Kawan - Kawan jeBateja

Friday, August 26, 2011

Caramel Jagung, Asam Pedas Dan Baju Raya...

Permintaan isteri lagi...
Nak disuruh buat Caramel Jagung...
Layan je laa...
Sian dia sibuk buat tempahan kek...
Mahal caramel ni kalau beli kat pasar Ramadhan...
Kat tempat den rm5.50 2 potong...
Itu yg biasa nya...
Yang jebat buat ada letak jagung...
Lepas buat Caramel si Jebat mintak wife dia buat Asam Pedas plak...
Kat Arab hari tu...
Tak de Asam Pedas...
Ahakz....

Asam pedas wife buat...
Suka bebenor den...
Ahakz...

Baru start keja...
Dah dapat baju raya...
Majikan bagi...
Ahakz...
Complete dari kaki ke kepala...
Ahakz...

Yang ni...
Majikan bagi...
Tapi kosong...
Kena isi sendiri...
Pas tu bg kepada diri sendiri plak...
Ahakz...

Azizan Mamad tu nama den yee...
Mamad tu ayah den...
Azizan tu den...
jebateja tu den...
Bijan pun den jugak...
ahakz...
Merepek plak...

13 comments:

CintaZulaikha said...

tgk warna asam pedas tuh...gilalah..nampak cam sodap gila wehh..

NzA said...

bestnya dpt majikan yg pemurah tu...

puding caramel tu my feveret....

kakcik said...

Assalamu'alaikum En Azizan :)

Kakcik nak bagi resepi tenggiri tumis asam ni...

(Kuantiti bahan2 main agak2 sendiri ya, sebab kakcik memang tak reti 'bersukat2' ni) :)

Ikan tenggiri - di cuci dan dilumur dengan garam kunyit - goreng.


Bahan tumis :

halia/bawang putih/bawang merah - dihiris.

Panaskan minyak dan tumis bahan2 tersebut. Setelah kekuningan/wangi, masukkan air asam jawa sesedap rasa, sedikit garam (ikan tu dah agak masin, kan?), sedikit gula (kalau suka). Setelah mendidih, masukkan bawang besar dan cili merah yang telah dihiris. Biarkan sekejap dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Itu sahaja. Sangat senang, kan? :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

caremel tue fav ai taw
asam pedas also
sedapnyer....meh kiter berjiran ngeee

Citarasa Rinduan said...

wahai azizan yang hensem tapi nakal;
ingatkan dh ubah perangai.. hahhaha

tapi tetap nakal. dik,
kak nak sampul duit raya dr office kamu boleh tak?
cantiklah...
mahal tu

Liza @ Adzriel AB said...

jijan pun ye jugak. cantik baju raya.. tema sama je ye..kelabu asap. semalam kak liza buat dadih jagung.. masing2 pulun. bolehlah lepas ni buat puding jagung jugak.

diana said...

cantik la sampul duit tu..
tahun depan raya kalau dapat lagi bagi kat akak satu ye..
tempah awal2 ni..hahhahah/...

Aku Ibu Muda said...

cer pakai baju raya tu masa raya pertama..nk tengok hensem ke tak...haha

♥ cik_farah ♥ said...

nak duet raye... hihihi

chiLleD...!! said...

mana dapat nama azizan dengan bijan tu?hehe

wahida said...

sedapnya aku tgk asam pedas tu...aku paling suka asam pedas ikan pari...

ko baru balik dari umrah yer...alhamdulillah...aku jeles sbb ko dah sampai sana...doakan aku lak agar aku dpt jejak kaki ke sana...mudah2an..


selamat hari raya aidilfitri bro...
maaf zahir dan batin...

schaze zainn said...

azizan to jebat ?

pehal jauh benor bezanya? haha

weh ko keje kat sapura eh..

ade kosong tak?haha

アヌム ちゃん said...

keje sapura rupenye..huhu

selamat hari raya..nak duit raya..heeeee

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin