Kawan - Kawan jeBateja

Thursday, October 20, 2011

Dunia Automotif Jebat...

Sejak bekerja di kilang ni tahun 1993...
Banyak tul pengalaman yg dapat dikutip...
Paling best ialah bila mula di beri kepercayaan untuk develop part2 baru...
Untuk kereta2 model baru PROTON dan PERODUA khasnya...

Banyak ilmu dapat dikutip TETAPI...
Kerja yang bukan MUDAH bila anda di bahagian KUALITI...
Sebagai VENDOR Proton dan Perodua...
Kita akan dapat rasa budaya kerja yang berlainan...
Akan tetapi...
KUALITI tetap menjadi KEUTAMAAN...

Ada orang kutuk PROTON sebab keluar keta tak BERKUALITI...
Tapi pengeluar keta UTAMA dunia pun...
Terpaksa MENARIK keta dari pasaran atas sebab yang BODOH...
Pedal minyak tersekat di KARPET...
BODOH kan...?

Kalau berada dalam DUNIA AUTOMOTIF ni...
kita akan nampak lagik banyak masalah pengeluar yang hebat2 ni...
TAPI depa ni pandai SIMPAN...
Sebab pembelinya tak ramai...

Cuma jebat harapkan...
Proton boleh kurangkan HARGA kereta nya satu hari nanti...
Bertepatan dengan statusnya pengeluar KERETA NASIONAL...

DAN...

Jika anda maw spare part kereta yang MURAH...
Boleh contact blogger KAK LIZA...
ATAU ke BloG...
http://res2supply.blogspot.com/



**Gambar : Instrument dinamakan ROUNDTEST untuk memeriksa kebulatan sesuatu part sehingga 0.00002mm...ada bran...


22 comments:

CintaZulaikha said...

apapon mmg proton ja yg mmpu kmi pkai..proton ok per..

Niena Pengembara Ilahi said...

piston..

hmmm.. sbnrnya kereta2 yg nk dieksport sume ok.. yg lam Malaysia nie je yg KO

chiLleD...!! said...

ooo..cmtu..bru tau..kiranya kete2 utama pon lebih kurg j lah ngan kete kita?he

Liza @ Adzriel AB said...

ehh.. sempat lagi promote.. tak letak link kak liza sekali?

citer pasal kualiti depa memang mual. tambah lak korang kat QA/QC.

baru ni ada defect part absorber, customer defect mcm silly mistake je. label kat kotak dan part 'left' tapi partnya 'right'. malu je kak liza. kawan kak liza lak tu ..ha..ha.. nak je check code saper punyer mistake. anak buah jebat ke.. jgn mare..gurau je.

Aku Ibu Muda said...

proton tu ambil inspirasi dari luar la kan buat life warranty utk power window...haha

My Little Diary said...

jebat...harga kereta proton mahal ye...?
inspira ke tu...?
hurrmmm...

zati embong said...

betul!jat sokong.

amna said...

mama saya pakai proton!!
oh, yeke mereka simpan semua masalah drpd pengetahuan.. hehe, masalah pedal tersangkut tu mmg kelakar.. :P

jeBateja said...

ZULHAIKA - ahakz...ai pun suka Proton biarpun pakai keta PERODUA

jeBateja said...

NIENA - bukan PISTON tu...ahakz....rasanya mmg macam tu kot...ahakz

jeBateja said...

KAK LIZA - kita tak buat absorber yeeeeeee

jeBateja said...

CHILED - begitu lah gamaknya....ahakz

jeBateja said...

IBU MUDA - ha...ha...kebanyakkan keta2 dunia mmg mcm tu...tiru sama tiru...ahakz

jeBateja said...

MLD - kebanyakannya mmg MAHAL....ahakz....

jeBateja said...

ZATI hang sokong apa....ahakz

jeBateja said...

AMNA - TANIAH...mama hang mmg patriotik.....ahakz.....


Itu keta jenama dunia tu....ahakz

Ati Masrif said...

salam jebat,

kita sokong sangat kalau
proton turunkan harga
dah nama buatan di malaysia
macam negara lain semuanya jual
murah di negara sendiri...

jeBateja said...

iyer benar,,,mcm korea...dan japan...kan...kan...

ILA HonEyBuNNy said...

lama jugak jebat kerja yer.....

kualiti tu sama macam kualiti tudung x jebat?hehehehe

jeBateja said...

HONEY - sure lah sama....cuma tak de kaler2 jerk....ahakz

Citarasa Rinduan said...

kak pakai proton sejak tahun 1995-2008 mmg terbaik..

kalau proton kluarkan jenis 4x4 sure kak dah lama beli buatan malaysia

jeBateja said...

kak ayu - hik..hik...bagus kak...guna kan lah buatan malaysia....4x4 tak plak dgr dlm perancangan....ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin