Kawan - Kawan jeBateja

Tuesday, June 14, 2011

Pesawat F/A-18F Super Hornet...?

Sejak Mei 1997 TUDM memiliki 8 unit F/A-18D...
Pesawat sebuah Firma Amerika Syarikat yang diberi nama Boeing Aerospace...

Now...
Untuk memantapkan lagi kuasa udara negara kita...
Kita perlu memiliki satu lagik skuadron pesawat MRCA ( pelbagai guna..)...
Antaranya F/A-18F Super Hornet...
Yang mungkin lebih SUPERnya dari F/A-18D Hornet...

Keperluan ini perlu sebab...
Kerajaan bakal menamatkan perkhimatan 14pcs MIG-29N...
Kekurangan ini nanti perlu di ganti...
Pada bacaan jebat..pesawat ni power cuma masalah alat ganti yg mahal ( salah satu sebab...)...
Menyebabkan pemilikannya sudah semcm tak berbaloi...
Alat ganti mahal tu pun...
pernah jadi ISU...
Tapi malas lah nak ulas kat sini...ahakz...


Yang paling canggih kita ada ialah 18pcs Sukhoi 20 MKM...
Buatan Rusia...
Dengan 18pcs Sukhoi ni...
8pcs F/A 18 Hornet...
14pcs MIG 29 ( sementara ada ni...)...
Kategori pesawat perjuang...
Tersangat lah NYATA bahawa ia masih belum cukup untuk berada di baris hadapan kuasa udara...

Anda boleh membaca selanjutnya di Majalah Perajurit Jun 2011...
Secara peribadi...
- Kita perlu pesawat canggih tetapi pemilikan nya biar telus, jgn jadi macam nak beli Helikopter ganti Nuri tu. Yang tak de mengena dgn Tentera pun menyibuk nak bagi SPEC...

- Jebat lebih suka kita elak beli koleksi dari Amerika ni, sbb kalau kita buat HAL dgn depa nanti, depa sekat alat ganti...tak terbang pesawat kita nanti - ini pernah terjadi kepada Tentera Udara Indonesia...

13 comments:

padlie said...

Setuju ngan jebat, takleh bergantung dgn US...
Indonesia selalu beli pesawat tp senjata dan spare part buat sendiri..


Daudsu mohon maaf. Padlie tak boleh terima..

bunga said...

betulll..sbb diorang hanya pentingkan diri jer..hahaha..

jom terbang sama..hahaa

gadisBunga said...

ayah aku dulu handle aermacchi sampai dia pencen dari tudm. la ni dia handle airbus pulak. duh~

Ati Masrif said...

pic yg 1st tu
mcm mainan punya jek

Fyqa said...

cam best lak. dpt 1 ni kompem xcri laen. hee ;)

My Little Diary said...

isk3x... gambo pertama tu nmpk mcm tipu la..hehe

jeBateja said...

PADLIE - ha ah....depa mmg advance tentang itu sekarang....Singapore plak siap leh eksport...

jeBateja said...

BUNGA - ahakz...tukang sibuk jer...nak tunjuk terer....ahakz....

nak terbang mana kita...???

jeBateja said...

GB - wahhh...hebat lah ayah hang....den dulu cita2 maw jadi pilot gak....ahakz

jeBateja said...

ATI - ishhh...iyer ke...ahakz....den tak pasti...ahakz

jeBateja said...

FYQA - luar biasa ayat hang ni....ahakz....

jeBateja said...

MLD - mcm GB lah ko....den tak pasti tentang tu....ahakz

Herdoni Wahyono said...

Angkatan udara memang perlu mempunyai pesawat yang canggih dan 'menggetarkan' lawan. Namun ketika negeri berkembang pemakai pesawat diboikot tidak boleh 'beli' sparepart dan senjatanya, maka jadilah 'macan ompong'. Karena itu idealnya kita pun harus menguasai teknologinya dan sumber daya untuk membuat sendiri. Kami amat terkesan dengan kemampuan negeri seperti India dan Iran dalam membuat persenjataan sendiri. Negeri yang kuat amatlah dibutuhkan.

Salam sukses buat sobat 'Jebateja'.

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin