Kawan - Kawan jeBateja

Tuesday, April 30, 2013

Guna Yang Ni Plak...


Minggu lepas den tukar minyak enjin kereta...
Kali ini guna brand JTX 1000...
Sebab apa den guna ni...
Sebab nya adik den pembekal minyak enjin ni...
Ahakz...ahakz....ahakz...
Selain tu den google perihal JTX 1000...
Bagusnya sebab dia boleh membersihkan dalaman enjin....

Den suka bab leh guna sehingga 10,000km tu...
Selalunya dengan minyak biasa SEMI SYNTHETIC den guna setakat 5000km lepas tu tukar minyak...
Harga RM96.00 - Kalau 10, 000, maka RM192.00...
Kalau pakai minyak ni...
10,000km - RM172.00...




Dan seterusnya...
Dengan ada logo Superbrand ni...
Yang kepercayaan pengguna2 lain...
Den lebih yakin...

Dan pengalaman den dengan minyak ini...
Setakat ni hanya pick up yang den nampak...
Masih baru kan...
Lom nak rasa apa2...
Masa test kat highway semalam...
Myvi Auto den leh lah memecut sehingga 160km/j dengan pantas...
Ok lah utk kereta yang telah 7 tahun usia nya...
Ahakz

Nak order or lebih lanjut...
klik link bawah.,...


Monday, April 29, 2013

Bertukar...5.41pm


11.30 am...
Mangga ni bakal di tukarkan kepada bentuk lain....
Nasib lah ko...


1.45pm...
Mangga sudah bertukar ke Puding Mangga...
Nasib ko le mangga...


5.41pm...
Sos vanilla sudah siap....
Tengah nak sejukkan sahaja...
Tunggu le nasib ko mangga...

Wednesday, April 24, 2013

Kedua Kali Nya...


Ini projek buat aiskrim kali ke 2...
Kalau dulu jebat buat Aiskrim Jagung yg teramat manisnya...
Kini lebih sedap dan lemak berkrim...
Dan pastinya gula sudah dikurangkan...

So kepada sesiapa yg teringin nak buat sila klik link di bawah...

Kepada yang mmg kawan dlm FB jebat....
Sudah ada yang taw link nya...
Selamat mencuba resepi senang ini...

Hanya 2 3 bahan sahaja...


Tuesday, April 23, 2013

Kelas Tiramisu...



Wife den suka makan Tiramisu...
Tapi dia tak taw buat...
So...
Eloknya den ajau jerk...
Nanti kalau dia teringin...
Leh dia buat sendirik...
Den dah masuk fasa bz dengan kerja ni...


Ini hasilnya...
Ok...
Sedap...
Dan enak...
Kalau den buat...
Den jarang makan...
Sebab ini wife den buat atas tunjuk ajau den...
Maka den leh makan dgn seleranya...
Ahakz...


Ubat Sakit Kepala...


Ubat sakit kepala ni...
Anda perlu ada pistol Nerf...


Masukkan peluru...


Tembak ke dahi or kepala yang sakit...
Syaratnya kena tembak diri sendiri...
Bukan orang lain...

Ahakz...

Leh caya ke ni...?



Monday, April 22, 2013

Hujan...


Hujan petang tadi lebat...
Den domam...
MC pulak tu...
Tenguk hujan...
Tak tahan plak...
Macam nak pi mandi...
Akhirnya...
Dengan berpayung den duduk dalam hujan....
Layan blues...


Longkang dopan ghumah...
Nak penuh dah...
Leh banjir ni...
Ahakz...

96 Hari...



Lama tak update blog...
Today sudah masuk 96hari tanpa rokok...
Pada 31hb Mac 2013 duit terkumpul sudah pun RM377.40...
Hasil simpanan untuk TIDAK membeli rokok...
Jebat hanya meyimpan hasrat...
Dengan duit rokok nak beli smartphone...
Now sudah tetapkan...
Brand SONY XPERIA....

Antaranya...


Xperia J...
Harga dalam RM7++


Xperia V
Harga dalam RM13++



Xperia Ion
Harga dalam RM13++

Nampak gaya...
Lama lagik nak kena nyimpan nya....

Ada pendapat or pandangan tentang smartphone ni...??
Kot2 ada sape2 yg guna hp seperti di atas...


Tuesday, April 16, 2013

Masuk Jawi...


Semalam isnin kan...
Den beli satu surat khabar tu...
Ada sisipan akhbar jawi...


Merangkak2 den baca ooo...
Den tak pandai...
Tapi mencuba lah...
Bukan tak taw langsung taw...
Tak lancar jerk...
Berkat ilmu belaja masa darjah 4 dulu...
Ahakz...


Ok kawan...kawan...
Sila baca sekarang....
Ahakz...

Monday, April 15, 2013

Bateri Nissan Grand Livina Kong...




Bateri Nissan Lavina biras den kong semalam...
Masalahnya lom setahun pakai keto tu...
Pelik lak den...


Adakah sebab bateri tu Made In Thailand...
Yang terkenal dengan cetak rompak...
Nissan kena improve hal bateri dio ni...
Mcm no bateri yg tak pernah miss letak air dan servis...
Leh kong...
Myvi den dulu leh sampai 3 tahun hayat bateri....


Di hari Ahad puas biras den mencari bateri.,..
Nasib baik ada kedai bukak...
Dia guna bateri kering plak...

Saturday, April 13, 2013

Semenyih...


Pagi tadi jalan2 Semenyih...
Tak do yang best aaa...
Singgah sarapan...
Poei Tesco...
Pas tu balik...


Friday, April 12, 2013

Petang...


Petang jerk hujan sekarang ni....
Semalam bawak motor gi keja...
Masa pulang punyer le lebat hujan di Bandar Baru Bangi...
Highway pun lebat...
Kuyup lencun den...
Sampai rumah kat Bukit Mahkota...
Hujan baru nak start...
Wife pun pelik...

Aikk...
Hujan tak lebat pun leh kuyup ke bang...?

Malas tul nak jawap...
Sebab dalam kegigilan...
Sejukkkkkk....

Ahakz...

Thursday, April 11, 2013

Bakal Mangsa...


Botol2 ni bakal mangsa ni....
Mangsa eksperimen si Jebat...
Nak buat apa erk...
Letak puding kot...
Ke tiramisu...
Tak pe lah...
Nanti kita fikir...
Kita google2 dulu...

Ini botol aaa dapat dari perkawenan anak jiran tempoh hari...
Dalam nya ada biskut bangkit asal nya...
3 botol sudah di ngap oleh si Jebateja...
2 botol lagik suruh wife dan anak2 kongsi makan sama2...

Adil kan...?

Wednesday, April 10, 2013

5 Hari Sudah...



5 hari sudah tak update blog...
Sedari Sabtu sibuk dengan beberapa perkara...
Termasuk lah menghadiri perkawenan anak jiran...
Di Taman Rekreasi Manjalara...
Kita orang gi ngantau pengantin lelaki sebenarnya...


Dalam pada tu sempat jugak menghantar tempahan ke Sungai Buloh...
Gambo atas ni masa nunggu customer di Stesen komuter Sungai Buloh...


Sampai rumah...
Hujan mencurah...
Alhamdulillah...


Balik rumah sempat jugak membuat 2 jenis puding untuk jiran...
Juga...


Tempahan untuk customer di Putrajaya...
Puding Cendol Kacang Merah...


Ada jugak yg jebat saja2 buat...
Puding Triffle Buah Laici...
Dah pernah buat...
Cuma ni jebat guna warna hijau...
Dulu Pink..


Semalam...
Puding Cendol Nangka Gula Melaka...
Edisi prototype...
Untuk anak2 buah di kilang...

Hari ni baru relax...
Malas nak mikir apa2 pasal makan lagik...
Ahakz...



Friday, April 5, 2013

Pelawat Dari Indonesia...


Sebenarnya mereka ni bukan pelawat yang biasa2...
Mereka ni adalah supplier kilang den dari Indonesia...
Oleh kerna belum pernah menziarah kita orang selama menjadi customer mereka...
Maka mereka datang le menziarah secara tidak formal...

Walaupun kami ni customer mereka...
Tapi dalam situasi sekarang...
Mereka tetamu...
Jadi layanan nya tetap baik...

Seperti mana den ke Indonesia 2010...
Masa tu paling top kes buluh runcing...
Segelintir penduduknya maw rejam orang Malaysia...
Tapi bila sampai Airport kat sana...
Biasa2 jerk...

Macam tak de apa2 berlaku...
Siap ada kakak tu call kan supir lagik...
Bila maw di beri wang...
Sebab dia call guna hp dia...
Dia tak mahu...

Lebih kurang 270juta orang penduduk Indonesia...
200 orang tak suka...
Tidak lah memberi implikasi yang besar...
Masih ramai penduduk Indonesia yang baik2 dengan orang Malaysia...
Ahakz...

Thursday, April 4, 2013

Cuba Jerk...


Bayar tol...
Tapi jalan jem...
Sakit tul hati den...


Kena sejukan diri...
Nak try buat aiskrim sendiri...
Tak pernah buat pun...
AHakz...


Last sekali ini le hasil nya...
Aiskrim jagung jebateja the great...
Tapi...
Terasa sangat manis plak...
Padahal letak 4 sudu gula jerk...
Coffemate tu manis ke...?
Den tak pernah beli coffemate...
Maklum le org kampung...
Mana taw guna....
Nak buat aiskrim ni baru le beli...

Coffemate manis erk...?


Wednesday, April 3, 2013

Tolong Lah Jangan....


Tolong lah jangan tak puji...
Sila lah puji lagik...
Saya rasa montot dah kembang sgt ni...
Customer atas ni order Puding Triffle...


Jauh di sudut hati...
Seronok...
Sebab orang leh terima buatan seorang lelaki...
Yang juga berupakan...
Seorang blogger...
Seorang pekerja kilang...
Seorang budak jahat...
Seorang yang tak hensem...

Uhukz...


Customer ni plak order Puding Cendol Gula Melaka....
Ahakz...






Tuesday, April 2, 2013

Boring...



Kalau sehari nak kena masuk meeting 5 6 kali...
Memang boring...
Macam ne nak hilang kan boring...?


Kita buat kerastangan...
Supaya kita tak ngantuk...
Dan boring...



Jeng...jeng....


Kapal angkasa ke Marikh...
Sape nak numpang...
Sila2...



Ishhh....
Apsal plak ada brochure pizza domino kat bilik meeting ni....
Pelik...

Monday, April 1, 2013

Sedap Giler...


Akhirnya dapat jugak makan jeruk ni...
Kirim dengan kawan kat kilang yg kebetulan balik utara...
Sodap giler...
Sampai cirit birit makannya...
Maw nya tidak...
Tengah malam dok pulun jeruk...
Pehhhh....

Hari ni akan cuba BW...
Terima kasih semua...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin