Kawan - Kawan jeBateja

Wednesday, September 30, 2009

Caramel Jagung...


Tanpa suruh, petang ni tadi buatkan Caramel Jagung untuk wife sebagai salah satu menu berbuka pose. Hari ni, hari ke 2 dia berpose. Selain sebagai menu berbuka dapat jugak beri pada jiran2 sket. Dah macam bula pose plak rasanyer.

Hujan Yang Turun...


Balik keja tadi....hujan renyai2 plak....tapi kat Lebuh Raya sedikit lebat....kalau mata ngantuk2 ni...kena plak hujan2 n sejuk...layan tido...pehhhh...sodap bangat...ahakz

Cerita Jepang...

Cerita jepang yang bertajuk SHE CYBOQ ni aku tahu melalui rakan blog dari Indonesia. puas aku mencarinyer akhirnyer berjaya jugak aku mendonlodnyer dan yang penting ia FREE. Terima kasih kepada YELLOW atas xplorenyer berkenaan filem ini.

Ceritanyer berkisar perihal Cyboq wanita yang datang dari masa akan datang untuk melindungi seorang lelaki. Akhirnya mereka jatuh cinta. Memang menarik n targis cerita ni. Korang juga dapat meyaksikan bagaimana orang jepun buat gempa bumi...realistik sungguh.

Perlakon wanitanyer yang menjadi Cyboq tu...pehhhh...lawa n lawa sangat...sesuai dengan wajah lembutnyer...leh jatuh cinta lorrrr.....layan....


Tuesday, September 29, 2009

Mop Lantai...

Malam ni koje malam aku mop lantai dalam lab...2 kali aku mop sebab yg mula2 aku mop...air yg aku guna berbau busuk. Air pencuci tu baru pagi tadi aku guna, sebelum balik keja aku mop lantai gak...tak sangka bila masuk malam dah jadi busuk...kotor sangat kot lantai lab ni...agaknyer lah...

Bahan yang mewangikan lantai....harum sket lab tempat aku bekerja....pehhhh....

Macam Biasa laaaaa...

Macam biasa wife yang sedang berpuasa nak makan mee goreng dan aku lah yang akan mengorengkan mee tu. Tapi aku tarak hal...janji bahan2 wife yang sediakan...aku malas nak sediakan bahan...setakat gorengkan...boleh je...( gambar : bahan2 buat mee goreng yg disediakan )
Mee goreng sulah masak cuma tarak telur sebab wife kata jangan letak telur nanti kering sangat...

So aku goreng telur asing n taburkan je atas mee....

Zoom..keadaan mee goreng dari seorang Budak Jahat.....layan.....errr....pedas mee goreng ni..ahakz

Kodai Runcit...

bangun tido tongahari...wife ajak gi kodai...malas plak rasanyer...tapi pegi gak lah...lagipun dia pose...kena respek sket orang pose ni...lagik pun...sape tak sayang bini oiiiii....ahakz

Lambatnyer Balik...

Koje malam..pagi tadi baru balik...sampai rumah hampir 8.20am...pehhh...dari 8.30pm mlm td start koje...hampir 8.30am...sampai rumah...hampir 12 jam...pehh ini le nasib koje kilang...kalau koje lawyer...mawnyer lepak sokmo....

Monday, September 28, 2009

Bekalan Malam...

Kali ni koje bawak bekal lah plak....ketupat segera...rendang daging...kuah kacang...kek...kuih raya....[ehhh...macam rumah terbuka plak rasanyer.....ada makanan ni...tak yah le den susah2 makan kat kantin...ahakz...ini pun cukup banyak ni....

Santapan Terhidang...

Koje malam n overtime...paling pasti..makanan n minuman free disediakan.....siap bungkus lagik oleh makcik kantin....cuma aku tak minat nak makan...sebab wife dah bekalkan ketupat segera tadi...so...kenyang...ahakz...

Koje di Ahad malam...

Koje malam tadi...kena turun padang...jaga line....bebudak ramai yang beraya...so kena lah ambil alih line....kalau jaga line...kena le pakai GLOVE kain ni...kalau tak...maw nyer kasar jari ku yang lembut n halus ni...ahakz....gurau je...takut tangan kotoq je....

Sunday, September 27, 2009

Gi Giant

Pagi2 wife mintak tolong hantau gi Giant Nilai...maleh betul aku....parking susah bangat....ramai orang....kayo agaknyer tokeh Giant bila tgk byk keto dok rebut parking....sib baik je aku ni...sonang nak parking....kalau tak...bercinta aku nak bertawaf...ahakz

Deraan kasih....

Puding ni memang sangat sangat sedap....dah sangat rumit pula membuatnyer...terlampau byk layer....dan aku tak kan buat kalau wife aku tak arah kan suruh buat....ini lah sebab ajak aku gi Giant Nilai rupanyer.....

Wife suruh buat sebab kawan2 dia nak datang...belum sempat ambil gambar....hilang dah separuh...adehhh....mana lagik separuh..?..emm....dalam perut kot...

Nama puding : Puding Triffel

Seremban

Seremban waktu malam...ketika ni baru balik dari Senawang rumah adik....tak maw masuk lebuh raya cos jem giler kat tol Senawang....ikut Mantin n Pajam....terus ke Nilai. Jalan okayz je...tapi lawa gak Seremban waktu malam...lip..lap...lip...lap...

Spa....

Semalam hantau keto moauk SPA cos nak kena gi Senawang. Adik no 2 buat rumah terbuka kek sanun....ado masak special kata nyer...kelam kabut nak poei...nak tenguk apa yg special tu...ahakz...
bagus betul car wash ni....kat tempat minyak pun depa dok cuci....pertama kali aku tgk orang car wash mcm ni....upah pun murah...rm9..

Saturday, September 26, 2009

Instrument QC : Vernier Caliper

Vernier caliper satu instrument yang sangat penting untuk mengukur atau mengambil bacaan sesuatu part atau benda. Tak kira sama ada mengukur lebar, panjang. tebal, kedalaman, ketinggian dan sebagainyer. Sifat VERNIER CALIPER yang ringan, mudah guna dan mudah bawa membuatkan ia menjadi pilihan. Walau bagaimana pun ia hanya dapat digunakan untuk mengambil bacaan yang tidak sensitif. Contoh kasarnyer, VERNIER CALIPER dapat memberi bacaan yang baik apabila kita mengukur DIAMETER KAKI PAYUNG daripada mengukur DIAMETER FRONT HUB di area GRINDING.

GAMBAR : Vernier ketika mengambil bacaan outer diameter.

GAMBAR : Vernier versi moden..bacaan diameter tadi dipaparkan di skrin kecil. Itulah bacaan sebenar ukuran diameter part tersebut.

GAMBAR : Dibahagian atas Vernier yang tajam membolehkan pengguna menggukur INNER DIAMETER seperti yang ditunjukkan. Untuk part2 yang perlukan ukuran yang lebih tepat, adalah lebih baik kita menggunakan HOLETEST MICROMETER.

Buang Anak...uikk....




Kisah tertinggal..ketika on the way nak balik ke rumah dari kampung...Ketika melepak di sebatang jalan raya ( dlm kawasan KUALA LIPIS ) tertiba den terdengar sore anak kucing...puas mencarik.... baru le den dapati 4 ekor anak kucing....sape plak buang anak kucing ni...dah lah buang tepi jalan...jauh plak dari orang ramai n kedai. Dengan mengunakan glove yang sememangnyer ader dlm kereta..den ambil anak2 kucing tu. Salah satu anak kucing tu, perutnyer TERKOPAK dan BERULAT...den ada ambil gambo...tapi tak sanggup plak nak paparkan perut anak kucing yang berulat tu...cara anak kucing tu mendapat luka semacam mereka di campak dari kereta....habis kaki luka2...gilak betul orang yang buang tu....den bagi susu segar dan letak kucing tu kat kedai makan...den tak leh bawak balik sebab perjalanan den jauh lagik...takut2 plak ada jangkitan. Sian kucing2 tu....

Kerja Sabtu

Hari ni sabtu..kerja lagik si budak jebat ni...dan overtime pulak tu...seperti biasa den kena semak balik segala dokumen2 yang harus den clearkan....ngantuk ooo buat keja semacam ini...asal ngantuk je...den kena se pam dua rokok cap denhull....lega lah kejap...emmm..polik betul den ni..kat ghumah tak teringin langsung nak hisap rokok...kat kilang ni...pantang menguap...merokok saja.....apsal erkk.....ada kah den ni...takut bini....ahakz.....

Kerja Kemas Mengemas...


Semalam JUMAAT..den kojo err..OVERTIME...TRIPPLE plak tu...ini kojo hari pertama selepas cuti rayo....mak oiii...raso lain macam oooo....so untuk warm up kan diri..den kemas kan RAK yang panjang menjela ni. Rak ni untuk simpan file2 or dokumen2 berkaitan Quality Control....kepada mereka yang tak tahu....segala dokumen mesti disimpan paling minima 5 tahun. Ini adalah untuk kemudahan di masa hadapan sekiranyer ada masalah berbangkit di kemudian hari. Den ingatkan buleh kemas dlm masa setengahari..rupanyer..sampai ke petang...pehhh...lombab betul si jebat ni buat keja.....ahakz....biar lambat...asal selamat..tak gitu...

Sungai kasih....

Kat belakang ghumah mak mertua den ado sungai yang airnyer mengalir tenang. Kato mak mertua den..dolu air sungai ni dalam dan zaman dolu2 sebelum ado jalan rayo, sungai ni lah berupakan laluan pergi dan balik ke KUALA LIPIS. Now...airnyer mengalir tenang dan ketika menjejak IBU jari kaki den ke dlmnyer....mak oiii....SOJUK...tapi den tak berani MANDI sebab ado kosan tapak kaki BABI kat sekitarnyer. Dah lah den sorang2....kot2 BABI tu nanti tergoda melihat den dlm keadaan basah plak nanti...naya den....ahakz....

Wednesday, September 23, 2009

Pulang ke Kampung....




Perjalanan dari Bdr. Bukit Mahkota Kajang ke Kuala Lipis ( tahun ni turn beraya kat kampung wife....adehhhh...) biasanyer ambil masa 3 ~ 4 jam tapi bila aku balik raya ke Lipis pada sabtu pagi ( 2.30am )...aku ambil masa dlm 9jam...pehhhh...letih betul....dari pepagi buta hingga kesiangan betul....Gambar : Jalan dari kechau, Lipis ke Merapoh...penuh keta maaaaa....

Menu Utama Raya

Di Pahang...aku rasa lah...makanan utama bila raya ialah....Lemang kot...kalau kat kampung aku...ketupat...susah aku nak nenguk lemang kalau beraya kat kampung aku...tapi kalau kat pahang ni...lemang aje yg aku nampak...kalau lah buluh lemang tu buleh larik...lama dah buluh2 tu larik ke kampung aku....sebab...kampung aku tak bakar lemang....emmm...tapi meriam buluh ade...err..kemana plak buluh tu nak larik erkkk.....Genting Highland kot...ahakz

Kubur....

Raya pertama...lepas solat raya...ziarah ke kubur mmg dah rutin setiap kali raya...tak kira lah raya apa pun...kecuali raya india, cina dan..pilihan raya je tak de xtvt ke kubur. ( family wife aku melawat kubur ayah mertua aku yang meninggal pada 05 - 10 - 2006 bersamaan 12 Ramadhan )





Dan apa yang paling best...ada plak xtvt sedekah duit di kubur tu....pehhhh...aku yang muda remaja pun dapat gak tu....kayo pakcik...lopeh duit tol...ahakz

Raya Kedua

Raya kedua...Aku lepak kat Petronas Kechau di mana disini lah perhentian popular bagi perantau dari Kelantan singgah sama ada mengisi minyak, membeli makanan ringan dan melepaskan HAJAT....ahakz. Petronas ni tak jauh dari rumah mertua aku...kira2 seperokok je...err..tak abis pun rokok tu kalau tak hisap. Raya ke 2...kat Petronas ni still ramai orang mungkin mereka2 ni nak pi beraya kot....errr..kot laaa...ahakz

Kenduri...



Raya ke 4...ada kenduri di rumah mertua aku...dan seperti biasa...aku ni tukang jaga api....jaga api sebab masak guna dapur kayu je beb....masak bebanyak kalau guna gas...masak ooooo...mawnyer...18 tong gas abis....ahakz

Friday, September 18, 2009

Tayang Stokin...

Padat sedang menayang stokin nyer yang mahal....tebal n lembut ketika memakainyer...

Ini plak stokin Joni...uikk..ada lobang ke tu..dan dan sorok bawah kerusi bila orang nak ambil gambo...tapi dapat jugak ambil gambarnyer...


Padat mengelakkan stokin Joni yang nyata tak sebest stokinnyer...cisss...ada rasa macam berlagak....

Bungkus...

Instrument2 Kualiti kebanyakkan nyer adalah sangat sangat dan sangat sensitif. Selain daripada perlukan handling yang cermat ia juga perlu dijaga di tika tidak menggunakan dalam masa yang lama. Oleh itu sempena cuti raya ni....Instrument kualiti harus dibungkus dan dibersihkan agar ia tidak berkarat or berabuk.

Zain, wakil production sibuk melakukan xtvt pembungkusan instrument line beliau.


Antara instrument2 yang dibungkus...height gauge, bore gauge dan sebagainyer.

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin