Kawan - Kawan jeBateja

Sunday, September 13, 2009

Instrument QC : Roundtest



Korang taw apa nama machine di atas...? Ia sejenis alat instrument untuk inspection gak...Namanyer ialah Roundtest....dah nama nyer ROUND so kebanyakkan benda ala yang boleh di inspection berbentuk bulat or selinder. Merujuk kat 2 2 gambar diatas, masa ni aku tengah buat program untuk brake drum sebuah kereta yang terpaksa aku rahsiakan namanyer. Taw apa itu brake drum...alaa..senang...brake yang biasanyer berada di belakang kereta. Biasanyer warna hitam. Sebab apa perlu machine ini untuk check benda yg sedia ada bulat? Brake..walaupun ia bulat di pandangan mata kasar namun ia belum tentu bulat di mata hati ( ewahhh...). Machine ni aku guna untuk investigate sampai tahap mana keBULATan ( bukan cerita OBESITI ni taw...)...or..mungkin aku juga nak taw berapa banyak kelonjongan or oval....semua ni penting...jika benda2 ni tak kawal maka akan meyebabkan kegagalan sistem brake....bila itu berlaku...membahya kepada nyawa org....uik.....penting kan machine ni....kan...kan...

No comments:

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin