko. bape ni sebijik? yum yum!!!

Citarasa Rinduan said...

wahhhh.
berbaloinya..
nie.. klu kak buat kompom byk hasilnyaaa..
nk hulur kt siap agaknya?.
hahaaa

jebat. tq so much. setakat mee bandung semangkuk tak ada hal.. ingat 10 mangkuk tadi...
kuiii..kuiii

CintaZulaikha said...

mak aihhh, menariknya rupa diaa...sedaplahhhhhhhhhhhhh

Chik Att said...

Terliur dah ni.....

Dinas Aldi said...

Huihhh cantik bertingkat2..lomah lutut den nengok eh..

maya amir said...

jebattttt..actually ari tu saya ade buat 1 resepi puding nenas ikut resepi jebat..jumpe kat youtube..jebat ade post kat youtube kan..tapi sebab puding tu dah selamat masuk dlm perut tanpa sempat diambil gmbrnye, maka..tiada lah ank tayang sebagai bukti..hehehhe

Dkna Abza said...

dkna dah cuba masak 3x tak berjaya..hampa..last mintak org lain buatkan.. hahaa

jeBateja said...

Mr EDY - ahakz....tq

jeBateja said...

GB - puding triffle harganya RM55....ahakz...

jeBateja said...

KAK AYU - ha...ha....ok...ok...kita nak Mee Bandung 10 mangkuk....ahakz

jeBateja said...

CINTA ZULAIKHA - sodap wehhhh....cuba le try....

jeBateja said...

CHITT ATT - try lah buat cik att

jeBateja said...

KAK DINAS - ahakz....ahakz...kenapa plak lemah lutut erk...erk.....ahakz

jeBateja said...

MAYA AMIR - ha ah...mmg kat youtube tu resepi den....ahakz....mmg utk kita semua rasa....ahakz

jeBateja said...

DKNA - usaha tangga kejayaan taw....ahakz...cer cuba lagik....ahakz

farisyah said...

Saya dah try buat memang sedap
Saya juga cuba jual kat off saya alhamdulillah diaorg pun kata ok

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin