Kawan - Kawan jeBateja

Monday, December 19, 2011

Untuk Blogger : Nak Try Buat Puding Cendol Gula Melaka...

Ini Puding Cendol Gula Melaka yang jebat buat...
Korang mungkin boleh buat dengan lebih cantik...
Ada 2 lapisan so ada 2 step untuk proses memasak erk..
jom tgk STEP 1...

Step 1 : Bahan2...
200gram gula ( 1 cawan )
150 ~ 200gram cendol.
10gram serbuk agar2
1 kotak santan
800ml air ( 4 cawan )
1 sudu teh garam

Noted : jebat guna santan kotak cap KARA.
Dah try banyak BRAND. Brand ni yg terbaik.

NOTED : Cendol jebat beli dah siap. Biasanya ada bau kapur.
Jebat basuh dgn air panas.
Tapi brand diatas ni tidak berbau kapur.

Masak air bersama serbuk agar2 dan gula.
Sehingga mendidih.

Sudah mendidih masukkan cendol...
tunggu mendidih sat...
tutup api...

Masukkan santan kotak kita td...
Kacau rata...

Masukkan garam...

Kacau rata sehingga semua sebati...

Masukkan dalam acuan yang anda suka...
Sejukkan...
Selepas Puding beku Corak carik kan dengan garpu permukaan atas...
Sebab kat atas ni nak letak adunan gula melaka...

Step 2 : Bahan2
1000ml air ( 5 cawan )
200gram Gula Melaka
10gram Serbuk agar2
2 ~ 3 helai daun pandan.

Inilah gula melaka...
Setongkol ni beratnya lebih kurang 250gram...
Boleh lah guna...
Awas...jangan masuk seketul mcm ni dlm periuk...
Lusa baru cair...ahakz...

Ini gula melaka yang jebat dah lenyek dgn tayar keta...
Ahakz...
Tak arr...jebat ketuk dgn belakang anak lesung...
Belakang taw...

Masukkan semua bahan step 2 dalam periuk...
Masak dgn api yang perlahan...
Supaya daun pandan sempat kuar bau dan aroma nya...

Selepas mendidih...
TAPIS dan tuang kedalam bekas Puding cendol tadi...
Sejukkan normal dalam 30minit...
Selepas tu boleh lah masuk peti ais...

Inilah rupanya Puding Cendol Gula Melaka yang jebat buat...
U all may be ada acuan yang lebih lawa...

Puding selepas dikerat2 dengan cukup kejam...
Ready utk di makan...
Ahakz...

10 comments:

cik mun said...

sedapnye..nyum nyum..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai sukerrr
nak buat x buat2 lagik sebab kena homemade cendol tue....uwaaaaa

Dalila Hamid said...

nmpak menarik...nk kena cuba masak sendiri jugak nnti..hhee TQ

Azham Vosovic said...

kenapalah kat asrama ni xda dapur?

sudah nak masak hehehehehehe

zati embong said...

waa kreatif betul la wa ckp sama lu.hihi

Dinas Aldi said...

Hang ni rajin & pandai sungguhla buat puding, Jebat. Tabik springggggg!

alinac lover said...

pehhhhhh ada tutorial tuuuuuu
bgus ni
yong suka

Adzrien Shoppe said...

10 minit kak liza boleh habiskan sorang sambil menonton tv dgn selesa. cantik tutorialnya..

NzA said...

thanks 4 sharing.....nnti nk cuba buat la....

Nurul Ain Zulkarnaind said...

yumsss.. oke dah faham da

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin