Kawan - Kawan jeBateja

Friday, October 9, 2009

Rawatan Haba...

Rawatan haba atau heat treatment bukan lah digunakan untuk manusia apatah lagik yang maskulin macam aku...rawatan haba sacara umumnyer...mengeraskan besi. Walaupun besi memang dah keras tapi boleh di keraskan lagik dengan meletakkan haba yang tetentu panasnyer dan disejukkan dengan serta merta. lmu dapat semasa aku training baru2 ni ( Gambar : SIFU yang mengajar..Encik Hadi )

Contoh besi yang dikeraskan...yang btg tu dah keras lah tu ( agaknyer lah..) sebab puas aku gigit...tak leh patah pun. Yang tak hitam tu...lom dikeraskan...

Kalau belaja dalam kelas je...ramai lah terlelap...so turun padang dan buat praktikal.

Hah...ini mesin untuk melihat setakat mana kerasnyer besi tersebut. Kenapa perlu besi dikeraskan..? Sebab besi ni duduk dalam enjin...so untuk mengelakkan ia patah, rapuh atau 'haus' maka ia perlu dikeraskan....

No comments:

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin