Kawan - Kawan jeBateja

Monday, May 2, 2011

Singapore Election 2011...


Semasa di Singapore, Jebat sempat mengharungi hari penamaan calon...
Penamaan calon untuk pilihanraya 2011 Singapore...
Tidaklah seGAH di Malaysia...
Aman tenteram saja disana...
Perbezaan ketara ketika musim pilihanraya disana...
Kat TV, semua parti boleh keudara di TV...
Jebat tenguk sama banyak segmennya antara Pemerintah dgn Pembangkang...
Kat Malaysia...
Pemerintah sahaja yg monopoli TV...
Kat sana mereka tak plak kutuk2 berlebihan sesama parti POLITIK...
Semuanya PRO...
Tapi kat Malaysia...
Tak yah cakap laa...

Kempen mereka plak...
Lebih kepada masalah GLOBAL...
Bagaimana rakyat mereka perlu HADAPInya...

Di MALAYSIA...
Hari2 kisah buruk orang sana...
Buruk orang sini...
Yang paling ramai beraksi...
Orang MELAYU...

Bila jebat di Singapore...
baru jebat sedar...
Orang Melayu Malaysia memang MANJA...
Melayu Singapore terpaksa berdikari segala gala nya...

Yang dok bercekau dlm TV tentang video SEKS...
Orang MELAYU...
Yang terjerit2 kat konset JOMHEBOH...
Orang MELAYU....
Yang menangis terkeluar AF, MENTOR...
Orang MELAYU...
Semua yang LEWA...
Orang MELAYU lah kepalanya...
Bangsa lain...
Emmm...gelakkan orang MELAYU yang tambah LEMAH...

Parti POLITIK Melayu...
Rasanya lom ada yg terbukti betul2 nak TOLONG melayu...
Kisah bodoh hari2 ada di Berita TV...
Semuanya untuk menjatuhkan MELAYU...

Entah laaa...

16 comments:

padlie said...

itu la realiti Melayu yg makin layu di Malaysia..

HonEyBuNNy said...

itu la orang melayu kita kan...

hanya menjatuhkan kaum kita ja...wat maloo saja..

lebih baik pakai tudung tutup telinga xpayanh dengar..hehehhe

cik bahulu oren said...

itu la guna nya ada PERKASA
bukan sebab rasis ke apa
tp nk org melayu sedar kepentingan bangsa melayu tu sendiri

maya amir said...

saya SOKONG.. sbb tu malas nak bukak tgk tv.. dok jb, memang suke layan tv spore jek:).. bukan nak menidakkan negara kite..mslhnye kalau bukak berita tv msia asek dok ulang cite yg sama, rape, rompak, sex, politik..

zati embong said...

itulah sebabnya s'pore mmbangun kot.mentaliti pemerintah kita duk takat 2 je lagi.

alexa yussida said...

agree dgn en.jebat...melayu msia terlalu dimanjaiiiii

Citarasa Rinduan said...

selain melayu manja.

melayu mudah lupa..

Sham said...

itulah demokrasi terpimpin negara kita yang tercinta...

jeBateja said...

PADLIE - itu yg merisaukan....

jeBateja said...

HONEY - sgt lawa lah tudung kuning u tu....ahakz

jeBateja said...

BAHULU - harapnya perkasa team buat kerja dgn kuat...

jeBateja said...

MAYA - betul lah...den mula busan....semuanya melayu punyer citer

jeBateja said...

ZATI - yup...mmg singapore ada kekurengnya....tetapi tang yg baik...kita kena ambil ooo

jeBateja said...

ALEXA - manja dgn tidak kena cara....sangat bahaya utk generasi akan datang

jeBateja said...

KAK AYU - melayu mmg nak kena selalu di ingatkan agaknya

jeBateja said...

SHAM - ha ah kan....hang jgn protes lebih2...hang keja gomen kan...ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin