Kawan - Kawan jeBateja

Monday, August 31, 2009

Menu Berbuka Ari Ni....

Cucur Udang - Jiran bagi.

Err..tak taw nama - jiran bagi gak

Bingka Roti - Ibu Buat

Telur masin
Ikan bawal masak lemak cili api - wife buat
Ikan bawal masak sambal - wife buat
Rendang ayam kampung - Ibu buat

Buah Melaka - Wife buat jugak...

Kuih apa ari ni...


Ari ni wife buat ondeh2 ( betul ke eja ni...? ) atau nama lain buah melaka. bagaimana dapat nama tu...den tak taw walaupun den lahir kat Melaka. Apa pun rasanyer sedap ( apalagik air tangan wife yang buat...err..ayat bodek ke ni...??? ). So dah selamat pas ke jiran2 tertangga...ahakz

Sekolah Lama...

1988 ~ 1989 - Kat sini lah aku sekolah. Dahulu di kenali sebagai Sekolah Menengah Palong 4. Now nama nyer telah bertukau kepada Sekolah menengah Kebangsaan Seri Perpatih. Tahun 1988 aku di tingkatan 2p2 ( 2 perdagangan 2 )dan 1989 di tingkatan 3p1 ( upgrade kelas tu...al maklum..pandai....ahakz).

Merdeka...Merdeka...Merdeka


Selamat menyambut hari Kemerdekaan yang ke 52...pehhhh...merdeka lagik Malaysia...Bangga nyer...
Dalam meyambut kemerdekaan dalam bulan pose ni...ketika aku bercuti ke kampung ( bercuti dari 27hb ~ 31hb Ogos ), aku berkunjung ke rumah makcik aku. So dalam gambo ni adalah rumah makcik aku kat Felda Palong 4, Gemas, Negeri Sembilan. Dalam bulan puasa & nak sambut Merdeka, makcik diduga dengan berita anak bongsunyer berumur 16 tahun mengidap masalah injap jantung abnormal....dalam kalut2 ni...turun naik hospital..sempat gak dia Gantung Bendera di depan rumah.....adehhhh...aku yang sihat ni pun....tak gak sempat gantung bendera kat depan rumah...kecuali cermin kereta depan....INSAF nyer aku....Adehhhh

Friday, August 28, 2009

Puding TrioRasa



Semalam...belek2 buku Impiana terperasan plak resepi puding..mula heran gak..apsal plak Majalah berkaitan Deko - Meko ni ada resepi. Tenguk muka depan..baru le faham...Majalah keluaran khas tu berkaitan dapur...so.kalau dapur...salah satu kaitannyer ialah...? resepi kot...kot laaa....

Resepi yang cuba try test buat ni dinamakan TrioRasa ( apsal tak nama kan je Terra Rossa erkk..)...Namanyer mcm tu mungkin ada pelbagai rasa dpt dirasai dan bahan asas ialah...mengunakan santan, gula, pandan dan serbuka agar2...rasanyer di tambah esen oren, esen vanila, esen ros dan tak lupa juga pandan..err...bukan kampung pandan erkk...daun pandan...

Rasanyer....emmm...mmg Pelbagai Rasa...so mmg namanyer sesuai dengan trioRasa....ahakz...

Menu berbuka 27082009

Puding TrioRasa - Budak Jahat buat

Donut - Jiran bagi

Mee hoon - Jiran bagi

Mee hoon Sup - Wife buat


Pisang tanduk digoreng - Wife goreng ( pisang - Allah buat )

Jalan2...

Semalam teringin nak buat puding so jalan2 lah di Bandar Baru Bangi....Gi ke Komplek PKNS Bangi. Kat sanun ada Billion..tompek shopping2 gitu...


Kat dalam tu ado plak orang jual bendera..terus beli..patriotik sket beb...tahun ni kureng lah orang pasang bendera kat keta..apsal erk...? Bendera den tu...setakat 5pm semlm tinggal satu je...tercabut semasa memandu...ahakz..rugi den..


Daripada PKNS Bangi...gi plak Nilai 3...Wife nak carik sumtin...apa tah di carinyer...luper plak...time cuti sekolah ni ramai gak lah orang...kalau tak..sunyi sepi tarak orang...apa nak di kato...


Masa balik singgah plak kat kedai runcit ni....kedai runcit ni kat kawasan perumahan aku....wife nak beli santan...sebab puding den nak buat ni..perlukan santan...

Thursday, August 27, 2009

Lagu Raya...Uhukz



Siti Nurhaliza - Air Mata Syawal

Sayu... hati ini makin sayup
Rindu... terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya


Lama kutunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Airmata jatuh berlinangan

Kuingin berulang manisnya bersama
Menyambut hari bahgia
Jarak memisahkan rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama
Jauh dari mata dekat dalam jiwa
Teguh kasihku tidak berubah

Apa Yang Penting....


Apa yang penting...kerjasama...ahakz...lagu tema dari siri kanak2 wonderpets...glamer tul ayat2 lagu tu.....kalau berkaitan gambar....emmmm.....tak de pun...ini adalah suasana kelegaan selepas kita org diaudit oleh customer dari sebuah syarikat yang besar. ...ketika ni dalam makmal aka lab....bertopi putih tu my big bos....

Kata Orang....


Kata orang...bulan Ramadhan ni elok banyakkan ibadat...buat pahala sebanyak mungkin sebab pahala nyer dapat berganda2....mcm kempen jualan murah gitu...beli satu...free satu So mcm ne dgn korang....? Bila nak mula...?...Budak jahat ni jgn ikut.....dah nama nyer jahat....ahakz....

( gambar : Leader Safarin sedang membaca Al Quran di surau )

Wednesday, August 26, 2009

Menu Berbuka 26082009


puding jagung yang aku buat sebelum ke tempat kerja...puding ni jugak di pas2 ke rumah jiran


Nama makanan ni ialah KARIPAP...jiran yang beri


Seri muka ni...jiran jugak yg kasi..


Kuih pau...jiran bg jugak

Dia yang Pergi....


Pepagi tadi masuk lambat ke tempat kerja cos gi klinik...rasa tak sihat sket....Bos call bgtaw ada seorang kakitangan xcident kat Bentung dan meninggal dunia. Bos suruh masuk cepat dan cover dia..dia ada customer dari rawang n mintak aku back up. Dia nak gi Bentung melawat jenazah di Hospital Bentung. Sempat gak baca email dari HR perihal kematian tersebut. Semoga Allah mencucuri RAHMAT ke atas beliau dan family beliau yang terkorban.

Dibawah adalah gambar2 kereta Allahyarham...


Berita di Metro ON Line - KLIK

Aiyokk..Rosak....


Machine untuk aku buat inspection mengalami masalah...jadi lombab plak...terpaksa panggil SIFU sebab aku tak reti nak repair..gelaran SIFU diberi sebab dia ialah guru aku untuk machine ni...so panggil sifu senang sket dari nak sebut nama dia....VINCENT...dia accept je....ahakz

Menu Berbuka 25082009


Laksa Kedah...Mak n Ayah aku hantau dari Palong...pehhh..mcm ne lah nak balas budi ni...ini adalah makanan kegemaran BUDAK JAHAT....


Sambal sotong...wife buat


Apa nama kuih ni erkk..jiran bagi ni...


Kuih kaswi...betul ke eja ni...ahakz..ini pun jiran bagi


Ini WIFE buat...siap ada mangga lagik...wife buat untuk beri pada jiran2...best tul tukau2 makanan...tak payah aku nak mikir gi Pasar Ramadhan...makanan dah banyak so....tak yah sakit kepala gi pasar Ramadhan..ahakz..sesekali kena gi gak lah...tgk2...makanan pelik...

Jualan Kilang


Pegi nilai 3 ...jumpa jualan kilang....jual karpet...pehhh...punyer le besau kilang ni...kilang ni betul2 jalan nak masuk nilai 3 tu...sape berminat nak nambah koleksi karpet,,,sila lah kesini....aku tarak hal...ari2 lalu sini...

Suram jeeeee



Sampai kilang ari ni...suram je....apsal erkkk..semua dah lemau ke...bila masuk puasa ke 4 ni...aisehhh...tak best langsung.....jom ceria2 kan diri.....tang parking pun suram..biasanyer time 4.15am..dah riuh rendah....apsal erk..??

Tuesday, August 25, 2009

Menu Berbuka 24082009


Siakap 3 Rasa...budak jahat buat untuk di belasah


Kuih Pelita..beli kat pasar Ramadhan Sri Putra


Caramel - Jiran bagi


Mee Hoon Goreng - Jiran Bagi


Kek Pelangi - Wife buat KHAS untuk send ke jiran2

Budak Jahat Di Dera..




Balik keja wife mintak buatkan lauk Siakap 3 Rasa...suami mithali ni walaupun kategori budak jahat sedaya upaya menunaikan permintaan wifenyer..ahakz. Tapi jangan tak taw...bulan Oktober nanti..aku kena sediakan makanan pengantin melibatkan lauk diatas..pengantin pompuan suka bangat lauk ni...ahakz....cuma bab menghias je gagal...yg di hias tu kan ikan tu...wife buat...aku masak je lah.

so kalau nak cuba try test buat...budak jahat ni...dah siapkan video di bawah...try laaa...

Solat...


Dalam perhimpunan pagi tadi...ada penceloteh berkata...jangan kita nak mengejar TERAWIH sedangkan solat FARDU kita tak buat....tak menjadi apa jugak akhirnyer....so pastikan dulu solat FARDU kita lengkap...baru lah kita mengejar terawaih....emm..BETUL jugak erkkkk

** gambar diambil dalam surau dikilang aku

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin