Kawan - Kawan jeBateja

Thursday, February 28, 2013

Bersepah...



Sorry geng...
Jebat masuk fasa bz ni...
Kejap jerk...
Lepas ni ok lah balik...
So nak jalan2 ke blog kawan2...
Tersekat2 sket...

Tu hah gambar atas tu...
Jebat makan...
Bersepah...
Makan kat kedai mamak di Warta, Bandar Baru Bangi...


Ini semasa lunch...
Bosan makan kat kantin...
Balik2 ikan keli masak kicap...
Balik2 ikan keli masak lemak...
Balik2 ikan keli masak sambal...
So kita makan luar...
Makan rojak biasa jerk...


Ini peneman Jebat,,,
Depa minum jerk...
Ahakz...


Dan ini minuman jebat...
Sodap...
Ahakz...

Wednesday, February 27, 2013

Murid...



Ini anak murid baru saya...
Baru masuk pada  25 Feb 2013...
Den jadi cikgu oooo...
Depa sibuk mengira tugasan matematik yang den bagi...
Tidak dibenarkan megira guna mesin kira...
Pakai le jari kaki n tangan...


Ini guru besar nya....
Bulat jer mata memandang...
Menyibuk jerk lebih...



Tuesday, February 26, 2013

Kotor...


Semalam sebelum gi kerja...
Nenguk Tanyalah Ustaz di TV9...
Semalam nya tajuk...
KEBERSIHAN...
Dia ada citer pasal TANDAS  Masjid2 di Malaysia yang kebanyakannya KOTOQ...
Padahal dalam kawasan rumah ALLAH...

Dulu pun jebat pernah dengar...
Sorang ustaz citer...
Bagaimana seorang bekas banduan suka mencuci tandas masjid...
Sebab baginya tandas masjid sangat kotor...
Dan dia berharap kerjanya itu dpt meyuci dosa2nya yg telah lalu...
Emmmm...bagusnya dia kan...?

Tiba2...
Teringin nak beli ini...


Kalau bagi kat Masjid di kampung...
Bagus gak ni kan...?


Monday, February 25, 2013

Nak Yang Ini...


Terasa nak yang ini laaa...
Sonang poei kojo...
Laju jerk...
Lagik 5 minit nak masuk keja pun leh sampai...

Tapi harga nya pun leh tahan...
Cash RM21K...
Itu kalau CASH...

Pehhhh....

Saturday, February 23, 2013

Silap...


Kalau saya tempah barang dari awak...
Awak silap hantar barang...
Awak silap bagi spec yang saya maw...
So awak kena selesaikan sendiri...
Yang saya taw...
Masa saya nak guna nanti...
Barang tu dah ada...

Di lema seorang supplier...

Si Jebat memang suka HENTAM supplier yang buat silap...

Yang gambar atas tu....
Kesilapan nya MINOR jerk...
Boleh selesai...
Cuma supplier ni buat muka....
Macam masalah tu besar sangat....
Kelakau plak nampak nya...

Friday, February 22, 2013

Calibrate...



Hari ni kita org di QC tempang sebelah kaki...
Salah satu alat instrument kita org di calibrate...
Kami guna peralatan ini NON STOP...


Apa guna nya calibrate ni...?
Alat ( CMM- Cordinate Measuring Machine ) ni kami guna untuk inspection part kami...
Jadi kami kena juga pasti kan alat yg kami guna ni ok dan accurate..
So setahun sekali kena lah calibrate...


Kami tak calibrate sendiri...
Kami upah orang luar...
Tapi depa ada sijil2 yang berkaitan lah...

Apa pun INTIPATI nya ialah...
Satu soalan di hari JUMAAT ni...

Kita ni sendiri KENA calibrate tak...?
Ahakz...

Thursday, February 21, 2013

Kita Terima...



Petang semalam...
Terima satu sampul Pos Laju...


Bukak sampul ada sampul...
Siap ada nama Universiti Sains Malaysia lagi...
Apa di dalam nya...




Ini dia...
Apa nama nya...?
Fridge Magnet erk...?

Pemberian KAK DINAS

Terima kasih KAK DINAS

Jeruq Campoq Satuuu.....!!!


Wednesday, February 20, 2013

Adjust...


Puding ni nama nya Puding Triffle...
Dah banyak kali buat...
Tapi kali ni ubah sket...
Tgk apa jadi...
Akhirnya...

Jadi lah akan dia...

Apa yang di ubah nya...
Nenas dan agar2 biasa nya jebat buat atas puding...
Jebat adjust jadi tengah2...
Nasib baik tak patah...
Ahakz...


Yang ni ORI punya...
Merah nya di atas...
Ahakz...

Ubah mcm ne pun...
Rasanya sama...
Sebab bahan2 nya sama...

Baik yg tak yah ubah...
Ahakz....ahakz...

Tapi jebat ni saja buang masa...
Ahakz

Tuesday, February 19, 2013

RM153...


Jebat pening kepala lah...
Dari pagi tadi...
Nak ziarah ke blog kawan...
Mana yang sempat jerk...
Nak makan ubat dulu...


Apa yang RM153...?
Ni hah duit jebat kumpul...
Sempena 30 hari tidak merokok...
RM153.00 dapat dikumpul...


Dah selotape rokok ni...
Gambar 3 4 hari dulu...
Now dah letak kat dinding...
Sebagai hiasan...
Dan motivasi...
Ahakz...



Nak kumpul duit rokok banyak...
Nak beli semakphone...
Tepon ni dah tua...
Ahakz...

Monday, February 18, 2013

Contest Kaca Mata PapaMifz.com...



Pertama kali nak masuk contest ni...
Pasal cermin mata...
Sape2 nak joint...
Boleh terus ke link ini...

Ada beberapa benda nak kena ikut...
1. Letak gambar kaca mata den..?
Kat atas nun...belah kanan adalah cermin mata den yang diletakkan sebelah goggle ( belah kiri )


2. Citerkan apa yang suka or tidak dengan spek mata ni...
Den suka sebab spek mata den melengkung seperti goggle yang digunakan di kilang den...
Hang pa taw lah kan...
Kilang den kilang machining...
Bukan machining kapas...
Tapi besi...
Jadi spek mata yg sesuai adalah penting...
Tahun 1995 den pernah MC sebulan sebab chip besi masuk mata...


Spek mata den jugak boleh bertukar gelap megikut cahaya...
Itu penting lah kan...
Sebab den gi keja naik motor...
Highway panas...

3. Kekurangan spek mata den ni ialah bila den bawak motor or keta...
Berhenti kat simpang...
Kalau nak kuar simpang tu...
Kena tgk betul2 kiri kanan...
Kalau tgk secara sipi...
Memang tak dpt nak agak jarak keta...
Bahaya...


Ini adalah contoh goggle yg digunakan di kilang den...
Tak nampak mata...
Boleh usha awekz kalau maw...
Malangnya...
90% kilang den adalah lelaki...
Ahakz...



Maklumat tambahan pasal sermin den ni...
Beli kat Warta Shopping Kompleks, Bandar Baru Bangi...
Nama kedai Nes Optik...
Harga lebih kurang RM280.00
Tak mampu beli mahal2...

So ini ajer kot...
Sape2 nak joint sila lah ke :-


Sunday, February 17, 2013

Made In Japan...



Semalam citer pasal kapal perang jepun...
Now citer barangan buatan jepun...



Dulu2...
Masa gi jepun...
Nak beli barang elektronik...
Beli walkman...
Sekali walkman buatan Malaysia daaa...
Jual pasaran jepun...


Kat jepun tu...
Den tak taw apa yg buatan Jepun...
Jam pun buatan China...


Kecuali yang ini...
Den pasti buatan jepun...


Machine ni hah...
Kita org kena confirm kan ok kat kilang nya...
Tgk kilang gedabak bosa...
Memang sah2 lah buatan jepun...

Machine ni sampai pada Jumaat lepas...
Untuk satu projek baru...
Bukan under Jebat...
Cuma membantu dari segi dokumen sahaja...
Ahakz...

Saturday, February 16, 2013

Yamato...



Yamato bukan nama orang...
Nama sebuah kapal perang terbesar dunia...
Kalau ikutkan nama pastinya kapal ini Made In Japan...

Kapal ini karam pada april 1945...
Dalam operasi yang diberi nama Ten-Go...
Seramai 2055 krew kapal ini terkorban semasa peperangan ni...
Lawannya ialah Amerika...



Apa yang menarik perihal operasi ini...
Krew2 kapal diberi peluang untuk tarik diri dari operasi jika tidak mahu mengikutinya...
Tetapi tiada siapa yang menarik diri...
Kecuali 80org krew yang disahkan tidak sihat untuk meneruskan operasi...

Satu letupan besar tercetus kapal Yamato tersebut karam...
Yang boleh dilihat dan dengar sejauh 160km...
Berakhir sejarah kapal perang terbesar dunia...


Friday, February 15, 2013

Pembersih...


Salam Jumaat...
Nak citer pasal pembersih muka...
Korang guna brand apa...?
Den guna brand Safi ni...
Ada emas 24K katanya...
Ahakz...
Orang kaya2 jerk pakai ni taw...
Ahakz...
Tapi pembersih ni murah jerk...
Sekitar RM13.00...
Ahakz...


Ada nampak perkataan AWET MUDA tu...
Malas ckp lah...
Den mmg nampak sentiasa muda...
Ahakz...
Kalau tidak muda di wajah...
Muda di hati...


Berlawak...
Berlawak jugak...
Apa yang penting...
Ada tanda HALAL...

Ahakz...ahakz...

.


Thursday, February 14, 2013

Teka...



Malam tadi busan2...
Keluarkan gambar kat atas di FB...



Lepas tu suruh rakan2 kat FB teka...
Apa yg ada dalam gambar tu...?
Macam2 plak depa teka...
Watermark pun depa teka jugak...
Ahakz...


Lepas tu jebat bg jawapannya...
Ahakz...


Ramai jugak nak hadiah....
Walaupun teka kurang tepat...
Tak janji plak nak bg hadiah...
Hadiah apa nak bg erk...
Kalau lain kali buat...



Wednesday, February 13, 2013

Kerja...


Den kojo Isnin & Selasa lepas...
Walaupun cuti Rayo Cino...
Siapkan apa yg patut disiapkan...
Errr...
Pendek kata den Overtime...
Bayar triple...
Bukan Triffle...
Ahakz...

Gambar : Kawan seangkatan tengah dok setting alat instrument...



Tuesday, February 12, 2013

Kahwin...



Sabtu & Ahad den poei majlis nikah di Banting...
Sepupu den kahwin...
Pertama kali gi rumah mak sedara den ni...
Nasib baik sampai...


Beg2 ni org panggil apa...?
Door gift erk...
Sorry lah...
Bahsa omputih ni...
Den tak mahir...
Ahakz,,,
Banyakkan door giftnya...
Macam nak jejak ke silling rumah...
Bapak sedara den kata...
Semuanya 5500pcs...
Omak aiii...


Yang best masa kenduri ni...
jumpa sedara mara...
Best ooo...


Bapak2 sedara den sebelah omak...
Bertukau2 berita...
Cerita...


Bunga manggar ni den yg lotak...
Mak sedara den kata...
Buat mcm ne sekali pun...
Tolong pacak bunga ni kat dopan rumah...

Lastnya...
1 btg penyapu...
1 btg mop...
Kehilangan batang nya...
Ahakz...

Jebat kalau kenduri kahwin tugas yg paling suka ialah...
Masak air...
Dan...
Basuh pinggan...
Sesuai lah dengan muka yg tak hensem ni...
Ahakz...

Saturday, February 9, 2013

Telur Jerk...



Paling lewat update...
Sibuk giler...
Sabtu keja...
Pas tu berkejaran kenduri kahwin di Banting...
Pas tu berkejaran plak balik rumah...
Hantau tempahan customer Kek Gula Hangus...
Sampai rumah pengsan kejap...
Bangun2...
Update blog...
Ahakz...

Telur setengah masak...
Sarapan pagi tadi dengan kawan2...
Tak Sodap...


Masa balik dari Banting...
Berhenti kat R&R Saujana Putra...
Lawa plak pemandangan tu...
Ahakz....


Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin