Kawan - Kawan jeBateja

Friday, June 17, 2011

Tebus Pahala...

Wehhh geng...ini CITER benar taw...
So ada hal2 yang tak patut diberitahu...di beritahu....
Bukan nak EKSEN...
Cuma nak citer hal sebenar...
Semalam dah citer LAWAK ( mayat tidur...)...
Yang ni serius sket...

Bulan Puasa 2006 ( kalau tak salah ), 3 hari sebelum raya Aidilfitri...
Jebat baru sampai ke Kampung...
Cuti beraya...
Sampai2 my Bonda tiada di rumah...
Pegi Klinik, demam kata si adik...
Oleh kerana jebat kerja malam sebelumnya...
So jebat tidur...
Bila terjaga bonda sudah dah ada disisi...
Dikhabarkan bonda kena DENGGI...
So kena hantau ke Hospital Kuala Pilah...
Ditahan Wad...
Masa ni dah rasa dah, raya tahun ni ( tahun tersebut ) tak bermakna dah...

Esuknya - 2 hari sebelum raya...
Masa tu waktu Asar...
Terasa sangat tanpa bonda raya memang tak best...
Kat luar rumah hujan panas...
Masa solat asar...
Masuk rakaat ke 3 dah merebas air mata...
Habis je solat...
Jebat berdoa kepada Allah...
Mintak Allah hapuskan PAHALA2 yang pernah buat...
( jika ada...)
Paling jebat tekankan masa doa tu...
Hapuskan PAHALA atas derma buku2 yang jebat buat disebuah Masjid...
Janji Bonda jebat boleh pulang beraya...
Air mata jantan mengalir jangan kira lah banyaknya masa tu...
Lepas solat 5.30pm...
Adik call...
Dia kata mak kena terus tahan wad...

Masa nak masuk waktu berbuka...
Adik pun sampai dari hospital...
Sekali punya lah terkejut...
Bonda pun ada sekali...
Adik kata...
Dalam perjalanan ke parking...
Seorang jururawat berlari mendapatkan mereka ( dgn ayah )...
Jururawat kata bonda boleh balik beraya...
ALLAH...Syukurnya tak leh nak kata laaa...

Pernah dengar kisah 2 pemuda teperangkap dlm gua...?
Tak ingat...?
Baca SINI...
Begitu lah yang jebat buat...
Jadi...
Kalau ada peluang menderma...
terutama di hari Jumaat...
Buatlah...
Mana taw kita boleh gunakan nya nanti di kemudian hari...
Isya Allah...

Ini lah perkara paling pelik jebat pernah lalui...
Orang yang banyak dosa ni pun Allah perkenankan doanya...
Sesungguhnya Allah itu MAHA PEMURAH dan PENGAMPUN...

28 comments:

Ati Masrif said...

Allah maha pengampun
maha memurah
maha mendengar

syahdu baca cerita ini :)

Citarasa Rinduan said...

jebat..
kamu mmg anak yang baik..

kak baca entry nie pun rasa kegembiraan yang awak pernah alami...

jebat mmg hebat

maha suci Allah, pengalaman yang bagus dikongsi....

kakcik said...

Allah sentiasa mendengar doa kita - cuma kita yang sombong dan bongkak mahu meminta!

schaze zainn said...

alhamdulillah ibu kamu dah sihat semula :)

My Little Diary said...

sedih baca citer ko jebat...

kita diharuskan merayu padaNYA
memohon pertolongan dariNYA
kerana DIA maha pengasih...

Adzriel @ Liza AB said...

apa ekkk pahala yg akak buat? byknyalah lupa diri. TQ jan .. insaf jap kak liza.

ezzu said...

sentiasa berdoa n bertawaqa....

Amirah Adnan said...

tacing eden bace entry neh..

HonEyBuNNy said...

sob3....

lap air mata dengan tudung...

touching neh....

Dinas Aldi said...

tersentuh hati baca entri ni..

Adila Sahaja said...

pernah dengar cerita ni..allah maha mendengar..

:)

gadisBunga said...

bukan ko ke yg kedekut nak derma rm5 pastu rugi rm 5 sebab lauk tak terambil tu?

ke salah blogger? hihi~

anyway, aku suka entri ni. aku boleh bayangkan yg aku akan praktikkan satu hari nanti. harap2 ada la pahala aku...

Andrik McVean said...

hi there i have just followed your blog and i hope you can follow me back..i like your blog...i will be waiting you in my blog..cheers

jeBateja said...

ATI - tq Ati.....budak jahat punyer kisah...uhukz...

jeBateja said...

KAK AYU - ahakz....mana ada baik....jahat ni....nak gi nyakat org ni....ahakz....

jeBateja said...

KAKCIK - yup kakcik...kita ni kekadang terasa kita ni terer.....sebenarnya haprak...ahakz

jeBateja said...

SCAHZE - Alhamdulillah....Allah itu maha megetahui....

jeBateja said...

MLD - jgn sedih sangat...nanti aku lagi sedih....supaya hang dapat apa yg den maksudkan...

jeBateja said...

KAK LIZA - ahakz...kak liza lagi banyak dari saya....ahakz

jeBateja said...

EZZU - tq Ezzu....aktif plak ko sekarang erk..??

jeBateja said...

AMIRAH - ahakz...wehh..ehko minah kelate erk...mcm ne plak leh ber eden...eden ni...ahakz

jeBateja said...

HONEY - ahakz....habis lah tudung hang...turun warna....

jeBateja said...

DINAS - alamak....jgn emo...nanti den lagi emo...

jeBateja said...

ADILA - hang dgr kat mana??...citer gua tu...den dgr dari kecik...

jeBateja said...

GB - aku lah tu...ko mmg terer aaa....


itu le harapan den....moga hang leh guna kebaikan hang nanti...

jeBateja said...

ANDRIK - tq...i will follow u soon....sowy aaa...my english is very2 bad maaa....ahakz

Adzriel @ Liza AB said...

banyak apa? banyak dosa ekk? he..he...

jeBateja said...

Kak Liza - alamak....ayat tak habis....banyak PAHALA daaa......ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin