Kawan - Kawan jeBateja

Sunday, March 31, 2013

Tu Dia...


Sowy lah geng...
Sejak balik bercuti banyak terima tempahan puding...
Terpaksa bagi2 masa...
Kerja kilang...
Kerja buat puding...
Nak update blog jadi tak sempat...
Sian kawan2 yg mai sini...
Nanti kita mai tempat korang plak erk...

Gambaq atas ada Puding yg kena ngap tu kan...
Puding trial tu...
Puding Triffle guna nenas...
Tak leh laaa...
Nenas keras...
Masa potong terbelalak jadi nya...
Pecah...
Ahakz....


Wednesday, March 27, 2013

Teman Dah Pulang...



Teman dah pulang semula ke rumah teman...
Hari tu balik kampung...
Puas teman jenjalan...
Mula2 nya gi rumah makcik teman di Felda Palong 4...
Nenguk bisnes sepupu teman...
Ice Blended...
Laku bebenor teman rasa...
Tak nyempat makcik teman nak nyalam dengan teman...
Dek nak layan customer...
Nasib baik teman tak kecik hati...


Teman pun ngoder juge...
Sedap bebenor bagi teman...
Teman bayor ye yop...
Bagi teman...
Bisnes is bisnes...


Lepas minum teman pun balik semula ke rumah mak teman...
Di Felda Palong 13...
Sesampai ...
Hujan yop...
Lebat bebenor teman rase...


Keta teman abih lecun....
Sian dia...
Ahakz...

Awat pulak berteman teman ni....
Den orang melaka...
Ishhhh

Sunday, March 24, 2013

Semalam...


Lewat plak post entry kali ni...
Koje malam...
Terlajak plak tido...
Malam ni tak koje...

Sebenarnya tak terlajak pun...
Lepas asar tadi baru nak tido...
Siang2 dok sibuk make up keto...

Tapi kan...
Semalam gi Putrajaya Presint 16...
Hantau tempahan...
Bukan pasal tempahan nak citer ni...



Ni hah...
Pasal kucen comel atas keto tu...
Comel ooo...
Warna hitam...
Kalau kocik2 dulu takut tgk kucing hitam ni...
Tapi now dah tak takut...
Nak sekeh lagik dia ada...
Nasib baik bukan keto den...


Seperti mana dalam FB...
Soalan yang serupa...
Masak apa yg sodap kucen hitam ni...?

Ahakz...

UPDATE : Kita nak balik Kampung di Felda Palong 13...sehingga SELASA ni....almaklum..cuti sekolah kan....Jumpa lagik nanti yea....

Friday, March 22, 2013

Helang Jinak Hinggap Di Rumah Saya...


Seekor helang jinak telah hinggap ke rumah den...
Tak taw apa tujuannya datang...
Namun ia tidak menyerang orang...



Ia hanya lepak di lantai simen untuk bergambar...
Seterusnya melekat di peti ais...
Sungguh sopan helang ini...

Dan helang ini adalah....

Pemberian...



Sempena dengan 10 komen terbanyak di blog beliau...

Terima kasih...




Thursday, March 21, 2013

Bukan Prototype Tetapi Latihan...



Kepada rakan2 FB mungkin dah tgk gambar ni...
Ni saja nak post ke blog plak...
Edisi blog...
 2 hari lepas dapat mesej ni dari customer wife...
Nak puding triffle saiz XL tapi nak lain yg lain...
Selalunya den guna lapisan atas tu koktail or peach...
Tapi customer tu mintak buah laici...
Den mana pernah buat..
So semalam jugak den test buat...
Tapi buat Puding Triffle saiz L shj...



Ini hasilnya...
Target nak tgk antara Puding kastard dan laici tu melekat ke idak....
Alhamdulillah ok cuma kena improve sket lagik...
Yang nampak agak2 coklat tu ialah Mocha Swiss Roll yg dilembabkan dgn sirap laici...
Hari ni mula start Puding Triffle Laici saiz XL seperti di bawah ni...


Harga RM55.00 XL saiz ( termasuk yogurt )
RM35.00 L saiz...

Emm...
Hobi pun leh mendatang kan duit kan...kan...kan....
Ahakz...


Wednesday, March 20, 2013

Sila Pilih Mana Suka...



 MIG-29N kepunyaan Malaysia hampir habis hayat nya...
Setakat 2015 sahaja...
Selepas ni boleh lah carik kat used car...
Ahakz...
Kerajaan sudah ada senarai pendek calon penganti MIG-29N ni...
Kalau korang...
Korang pilih yang mana...?
( Gambar MIG-29N di ambil dari http://mynamaisfaizal.blogspot.com )

 

Super Hornet F/A - 18EF...
Buatan Amerika...
Mempunyai sedara dalam TUDM iaitu F/A-18D...
Servis yang cukup baik dari pengeluar cuma kekangan teknologi...
Biasa lah Amerika kan...
( Gambar diambil dari : http://www.boeing.com )

  

Dassault Rafale...
Made In Perancis...
Kalau pilih yg ni...
Kita sudah beli Kapal Selam dan Helikopter dari negara yg sama...
Nanti apa orang kata...
Ahakz...
( Gambar diambil dari : http://commons.wikimedia.org )
 

EUROFIGHTER TYPOON...
Keluaran BRITAIN...
Pembuatannya mendapat kerjasama Itali, Jerman, Perancis dan Sepanyol...
Perancis akhirnya menarik diri untuk develop Rafale...
Antara 3 pembida...
Pesawat ini adalah yg termahal...
Di kata mendapat servis terburuk semasa perang di LIBYA...

Di atas tadi antara 3 pembida terbaek...
2 lagik dibawah jebat tiada maklumat...
Cuma ada nama mereka jerk...

Lockheed Martin F-16C/D

Gambar dari : http://panamericandefense.wordpress.com



Saab Gripen NG

Gambar dari : http://www.btcg.com



Tuesday, March 19, 2013

Ini Prototype Jer...


Jebat dah 3 kali buat Prototype puding ni...
Tapi masih belum menepati citarasa tekak jebat...


Walaupun wife kata sudah ok...
Ada rasa macam kek...
Ada rasa macam ABC...
Itu kata wife lah...
Tapi tak puas hati lagik laaa...
Puding kat atas nun sebesar 10 inci...
Cukup besar...
Cukup berat...


Sudah pas ke jiran2...
Sudah bawa ke kilang untuk di habiskan...
Ianya memang prototype...
Tapi rasanya hensem dan maskulin...
Macam Jebat....
Ayat sedap kan hati...
Ahakz....ahakz...

INI PUDING PROTOTYPE JER - Jgn Mintak Resepi Erk....
Macam le ada orang nak mintak....
Ahakz....


Monday, March 18, 2013

Ini Kek Saya...



Ini Kek Coklat Saya...
Kek Birthday saya...
Wife yang buatkan...
2 tingkat...



Belahan kek...
Nama nya Kek Indulgent...
Sodap...
Den memang hantu kek coklat...
Dan bukan hantu puding....
Ahakz...


Semalam genap 60 hari tanpa ROKOK...
Dalam 60 hari ni hasrat nak merokok tetap ada...
Tapi den lawan...
Banyak minum air masak...
Ahakz...
Alhamdulillah...

Friday, March 15, 2013

Gitu Le Gamaknya....


Kalau sape2 dah baca pasal jebat tinted lampu kereta....
Pasti tahu betapa jebat tak puas hati perihal Polish Lampu tu....
Namun...
Mengikut kawan2 di kilang...
Polish lampu dengan harga RM70 ke RM50 adalah biasa...
Sebab polishnya guna 2 or 3 jenis chemical...
Pasal 2 3 jenis chemeical depa guna tu, memang jebat perasan...
Kata depa lagik....
Sesetengah tempat....
Polish lampu jerkmakan ratusan ringgit...
Oleh itu jaga lah lampu kereta anda...
jom tinted....ahakz
( Gambar atas - hasil dari tinted lampu....ahakz...)


Malam tadi susah sket nak BW erk....
Kena siapkan 2 jenis puding lagik...
Puding Mable di belah kiri...
Puding Triffle saiz XL di belah kanan...

Jom....

Thursday, March 14, 2013

Nak Cuba Resepi Ni...?


Nak cuba resepi Puding Cendol Kacang Merah...?
Sila KLIK ke : -


Tinted Lampu Kereta...



Isnin lepas den tinted lampu kereta myvi den...
Sebab apa tinted...?
Sebab kereta dah lama...
So lampu kereta dah banyak calar balar...
Dah mula kekuningan...
So hantau pi tinted...
Tapi sebelum tu depa polish dulu....
Polish tu jerk kena RM50.00
Mcm kena tipu plak...
Kat luar RM60.00 satu badan keta polish nya...



Ini film tinted nya...
Sedikit kebiruan...
Mula2 ingat nak letak hitam...
Takut plak impak pada waktu malam...


Aktiviti memasang tinted berjalan lancar...
Kalau org dah biasa buat memang laju jerk buat kerja...


Ini hasilnya yer...
Nampak kebiruan kan...
Kepada pemilik kereta Myvi...
Lampu depan ni stantard memang di lindungi satu chemical anti hentakan...
Tapi keta dah lama kan...
Calar dek disebabkan batu2 kecil...
Kepanasan...
Hilang sudah chemical...

Tinted RM160.00 di kedai Brother...
Ahakz



Wednesday, March 13, 2013

Today Is...


Today is my birthday...
Yang ke 200 juta tahun...
Ahakz...
So aktiviti malam tadi iyer lah membuat puding....
Tujuan utama ialah untuk menjamu kawan2 di kilang....


2 jenis puding ada....
Kanan Puding Triffle...
Kiri Puding Cendol Kacang Merah...

Puding triffle tu untuk cikgu sekolah si anak...
Cikgu tu order kek last minit malam tadi....
Wife tak sempat buat...
So kami hadiah kan Puding Triffle kepada beliau hari ni....

Minta maaf sebab susah nak blogwalking ( betul ke eja ni...)
Kerap balik malam...
So kurang sempat...
Namun try jugak mana yang sempat....
Terima kasih...


Monday, March 11, 2013

Harganya RM500...


3 kotak rokok ni...
Sudah tidak di keluarkan...
Dan masih belum dibuka...
Tetapi ada peminat rokok dunhill ni...
Sanggup beli sehingga RM500.00...
Terkejut beruk kawan Jebat yang merangkap tuan punya rokok ni...
Tak sangka nilai nya begitu tinggi...
Now rokok ni sudah dijual...
Kepada yang sanggup bayar RM500...
Pelik...

Ada sape2 punya hobi macam ni...
Buleh buat duit oooo....
Ahakz


Sunday, March 10, 2013

Boleh Makan Ke...?


Jepun datang kilang...
Bawak makanan ni...


Bau strawberry  memang BAPAK kuat nya....
Satu lab bau...


Ini lah kali terakhir melihat nya...
Selepas itu tak jumpa dah....
Hilang dalam perut si Jebat...
Dah makan baru tanya...

Leh makan ke...?
Halal ke...?

Ahakz....

Saturday, March 9, 2013

Istiqamah...


Setiap malam jumaat jebat akan buat puding...
Tak kira le puding apa...


Malam jumaat lepas jebat buat puding jagung....
Ini puding paling senang dan cepat...
Tujuan jebat buat puding ni sebab nak jamu kawan2 di tempat kerja....
Khasnya di lab...
Nak jamu satu kilang masih belum mampu tapi isyaALLAH boleh....



Bila terlalu kerap bawak puding or kek pada jumaat....
Sorang Hamba Allah ni tegur...
Jebat seorang ISTIQAMAH....
Pernah dgr perkataan ni...
Tapi tak taw lah maksud n tujuan perkataan ni...
Tapi now dah taw...


Pada den...
What u give, u get back...
Kadang kita jamu orang seberkas jerk puding....
Tapi kendian hari orang order 4 5 bekas puding....
Kadang2 lebih taw....
Jebat memang rasa benda tu semua....

Itu yang baek lah kan....
Kalau sape2 masih ingat....
Macam ne pasal jebat kedekut RM5.00....
ALLAH balas kaw2 punya....
Pada hari yg sama jugak...

Kesimpulan nya....
Kebaikkan yg kita buat....
Akan dibalas baik jugak...
Begitu lah sebalik nya....

Sape2 nak taw kisah jebat kedekut RM5.00 yang ALLAH beri balasan kaw2 tu...
( Sebenarnya nak bagi pengajaran )....


Friday, March 8, 2013

Ini Cek Saya, Bukan Awak...


Memang betul ini cek saya....
Bukan awak...
Lembaga Hasil Dalam Negeri ( LHDN ) bagi...
Katanya saya terlebih bayar cukai...
Ahakz...
Saya pembayar cukai yg baik yer...
Sampai terlebih2 saya bayar...
Ingatkan nak HALAL kan jerk...
Tapi depa dah pulang kan...
Ambil jerk lah...

Ahakz...

Kebetulan Roadtax N Insurans keta mati bulan ni...
Ada gak support...
Ahakz...

Thursday, March 7, 2013

Sarapan....



Wife kata elok sarapan pagi2 ni...
Nanti kerja berjalan lancar...
Tak le kelaparan...
Ada tenaga...
Anak belajar pun buleh masuk...
Sarapan penting untuk pelajar...


Jebat kata, so buat lah sarapan...
Wife kata, apa kata abang buatkan mee goreng....
Bahan2 semua saya dah sedia...
Abang goreng jerk...

Chaittt...
Kan senang kalau terus terang jerk...
Aiyaaaa....

Jemput makan semua....
Mee goreng hasil kerja tangan  si jebat...

Sarapan tu penting taw...
Ahakz....


Wednesday, March 6, 2013

Training...



Dalam 2 hari ni den Training...
Jauh sket dari kilang...
Tapi dalam Bandar Baru Bangi...
Berdekatan dgn Domino Pizza Bangi...
Ahakz


Nasib baik le CIKGU nya tak membosan kan...
Kalau tidak...
Maw nya tido...


Tapi ada gak bab2 bosan...
Kalau dah bosan...
Tak sedar gula2 dah habih....
Ahakz


Ini plak tak de kena megena dengan training...
Nak lawan KAK DINAS jerk...
Sebab post semalam dia ambil gambar langit...
Kita ambil jugak...
Tapi dengan kabel2 sekali...
Adehhh...
Tak Perasan der...

Ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin