Kawan - Kawan jeBateja

Wednesday, December 14, 2011

Nak Try Buat Tak...?

Nak try buat tak...?
Puding Aiskrim Vanilla berperisa Coffee + Biskut Oreo...
Panjang erk nama nya...
Ahakz...

200gram gula ( 1 cawan )
800ml air ( 4 cawan )
2 biji kuning telur
500ml susu segar
25grm serbuk agar2
50gram tepung jagung
2 sudu teh coffe emulco
350gram aiskrim vanilla
1 or 2 cawan oreo ( tak maw letak pun tak pe )

Masak agar2 bersama air dan 200ml susu.
Dengan api yang perlahan erk.

Sementara tunggu masak.
Blender or mixer Gula, Telur kuning, 300ml susu dan tepung jagung.

Sudah sebati.
masukkan kedalam adunan yg dimasak td.

Kaco sebati erk.

Sudah mendidih masukkan Aiskrim Vanilla.
Aiskrim ni elok beli yg BRANDED sket.
Sedap sket bau Vanilla nya.

Kacau selalu sampai mendidih.
Masukkan Biskut Oreo yg dipecah2.
Kalau kat kedai bakery ada jual dah siap pecah2.
Tapi kalau tak letak pun tak pe.
Jadi le namanya Puding Aiskrim Vanilla & Coffee

Asingkan sket untuk diletakkan Coffe Emulco.
Letak coklat pun sodap.
Tak de coklat, bancuh jerk MILO.

Adunan tadi tuang di dasar acuan.

Tuang yang original ke semuanya.
Sejukkan.


Tadaaaaaaaaaa....
Jemput makan yeee....
Ahakz....
Selamat mencuba dan Berjaya....

16 comments:

Nini Hartini said...

makoiii sodapnyeeee.. nak torai baut lah. hehe..

pssst : org selalu ckp saye mcm budak 15 thn. hihihi

CintaZulaikha said...

haduhhhhhhhh, terliur tgk nih...nak try, tapi barang sumer dah masuk kotak..tgu pindah kedah baru leh buat...huhu

diana said...

dah bookmark..mesti buat hari ni..

zati embong said...

kan best kat rumah jat ni ada org suka msak2.bleh jat order tlg buatkan.hiii

Teenager Housemaid said...

alaaaa....
kenapa ade coffee?
cek tak suka yg perisa coffee..
jebat buatkanlah cek satu and pos kat umah cekk noo..
;p

Dinas Aldi said...

Cek sukaaaaaaa! Cek nak try lah.

MIMIE AIZA said...

kalau masuk sini je mesti ada entri pasal makanan.. mcm mana nak kenyang??

MIMIE AIZA said...

kalau masuk sini je mesti ada entri pasal makanan.. mcm mana nak kenyang??

hanaahmad said...

perghhhh.....makan sejuk2 sedap ni..nyum.

chiLleD...!! said...

sedapnyer..kalo smpat hujung buln ni mesti selamat lam mulut..hehe

gadisBunga said...

ko ni kan...ko ni kan....eeeee......!!!!


tergugat aku!

*

tapi tengkiu ek bagi resepi. hehehe...!

Woofer Storm said...

mcm sedap je ni..ada masa pos ye,sy tunggu tu,heeh


slmt malam^^

alexa yussida said...

mcm best je..esk jgk nk try nih..hee

ILA HonEyBuNNy said...

fuhhh..terliur sungguh...hehe

Adzrien Shoppe said...

terbaik... biskut oreo biasanya kak liza masukkan kat loyangnya je atau tabur masa dah pudingnya masuk loyang. tak de le lembik sgt.

ainol akasyah said...

wow nak resepi ni boleh x? nak cube buat

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin