Kawan - Kawan jeBateja

Tuesday, November 1, 2011

Hebatnya Filipina...



Den bukan seorang tentera...
Cuma minat ke arah ketenteraan tu tinggi...
Mungkin sebab ayah den bekas seorang tentera RAMD ( Rejimen Askar Melayu Di Raja )...
Just nak kongsi cerita...
Senjata kat atas tu buatan negara Filipina...
Mula dibuat pada tahun 1996 oleh seorang Kolonel dari negara tersebut...
Now senjata ini sudah mengalami revolusinya yg tersendiri...
Tentunya kian canggih...

Senjata tu mula di reka berasaskan buatan AS...
M16A1...
Now bentuknya sudah berubah...
Ia lah, sudah 15 tahun kan...
Malaysia pulak...?
Belum ada lagik senjata buatan sendiri...
Kalau nak bandingkan dengan Indonesia dan Myanmar...
Dari segi pembuatan senjata kecil ni...
Jauh dah rasanya...
Kalau dengan Singapura...
Lagi jauh rasanya...
Apa yang kita bangga...


Dapat buat senjata secara berlesen M4 ni...
Itu hak orang...
Cuma depa benarkan kita buat...
Sebelum ni tentera kita guna...


Steyr...
Buatan Austria...
Pun bukan kita punya...
Sebelum Steyr ni...
Kita guna M16...
Emmm...
Asyik tukau senjata jer...
Buatan sendiri lom terbuat...
Bila erk...?

** Tiba2 teringat permulaan pembinaan kapal2 PV milik TLDM. Hampir RM1 bilion rugi disebabkan orang2 yg gelap mata tenguk duit. Rasanya laporan audit negara 2006 ada dibentangkan. Sebab ni kot kita masih di takuk lama. Agaknya lah....AHakz...

*** Amaran...jangan baca dari kaca mata hati POLITIK yea...ahakz...BAHYA...ahakz..ahakz

16 comments:

Herdoni Wahyono said...

M-16 buatan USA dan AK-47 buatan Rusia sudah amat terkenal di dunia. Indonesia juga sudah lama menggunakannya. Sekarang Indonesia telah memproduksi sendiri senjata SS-1 buatan PINDAD. Negara berkembang tentu harus berjuang keras dan cerdas untuk tidak terlalu menggantungkan pasokan senjata dari negara maju. Bagaimana bila kita diembargo senjta oleh mereka, tentu kita akan kelabakan. Industri militer dalam negeri harus ditingkatkan dan dikembangkan. Kami bangga bila memiliki industri militer yang maju. Salam hangat dari Indonesia.

kakcik said...

Kakcik kena baca dengan menggunakan kacamata sebab kakcik rabun dekat! Ahakz...

NzA said...

bukan cerita politik ttp kenyataan realiti yg boleh dijadikan ikhtibar buat semua..krn wang, negara boleh musnah.....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

semua citer pasal senjata jer....awat tak masuk askar dulu???

gadisBunga said...

ko patut jadik tentera lah!

Aku Ibu Muda said...

jebat patut jd tentera...setuju dgn GB!

Ann Huda (Ate) said...

Malaysia tunggu jebat cipta senjata.. bole gitu?? Tapi di Filipina Ate tak heran dia org buleh cipta, senjata tu mmg keperluan dalam masyarakat depa.

Dinas Aldi said...

Kita pun buat sendiri jugak apa..tapi senapang kayu yg budak2 main punya la..hehe..

Cinderella said...

dorang dah stanby da..kita banyak leka lagi

siti murni said...

chek baca dari kaca mata hati seorang wanita...langsung tak tau apa pasai senjata..haha..buleh?

Liza @ Adzriel AB said...

betul kak dinas. senapang kayu peluru terung bulat kecik tu.

Woofer Storm said...

tak larat nak pegang senjata bro..heheee

Amirah Adnan said...

trauma lah tgk senapang

Niena Pengembara Ilahi said...

hmmm.... stayer tu walau lbih baru, tpi tak tahan lama bla menembak,, m16 lg best.. skang ni Malaysia dh pkai m4 sbgai gnti stayer aug

CintaZulaikha said...

kan bagus malaysia leh cipta atau reka senjata sendiri..

jeBateja said...

PAK HERDONI - ya pak...saya taw Indonesia sudah banyak membuat senjatanya sendiri...malah ada yang sudah di komesialkan...syabas...


KAKCIK - ha...ha....kakcik usah le merendah diri...kita taw...kakcik terang hatinya....ahakz


NZA - ha...betul tu cikgu....membazirkan duit sahaja...


LADY AYU - ha...ha...AYAH tak kasi...susah masuk ASKAR ni....ahakz


GB - ai lemah lembut orangnya...tatak sesuai...ahakz...


IBU MUDA - kita rabun...ahakz


ATE - yup...Abu Sayaf pun buat senjata sendiri...ahakz


DINAS - ha...ha...dah agak dah...sure ada komen mcm ni....ahakz....nak kena tembak cikgu ni....


CINDERELLA - ha ah...kita tah bila nak start.


SITI - alaa....ko ni tak rock laaa...tak ganas....ahakz


KAK LIZA - uikk kak liza...tak kan kak liza main senapang tu...ganas nya....


WOOFER - uikk..ko ni...buat malu kaum jantan jerk.....ishhhh....


AMIRAH - awat....hang penah kena tembak ke...???


NIENA - terer plak hang erk....hang ni askar ke..??


ZULHAIKA - entah bila le gamaknya....sabo menanti...ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin