Kawan - Kawan jeBateja

Wednesday, March 20, 2013

Sila Pilih Mana Suka...



 MIG-29N kepunyaan Malaysia hampir habis hayat nya...
Setakat 2015 sahaja...
Selepas ni boleh lah carik kat used car...
Ahakz...
Kerajaan sudah ada senarai pendek calon penganti MIG-29N ni...
Kalau korang...
Korang pilih yang mana...?
( Gambar MIG-29N di ambil dari http://mynamaisfaizal.blogspot.com )

 

Super Hornet F/A - 18EF...
Buatan Amerika...
Mempunyai sedara dalam TUDM iaitu F/A-18D...
Servis yang cukup baik dari pengeluar cuma kekangan teknologi...
Biasa lah Amerika kan...
( Gambar diambil dari : http://www.boeing.com )

  

Dassault Rafale...
Made In Perancis...
Kalau pilih yg ni...
Kita sudah beli Kapal Selam dan Helikopter dari negara yg sama...
Nanti apa orang kata...
Ahakz...
( Gambar diambil dari : http://commons.wikimedia.org )
 

EUROFIGHTER TYPOON...
Keluaran BRITAIN...
Pembuatannya mendapat kerjasama Itali, Jerman, Perancis dan Sepanyol...
Perancis akhirnya menarik diri untuk develop Rafale...
Antara 3 pembida...
Pesawat ini adalah yg termahal...
Di kata mendapat servis terburuk semasa perang di LIBYA...

Di atas tadi antara 3 pembida terbaek...
2 lagik dibawah jebat tiada maklumat...
Cuma ada nama mereka jerk...

Lockheed Martin F-16C/D

Gambar dari : http://panamericandefense.wordpress.com



Saab Gripen NG

Gambar dari : http://www.btcg.com



36 comments:

Wak Gelas™ said...

muger2 negara akan tetap aman damai sejahtera sentosa senantiasa.. aminn

jeBateja said...

Iyer WAK..waktu aman gini kena beli mana yg mampu...kalau sudah perang...ngak buleh beli...org ngak percaya kita buleh bayar ya wak....ahakz

cheqna said...

moga malaysia terus aman damai..ngeri r mikir bab perang perang ni

jeBateja said...

Hik...hik...kita pun tak maw...tapi siap siaga itu perlu.....

Muhammad Syahmi said...

Harap2 negara kita mampu mengeluarkan sendiri pesawat tempur.

Kalau kita mampu keluarkan sndiri, musuh pun tak tahu kehebatan kita...

Herdoni Wahyono said...

Mengapa tidak ada opsi F-35 ? Malaysia kiranya perlu pesawat canggih ini untuk mengawal wilayah udaranya menyusul rencana tetangganya Singapura.

Pesawat-pesawat F-5 milik Singapura sudah menjelang masa akhir tugas dan F-16 nya juga mulai menua. Singapura kabarnya saat ini tengah dalam tahap akhir evaluasi untuk mendatangkan F-35.

Tentu kita harus yakin bahwa pesawat canggih ini sesuai dengan kebutuhan, memiliki kapabilitas operasional dan efektif pembiayaannya.

Salam cemerlang Sobat. Sukses selalu.

Hazmin said...

pakai A380 tak boleh ke bawak perang? Haha

jeBateja said...

USTAZ SYAMI - wow...itu tidak mustahil...IsyaALLAH satu hari nanti kan....

jeBateja said...

HERDONI - Salam Pak Herdoni, F-35 - pesawat tempur generasi baru itu terlalu mahal Pak. Singapore punya hubungan baik dgn Amerika maka pembeliannya mungkin telah pemudahkan. Lihat sahaja bila Malaysia mahu membeli F-18D, macam2 karenah birokrasi, hanya selepas pembelian itu di realisasikan baru lah ia lebih mudah. Itu pun selepas Malaysia berhasrat membeli perjuang dari Rusia. Indonesia juga pernah menghadapinya sehingga pengeluaran Super Puma menghadapi masalah akibat kekangan Amerika.

jeBateja said...

HAZMIN - boleh....letak bom api bosa...jatuhkan dari atas....ahakz

:: Mrs.Eady :: said...

minat semua!hehehee...

jeBateja said...

tak leh...tak leh...satu jerk....

Chik Att said...

kalo pilih pun ...ngak ada lesen mau bawa....

Amin A. R said...

Saya pilih b747....**lari topik** haha

aniswany said...

sama ja semua tgk.pilih je lah mana2..hahaha

HeNRieTTa JoSe said...

nk yg last sekali....err....used car? ekekeke.....

jeBateja said...

CHIK ATT - lesen kita ambik kendian...leh kawteam dgn JPJ...ahakz

jeBateja said...

AMIN - aiyaaa...cadangan di tolak...ahakz...ahakz

jeBateja said...

ANIS - wokayz...kita belikan replika shj...ahakz

jeBateja said...

JOSE - ok noted....sila sertakan lesen memandu yer....ahakz....

❤Kamsiah❤ said...

area umah saya skrg(kulim) mcm medan perang dah...bermula jam 9-11 pagi..latihan utk LIMA Langkawi akhir bulan ni

jeBateja said...

Wow....bet tu...den tak lepas2 ke sana.....leh lah tgk jet ni kat sana nanti.....ahakz

CintaZulaikha said...

perghhhh, duduk gong kedak dlu salu tgk sukoi jek..pesawat lain tak lah pulak, tader rzki sb duk luar...

Daddy Ziyyad said...

Yg TUDM gi bom sakai sakai pengganas Sulu baru2 ni, depa naik MIG ke bro?

Amanina said...

Ermm pasal nie tak tau nk pilih yg mana sebab selalu tgk jet TUDM berlatih tp tak kenal yg mana 1..hehe

Papa Mifz said...

sejak dah ada pengganas nih Malaysia perlu mantapkan lagi jentera keselematan negara...

Amanda Suria said...

SEMUA YANG DIATAS...JANJI LEH KASIK BOM PENGGANAS..

BlogS of Hariyanto said...

pilih mana saja yang disuka, yang penting untuk perdamaian dan bukan untuk make war...salam :)

Dinas Aldi said...

Akak pilih yg gambaq last sekali tu sebab dia nampak ensem. Tu ja, sekian.

jeBateja said...

CINTA ZULAIKHA - uikk..itu pun kira best tu....ada gambaq...??

jeBateja said...

DADDY - rasanya tak...F18D dengan HAWK....ahakz

jeBateja said...

AMANINA - waka...waka...wokay2...pilih jerk mana yg hensem...ahakz

jeBateja said...

PAPA - betul2...lagik bagus time aman beli..time tak aman nanti sudah ada

jeBateja said...

AMANDA - uikk...hang tamak ni...tak aci...ahakz

jeBateja said...

HARIYANTO - yup..benar...juga untuk melambangkan negara berdaulat...

jeBateja said...

KAK DINAS - ahakz....ahakz...itu pilihan terakhir kerajaan Malaysia kak....tapi may be leh menang tender lagik...ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin