Kawan - Kawan jeBateja

Monday, June 29, 2009

Sape Punyer niiiiii..............

Ini namanyer RAMBUTAN. Masuk kerja td aku nampak buah ni atas meja. Sah budak malam punyer. Tak sape pun dalam shift aku berani nak ambil sebab depa taw...kalau makan tanpa kebenaran...hukumnyer haram....

Kempen Jom SOLAT BERJEMAAH

Di kilang tempat aku kerja ada kempen JOM SOLAT JEMAAH...hah...jangan tak PERCAYA...di kilang aku ni...solat ZUHUR digalakkan semua berjemaah. Kami set kan time untuk bersama pada 1.25pm. Jom joint....

Penghargaan

Hah...lawa tak kawasan ni? Ini lah wajah baru untuk PARKING peerja dan peyumbang kaizen TERBAIK. Mereka dapat satu petak khas untuk mereka parking motorsikal, kereta, basikal, motorbot, kapal selam, jet perjuang dan kapal korek.

Misteri Ikan NAGA...Makan Orang..???

28hb Jun 2009 Metro ONLine. Memaparkan Berita misteri disebalik trajedi di Kenyir yang mengorbankan Seorang kawan yang pernah bekerja bersama aku juga seorang anggota peyelamat( klik SINI untuk lihat kembali ). Kali ini berita ini hanya merungkai sama ada mangsa di BAHAM oleh ikan NAGA ( gambar ). Klik SINI untuk baca berita seterusnyer...

Sunday, June 28, 2009

Aku LETIH.....

Aku keletihan..tertido di DAPUR....uhukz....ni KEJA adik aku no. 4 yang ambil gambo ni....Cisss...DERHAKA....

Nak Gi ko TAk Nak ni.....

Sabtu lepas aku ada perjumpaan di Sekolah lama aku...Sek Men VOKASIONAL JUASSEH, Kuala Pilah, Negeri Sembilan ( kini Sekolah Teknik Juasseh ). Namun masalahnyer aku dipanggil balik oleh mak n ayah aku sebab ada kenduri cukur JAMBUL anak buah PERTAMA aku. Serba salah aku, tapi sebagai anak SULUNG lelaki aku kena kan dulu FAMILY nampaknyer. Sedih gak sebab aku dah ambil cuti JUMAAT tu untuk bersiap gi SEKOLAH...maw or tidak...JUMAAT tu semasa dldm perjalanan BALIK kampung singgah depan SEKOLAH...snap satu gambar depan SEKOLAH....jadi laaaaa...UHUKZ

Tak De AIR...GiLakkkk

Sampai dikampung...satu berita NGERi aku dengar, Kampung aku ( Felda Palong 13, Gemas, Negeri Sembilan ) keTIADAan air...pehhh..macam ne nak mandi ni...?

Bukan sahaja nak MANDI...TIME kenduri macam ne nak basuh pinggan mangkuk...Errr..tetiba TERINGAT seorang kawan yang PAKAR basuh pinggan..Ahakz..

Pada hari Sabtu, dihari akan kenduri berlangsung SEBUAh lori yang SARAT dengan AIR sampai...Pehhh..lega..aku dah le tak MANDI lagik masa tu....LEGAAAA...LEGAAAAA

Aku diarah menjaga air yang masuk. Lori tu turut bawa hos yang panjang....peh..bergetar siku aku pegang hos tu...tekanan nyer kuat....penuh KOLAH n Tong Drum ayah aku. Jiran2 pun TUMPANG sekaki...ahakz...

Kereta Serba Guna...

Sebagai seorang yang baik n berbudi bahasa dan maskulin plak tu...tugas2 khas aku kebanyakkan menolong mak aku. Kepasar belakang rumah aku ikut mak aku untuk beli lauk kenduri.


Untuk memudahkan aku menolong mak aku maka, aku bawak kereta serba guna ni....SERBA GUNA keee...?

Hah kan betul...SERBA GUNA tuuuuu...ahakz...errr...mana pegi KEPALA AYAM tu erkkk.....

Jiran2 yang Menolong...

Makcik Pon ( Baju Hijo...) marah aku ambil gambo ni sebab dia lom sedia nak posing bagai...uhukz
Ini bukan jiran aku...ini mak ngah aku dari kampung sebelah...dia datang menolong mak aku...Hai mak ngah...
Leka betul makcik ni buat keja...orang ambil gambo pun tak sedor...
Uikkk...Teruk ayam tu di kerja kan...ahakz....


Bahagian potong sayur.....

MAKAN TIME....



Sebelum tetamu datang maka MAKCIK2 yang menolong di dapur dijemput makan dulu...almaklum mereka menolong dari pagi...kat rumah depa tak sempat depa masak untuk anak2 dan suami jadi mereka sekeluarga dijemput makan dan digalakkan membawa bekalan nasi dan lauk pulang untuk ahli keluarga yang tak dapat hadir....

Friday, June 26, 2009

Arahan Kerja KHAS...


Masuk keja..anak buah bagitaw ada surat kat PC...khas untuk aku...aku tgk je aku dah taw..ini musti ada kerja2 khas...wakakakakaka..besa lah..orang best memang macam ni..( perasan lah ko jebat..ko ingat jebat..ko gaji mati taw...maknanye..ko tak best langsung...)

Kali ini aku kena check satu part dari satu jenama kereta yang GAH di dunia ( tak leh bgtaw jenama..kang aku kena SAMAN..)...invertigate part tersebut. Seperti biasa aku kena buat program kat CMM dan check kekurangan part ni.

Kemudian aku kena buat satu lagik program untuk satu machine lain untuk check kebulatan part tersebut.

Habis buat untuk kereta yang GAH didunia tu...aku check plak part kereta NASIONAL...( tak yah lah bgtaw jenama..)


Segala data akan keluar dalam bentuk angka dan graf...KESIMPULAN nyer...?..Terus terang cakap lah..kereta NASIONAL tu lebih baik dari kereta jenama GAH di DUNIA tu...Ahakz...Tak PERCAYA?..Lantak lee....aku keja berpandukan DATA..NO DATA NO TALK



Selepas tu..BOS belanja minum..minum/makan simple je leee...cekodok, keropok n karot susu...tak leh berat2 sangat kerja malam ni..nanti ngantuk. lagik pun aku dah kirim dengan BOBOI burger daging td..kan MUNTAH plak aku kang...

Thursday, June 25, 2009

Senaman Petang....


Uikkk..petang tadi ketika ronda2 di kawasan perumahan aku tetiba aku terdengar kereta aku megeluarkan bunyi pelik...aku tanya wife..apa yang bunyi tu...dia pun tak taw. Aku berhentikan kereta tepi jalan dan tenguk tayar...rupanyer tayar kereta aku PANCIT daaaa...pehhh..berpeluh aku bukak tayar belakang sebelah kiri. Aku heran...kenapa kereta aku tak bergoyang. Dah lah kamera dan handphone aku tak bawak. Lepas tukar tayar..aku bawak tayar yang bocor gi kedai tayar n tampal yang bocor. Punya lah susah PAKu yang jadi peyebab tu nak keluar..sebab nya..paku tu masuk ke tayar dari KEPALA nyer....pertama kali lah aku kena mcm ni....lepas tu terkejar2 aku nak gi keja....sebab aku keja malam minggu ni...

Wednesday, June 24, 2009

BlackOut...


Masuk LAB..terkezut aku bila tetiba GELAp..BLACKOUT rupanyer....ada masalah pendawaian..cissss
Setiap kali blackout or trip ...menda alah ni terpaksa di On balik...ciss..nyusahkan tul...

KerJa aWaL....

Ari ni keja malam gi keja awal..selalu dari rumah 7.45pm...tapi ari ni 7.00pm aku dah gerak...tenguk kaki langit gelap..nak hujan..so kena laju sket.


Tujuan gi kerja awal bukan nak punch card awal tapi...nak beli barang buat kek..sabtu ni mak aku nak buat kenduri cukur jambul...so kena sponsor kek n puding...tapi mak aku tempah..4 bijik kek pelangi...ahakz....

KOYaK Lagik....Cissss

Seluar keja aku KOYAK lagik..ari tu kat BETIS..now kat PEHA plak...makin membesau ke PEHA aku ni..?? Errr..seksinyer...GEBU nyerrrrrr

KUIH LAPIS......



Ini nama nyer kuih LAPIS...bukan kek LAPIS apatah LAGIK...PAPAN lapis....kuih ni BUKAN aku buat..WIFE yang buat err...kali yang keberapa erkk...kejap tanya wife.....hahhhh...kali KE-3 baru le menjadi...sebelum ni...KERAS laaa....LEMBIK laaaa.....tapi yang ni...pehhhh sedap BANGAT....pandai pun WIFE aku buat....ahakz....nak rasa...ambil je lah dlm gambau tuuuu

Ahh SUdahhhhh


Di PAPAN KENYATAAN bebudak aku kata nama aku disenarai PENDEK untuk menjadi AJK KESATUAN PEKERJA....sudahhhhh...mcm ne nak jadi AHLI KESATUAN SEKERJA erkkk....masuk MEETING je ke?...ooo..MAKAN je keeeee....UIKkkkk..kena BELAJAR banyak ni...eh...Itu baru TERSENARAI...lom FINAL...dont wory jebat...orang TAK hensem mcm ko...mmg tak akan TERPILIH...RELAX...ahakz...

Di DERA....



MORNING2 balik keja td..wife minta tolong masak...aku ni mana taw MASAK...puding taw lee...kalau LAUK n PAUK ni...SIAKAP ni je leee...ahakz...ARI ni masak siakap 3 rasa...uhukz...RESULTnyer..WIFE kata sedap ( ambil hati le tu....)..aku pulak rasa biasa je....tak sedap mana pun...( merendah diri...ahakz...)

POYOOOO..je BUDAK ni.....

Poyo tul budak niiiiii.......

Mula2 tongkat kepala.....fikiran dah melayang jauh..jauhhh...nnn...jauhhhhhhhhhhh

Jiwa semakin melayang ke tempat lain....ahakz

Weiii...dah sampai mana tu.......

SALAM BRO...kalau TIME REHAT...gi le MAKAN...yang BRO jadi JAGA CMM ni APSAL....TEBIAT ke apa????

Kreatif nyer MEREKA....

Tenguk gambar bawah ni...jangan plak timbul isu POLITIK erkkk.....just nak kongsi SUMTIN...

Masuk LAB semalam...aku nampak SUMTIN yang MENARIk untuk aku SNAP...kenapa plak ada lambang ni dalam LAB...ada pilihan raya ke dalam LAB ni..?...ahakz...


Bila zoom jauh sket...LORRRRR...bebudak ni tarak keja lain lah ni...NOTIS BOARD yang bakal diletakkan diline...telah KERJA kan....ahakz..mentang2 le benda tu warna HIJAU..ahakz...Bulat tengah tu..depa gunting kertas bentuk BULAT...n TAMPAL kat tengah tu....so NAMPAK macam....hah...MACAM APA?....cuba JAWAP...

Ada Kerja...Ada UPAH..????

Kalau kita nak UPAH or GAJI..kita kena kerja..kalau kita tak kerja..kita tak dapat semua tu...emmm...pendek kata..ADA KERJA ADA GAJI...

Apakah nama benda alah ni..kalau aku bgtaw pun korang tak taw kot...cakap je lah..ini part cap hub..selalu ada kat roda or tayar kereta...so malam tadi ada orang minta tolong check ini barang..part ni kilang aku tak buat tapi sebab aku ni terer ( perasan lah ko jebat....) aku tolong lah check..terus terang aku tak biasa pegang part ni..DRAWING nyer ringkas je...tak mencabar minda langsung....lupa plak..aku check benda alah ni dgn CMM ( CORDINATE MEASURING MACHINE ) ..aku perlu drawing untuk rujukan buat program part ni.

Dan sebagai UPAHNYER...jeng...jeng...dapatlah satu TIN MINUMAN..ahakz...aku tak ANGGAP upah pun..aku anggap sebagai PENGHARGAAN kerana menolong orang YANG memerlukan...lagi pun aku dapat ILMU...lagi tinggi NILAI nyer ( err..agaknyer le...)..so KESIMPULAN nyer...tak semestinyer...setiap KERJA kita perlukan UPAH or GAJI...kekadang apa yg kita dapat sebaliknyer lebih BERHARGA....

Monday, June 22, 2009

LAMAN Web ADikk


Tadi dapat SMS dari ADIK aku..dia baru CREATE satu LAMAN WEB...Laman web ni untuk bisnes...alat POWERkan MOTORSIKAL...sesiapa berminat leh le SINGGAH ke LAMAN WEB nyer...tak mahu beli pun..PALING tidak dapat SEDIKIT ilmu...untuk TERBANG ke SANA..KLIK SINI

Orang Perasan....TEKA SAPE Punyer Ni....

Kat kilang tempat aku keja...ada satu LOT parking khas untuk PEKERJA TERBAIK...kebiasaannyer pekerja terbaik akan dibenarkan parking kat LOT khas ini selama sebulan atau selagi pekerja terbaik lain tak di umum kan. DALAM kes ni...pemilik MOTORSIKAL ini perasan tul...nama dia tak pernah plak di umumkan pekerja terbaik...aleh-aleh...dia plak PARKING kat situ....tah le...Motor sape tah.....Aku taw pemilik motor ni tapi aku malas le nak kecoh....ahakz.....

Tah Anak SAPE tah....

Terus terang aku memang tak kenal...ini anak sape...tapi nama nyer aku tahu..nama dia Haffis...tapi dia ni lom tahap Hafiz Quran lagik. Hafiz ni...budak production yang kununnyer pada tahap comel. Mengoperasikan machine dalam jagaan aku. Apa yang menarik tentang Afiss..dia ni pakar adjust machine...kata je lah kat dia mcm ne nak adjust..dia buatkan. Sonang koje aku. Satu je aku tak suka tentang Afis ni...pepagi selepas punch card..dia suka makan banyak...lepas tu muka dia lemau je kat line....mula lah ngantuk....aku selalu ingatkan dia...jgn makan banyak...nanti ko ngantuk...tapi dia ni memang tak pedulik...ahakz...

Aku rasa keja2 mcm ni Afis mmg suka...sebab dia kan selalu lemau dan ngantuk..so kena lah buat keja yg byk gerakan sket....biar ko kuar peluh afis oiiii....( Afis tgh cat lantai....mcm rajin...tapi dlm hati tak taw le...ikhlas ke tidak tu....)

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin