Kawan - Kawan jeBateja

Monday, October 31, 2011

Malang Sungguh...

Pertamanya nak minta maap...
Last week bz...
Tak dapat nak berjalan ke blog kawan2...
Entry pasal adjust machine tu....
Last week baru ok...
Gambar atas, line leader yang dah penat dan kebingungan...
Ahakz...

Tambah malang...
Sabtu lepas beli roti canai kosong...
Masuk dalam bekas hitam belakang motor...
Sekali kuahnya pecah aaa...
Habis buku panel klinik den...
Majalah Perajurit den pun habis...

Kesian kat den...

Pemusnah Dengan Kelajuan 1300 meter Sesaat...



Pantsir - S1...
Nama kenderaan buatan Russia untuk pertahanan udara jarak sederhana....
Kalau dah namanya pertahanan udara...
Jadi BOM2 yang di kendongnya utk pesawat2 or helikopter gempur lah...
Dan pelurunya boleh pergi 1300 meter/ saat...
Jadi...
Tentunya senjata ni untuk jet perjuang/ helikopter kelajuan tinggi...

Korang bayangkan...
Kalau korang pilot pesawat perjuang...
Belum sempat keluarkan sistem penyelerakkan...
Jet korang dah berdentum...
Sure tak sempat guna kerusi lenting...
Emmm...
Tang sempat mengucap or tidak...
Tak taw plak....
Lom cuba lagik...



Russia ni memang hebat lah...
Senjata ni den rasa untuk pesawat2 SUPER laju dari AS...
Dulu depa ada cipta RPG yg leh musnahkan Keta terKEBAL dunia milik AS...
M1A1 Abrams Main Battle Tank (MBT)...
Malu AS wehhh....
Keta kebal dah tak kebal....
Ahakz...

Thursday, October 27, 2011

Ulau Melengkau Atas Pagau...

Nampak ular tak...
Sorry golap...
Kamera murah...
Tah mana datang ular sawa ni...
Melengkau atas pagau plak dia...
Panaskan badan kot...

Nasib baik kecik...
kalau besau...
Den dari jauh jer ambil gambo...
Ahakz...

Wednesday, October 26, 2011

Malu Bertanya, Buat Semula...



Kalau malu bertanya...
Anda boleh sesat jalan...
Di kilang den...
Malu bertanya...Hang buat semula...
Al kisah anak buah den...
Main belasah jerk Key In data untuk Customer...
Bila den check...
SALAH...
Buat semula...

Muka tensen...
Guna talian hayat untuk meraih simpati...
Tapi boh layan...
Ahakz...


Akhirnya....
Kena buat semula...
Waka...waka...
Gelakkan dia...
Ahakz...Ahakz...

Tuesday, October 25, 2011

Tak Baik Pow Orang...

Tak baik pow orang taw...
Den buat tak pe...
Baru ni pow budak...
Budak ni dari satu cawangan lain...
Dia minta tolong den check barang...
Tak kan air liur je beb...
Ahakz...
Akhirnya...
Laksa Kedah beb...

Kami makan kat sini...
Di Warta Bandar Baru Bangi...
Boleh tahan laaa...

Sebelum tu budak tu dah bawak jajan...
Ahakz...
Habis di belasah...
Ahakz...Ahakz...
Pepagi pun kena pow gak...
Ahakz....ahakz...

Monday, October 24, 2011

Pocah Kepalo...



Koje minggu lepas...
Poning kepalo adjust machine yg menggong...
Dengan den2 pun menggong...
Abaikan stokin nan hitam...
Den kuar lab tak pakai kasut...
Lantai berminyak den redah jerk...
Nak cepatnya pasal...
Stokin den jadi mop...
Bersih lantai den...


Pehhh...
Pecah kepala...
Terbarai otak...
Dari Rabu sampai Ahad...
Tak ok...ok...

Friday, October 21, 2011

Kerja Giler...

Semalam Jebat keja malam...
Masuk keja 8.30 malam...
Sepatutnya balik pukul 6.00am...
Tetapi sebab ada masalah kerja si kilang...
Sampai rumah 12.40pm...
So...
Agak2 nya berapa jam jebat keja semalam...

Tidur pukul 1.25pm...
Terasa sangat letih...
Mata berpinar...
Otak meroyan...

Bangun tidur dekat nak 5pm...
Berapa jam plak jebat tidur kan...
Malam tadi masuk balik 8.30pm...
Pehhh...

MORALnya...

Belajar rajin2...jangan kerja KILANG....dan...BELI JAM PINK tak pe....jangan BELI HANDPHONE PINK.....ahakz....ahakz....

Maaf...otak dah mereng....ahakz


Thursday, October 20, 2011

Dunia Automotif Jebat...

Sejak bekerja di kilang ni tahun 1993...
Banyak tul pengalaman yg dapat dikutip...
Paling best ialah bila mula di beri kepercayaan untuk develop part2 baru...
Untuk kereta2 model baru PROTON dan PERODUA khasnya...

Banyak ilmu dapat dikutip TETAPI...
Kerja yang bukan MUDAH bila anda di bahagian KUALITI...
Sebagai VENDOR Proton dan Perodua...
Kita akan dapat rasa budaya kerja yang berlainan...
Akan tetapi...
KUALITI tetap menjadi KEUTAMAAN...

Ada orang kutuk PROTON sebab keluar keta tak BERKUALITI...
Tapi pengeluar keta UTAMA dunia pun...
Terpaksa MENARIK keta dari pasaran atas sebab yang BODOH...
Pedal minyak tersekat di KARPET...
BODOH kan...?

Kalau berada dalam DUNIA AUTOMOTIF ni...
kita akan nampak lagik banyak masalah pengeluar yang hebat2 ni...
TAPI depa ni pandai SIMPAN...
Sebab pembelinya tak ramai...

Cuma jebat harapkan...
Proton boleh kurangkan HARGA kereta nya satu hari nanti...
Bertepatan dengan statusnya pengeluar KERETA NASIONAL...

DAN...

Jika anda maw spare part kereta yang MURAH...
Boleh contact blogger KAK LIZA...
ATAU ke BloG...
http://res2supply.blogspot.com/



**Gambar : Instrument dinamakan ROUNDTEST untuk memeriksa kebulatan sesuatu part sehingga 0.00002mm...ada bran...


Wednesday, October 19, 2011

HandPhone Pink...

Goli den...
Ada ke lelaki guna HP pink...
Macam pompuan...
Tapikan...
Den pernah terbaca dalam akhbar...
Bekas Duta Us di Malaysia berkata...
Dia tabik rakyat Malaysia...
Lelaki tak kisah pakai baju PINK...
Agaknya...
Kat US lelaki tak leh pakai PINK kot...
Ahakz...
Auwww ...ai tulen nyah....ahakz

** Bila tgk balik gambar den ambil ni...macam lelaki belah kanan tu sedang memujuk lelaki belah kiri plak...ahakz...sebenarnya kebetulan jer....mereka BUKAN homoseksual...lelaki biasa yang kurang sedikit HENSEM nya dari JEBATEJA....ahakz...

Tuesday, October 18, 2011

My Broken English...

Sebelum merepek...
Betul ke tajuk entry ni erk...?
Ahakz...
English den sangat teruk aaa...
Kalau salah...
Memang nak kasi korang gelak guling2 aaaa...
Al Kisahnya...
Hari tu ada minta TOLONG My Pren kat shift lagik satu...
So den sms je dari rumah...
Sebab den kojo malam...

Setelah den sms...
Den dapat balasan macam kat atas tu...


Ahakz...
Actualy den bukan bos dia...
Tapi den BALAS mesejnya seperti diatas...
Den main belasah jerkk...
Den bukan terer macam Cikgu DINAS kita tu...
Tak jugak pandai macam TEENAGER HOUSEMAID...
Err...
Betul ke bahsa den tu erk...???
Teruk tul ENGLISH den kan...kan...kan...
Belasah jerk...
Ahakz...

Sekali den dapat balasan macam kat atas ni laa...
Aiyaaaa...
Ada macam Pua Chu Kang kah...???


Ahakz...
Be Cool....Be Good....

Monday, October 17, 2011

Kassim Selamat 2011...

Pernah tenguk cerita Ibu Mertua ku...?
Ada babak P. Ramlee cucuk mata dengan GARPU kan...?
Sebab kecewa kena TIPU dengan SARIMAH kan...?

Kat kilang den pun ada...
Tak kecewa apa2 pun...
Cuma dia letih...
Keja banyak...
Orang baru tak de...
Last2 nya nak tertidur...
Nak selesaikan masalah...
Nak dikorekkan biji mata...
Pehhhh...

** Sila jangan tiru aksi ini, ia dilakuka oleh orang yang PRO sahaja.
AHAKZ

Thursday, October 13, 2011

Harapkan Pagar...

Harapkan pagar...
Pagar dirempuh belakang lori...
Tumbang jua akhirnya...
Driver lori ni lesen terbang kot...
Punya le luas jalan masuk...
Tembok pagar jugak yg dia hentam...
Sabo je lah...
Now pagar dalam pembinaan bina semula...
Pastinya...
Syarikat lori tu kena bayar kos nya...
Ahakz....

Wednesday, October 12, 2011

Beriani Ayam Free...

Tajuk tu bukan nak bagi korang Beriani Ayam Free...
Ni hah...
Budak jebat...
Dapat makan free...
Masa joint inspection dengan Proton...
Ahakz...
Bila lagik nak rasa makan free oiii...
Kita orang makan kat JM Beriani House cawangan Bandar Baru Bangi...

Ni hah...
Nasi beriani nya...
Sape nak...
Ambil le sikit...
Ahakz...

Sebagai seorang pencinta Puding & Caramel...
Maka...
Caramel ni memang wajip order...
Nak rasa orang lain buat plak...
Boleh tahan lah...
Tak de bau telor...

Hidangan wajip...
2 kotak tu...
Errr...bukan jebat punya taw...
Ahakz

Tuesday, October 11, 2011

Bayar Untuk Sesak...

Ini yang boring gi keja naik keta...
Asyik jem jer...
Kat lebuhraya yang dibayar pun jem...
Macam ne tak jem...
2 lorong sudah kasi tutup...

Mula2 satu jer lorong yg ditutup...
Last2 2 lorong plak...

Depa ni macam tak de waktu lain nak buat baik pulih...
Buat le waktu malam...
Kan senang...
Ini tidak, orang nak gi keja dia buat jalan...
Ishhhh....

Monday, October 10, 2011

Jebat Lawan ATI MASRIF...

Baru2 ni rakan blogger jebat ( mungkin rakan hang pa jugak...) si ATI MASRIF dok xplore gambar kedai kek...
Dia xplore kat sini...
http://wanati.blogspot.com/2011/10/kedai-menjual-bahan-buat-kek-kuih.html

Jebat pun nak lawan dia...
Kat tempat jebat di Bandar Bukit Mahkota, Kajang juga ada kedai Bakery...
Baru jer bukak...
Orang Melayu punya...
Oleh kerna masih baru...
Tak le banyak sangat lagik barang nya...
Setakat ni apa yg jebat maw ada kat situ...
Emmm...bagus betui ada dekat2 ni...
Tak yah gi ke Bdr Baru Bangi untuk beli barang...
Ahakz...
Ahakz...Ahakz...

Friday, October 7, 2011

Hey DINAS...Kita Pun Ada Laa...Ahakz...

Ishhh...Tak maw ngalah...
SI DINAS...
Blogger dari Penang...
Buleh dia menunjuk JERUK CAMPOQ yang LAZAT...
Den mana tahan beb...
So...
Den pun nak tunjuk kat DINAS...
Den pun ada JERUK CAMPOQ...
ahakz...
Tapi dia punya jeruk lagik banyak...
Terlampau banyak...
Larat ke dia makan banyak2 tu...
Tak caya...?
Cuba tenguk kat sini...

http://dinasaldi.blogspot.com/2011/10/buah-jirin-dan-jiruk-buah.html#axzz1a1bV3GjZ


Kalau terliur...
Kirim kat DINAS tu...
Pos FREE katanya...
Ahakz....

Thursday, October 6, 2011

Sekali Henjut...

Paham ke tajuk tu...
Takut orang tak paham henjut tu...
Kira sekali jalan lah...or sekali gus...
Semalam buat 2 puding sekali gus...
Tak susah mana...
Sebab intipatinya...
Hampir sama...
Atas tu puding Triorasa...
Kuning tu Nenas di blender...
Putih tu Laici di kisar...
Kelilingnya ialah Agar2 perasa Ros Pandan...


Atas ni plak Puding Laici Nenas...
Bahan sama macam Triorasa tadi...
Cuma cara bikin sudah lain...
Kali ni 2 tingkat...

Didalam pinggan ni...
Depa di satukan...
Selepas ni mereka akan bersatu kembali dalam perut...
Ahakz...

Yang atas ni siap di bungkus utk kawan2...
Juga jebat hantau ke blogger yang paling dekat...
Iaitu KAK LIZA
Dari
http://www.adzriel.com/

Ahakz...
Harap2 Kak Liza leh terima rasanya...
Kak Liza ni sebelah taman jer...
So senang le hantau...
ahakz....

Wednesday, October 5, 2011

Backhoe Karam...



Nama menatang ni Backhoe ke...?
Den tak taw...
Kalau bukan...
Anggap jer lah Backhoe...
Backhoe biras den...
Tenggelam dalam tali air...
Ketika membuat kerja2 membesarkannya...

Usaha untuk keluarkannya...
Keringkan dulu...
Pastu esuk boleh lah keluarkan...

Datang pagi esuknya...
Jadi kapal selam plak Backhoe ni...
Sebab apa...?
Sebab malam tadi hujan...
Adehhhh...
Sian biras den...
Pecah kepala memikirkannya...


Akhirnya petang tadi sudah boleh bawak kuar...
Boleh beroperasi...
Tak taw lah menatang ni di baik pulih or memang kuar2 dah boleh beroperasi...
So...
Kalau teringan nak beli menatang ni...
Digalakkan...
Boleh jadi Kapal Selam tu...
Ahakz...

Tuesday, October 4, 2011

Paparan 2 Perkara...

Anak buah den kat tempat kerja kehilangan ibu semalam...
Mesti beliau melalui hari2 yang sedih...
Den harap beliau bersabar...
Itu jer den boleh cakap...
Sebab den tak taw bagaimana rasanya kehilangan orang yg kita sayang...
Emmm....
Entah...
Harapnya den dibenarkan berbakti kepada mereka2 yg tersayang...

Ini plak den snap dalam tandas lelaki...
Adehhh...
Popular jugak nama anak buah den ni...
Sure ada benda yang dia buat orang tak suka...
Tu yang nama masuk tandas tu...
Emmm...
Hal ni dia tak sedih...
Tak layan kata nya...
Ahakz...
Glamernya.....

Monday, October 3, 2011

Suka Nya Kita...

Kembang montot den hah...
Dapat pujian macam ni...
Biarpun pertama kali jual...

Customer ni lah yang nak jugak beli Puding Laici Nenas...
Biarpun sudah diberi tahu tidak utk dijual...
Akhirnya jebat buat jugak...
Tup...tup...
Dapat pujian macam ni...
Yang dihantar ke hp wife...
Bangga giler siut....
Ahakz...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin