Kawan - Kawan jeBateja

Tuesday, November 30, 2010

Aset TUDM Episod 1...

18 buah Sukhoi SU-30MKM

8 buah F/A-18D Hornet

14 buah Mikoyan MIG-29N

2 buah Mikoyan MIG - 29NUB

7 buah BAE Hawk 108

13 Buah BAE Hawk 208

Perajurit Tempur...

Majalah wajib beli tetiap bulan...salah satunya : PERAJURIT ( RM11.00 )

Menarik bulan Nov 10 :

- Musnahnya Armada FORCE Z iaitu satu Armada angkatan tentera laut British yang diwujudkan untuk mengekang kemaraan tentera jepun ke semenanjung Malaysia. Malangnya 2 buah kapal perang utama karam di perairan Kuantan dibedil oleh tentera udara Jepun. 2 kapal malang tersebut ialah HMS Prince of Wales dan HMS Repulse.

- INDO DEFENCE - Expo Pertahanan di Jiexpo, Kemayoran, Jakarta, Indonesia. Apa yang menarik dalam expo ini ialah bukan sahaja hasil perjanjian jual beli tetapi kejayaan firma tempatan Indonesia yang bisa membuat Kapal Perang, Membina Helikopter BELL 412, pesawat ronda & angkut CN 235 MPA dan kereta perisai. Malaysia sepatutnya lebih kehadapan...

Aikkk...sengit plak gambo ni...ini majalah TEMPUR (RM15.00)...keluaran Okt 10...
Keluaran NOV pun lom kuar lagik...

Hanya ada satu citer je dlm ni...perihal tentera2 darat di Asean.
Baru2 ni ada pertandingan antara tentera darat yg diberi nama AARM ( Asean ARMIES Rifle Meet )
Mula di pertandingkan pada tahun 1991 di Kem Terendak, Melaka.
Now peyertaan nya sudah ada 10 negara Asean.
Dalam pertandingan yang byk peringkatnya...tentera darat Indonesia merangkul 6 drpd 10 pertandingan tersebut yg antaranya menembak tepat,

Vantage Mood...

Ari tu wife ajak gi Nilai 3...
Nak tgk barang vantage katanya...
Uikkk...meremang bulu roma aku mendengarnya...
Vantage...biasanya...mahal beb....

Buatnya dia nak katil ni....
Memang le sodap berguling...
Tapi harganya...rm3+++.00
Pehhhh....

Tapi sib baik dia nak ni jerk...
Sebijik rm2.50...
Den ada kad members...jadi rm2.25
ahakz...

Sunday, November 28, 2010

Inang - Inang...

Ini namanya Inang-Inang...
Biasanya kat Melaka jerk jumpa ni...
Tapi kali ni bukan aku gi Melaka...
Anak buah aku yg bawakkan...
Sebab aku pernah tercakap kat dia yg aku teringin makan inang2...
Tak sangka dia balik Melaka baru ni, dia carikan...
Terharu...

Zoom sket...lawa tak bungkusan nya...

Inang2 kena goreng dengan minyak...
Ia akan kembang mcm kepok...
Cuma inang2 ni ada kaler2...

Sedap ooooo

Saturday, November 27, 2010

Bocor Sudah...

Pasal menda alah ni lah motor aku bocor...
Tak le panjang sgt...tapi leh plak bocor tayar motor aku....

Selepas layan tikus minyak...
Den layan motorsikal den yg terlaju...
yang kebocoran tayar...

Minyak Masak Tikus...

Korang nampak tu...
Dalam minyak masak ada TIKUS...
Gambar ni aku ambil semasa aku duk kat bengkel motor ( tampal tayar bocor )
3 ekor tikus masuk dlm botol minyak masak...
Lalu terperangkap...
Taukeh Bengkel Motor, aku tgk berangin jerk...

Cubaan melepaskan diri...GAGAL...

Tiada niat membunuh...Taukeh kedai condong sket botol...
Dengan harapan tikus akan kuat...
Tapi still GAGAL...

Akhirnya...dia suruh pekerja nya buang kan TIKUS2 tu dlm longkang...
Maka terlepas lah tikus tu...
Sekor jerk yg mati LEMAS...

Hamper...

Ini Hamper...mcm le korang xtaw erk...
Masa aku cuti, anak2 buah masuk pertandingan apa tah...
Hadiah nya Hamper ni...
Sebagai bapak buah...aku kena le diberi keutamaan untuk merasmikannya ( diktator..)

Moon yang tersenyum 23jam dengan HAMPERnya...

Berlakon je lah ni...

Ini lah kumpulan mereka yang memenangi hamper...
Ada 2 3 org lagik rasanya...tapi depa shift malam...
Best siot...belasah HAMPER bebeduk ni...ahakz...

Friday, November 26, 2010

Lemang Tepung...

Sowy..lama tak update BLOG...sibuk MANJANG...( buat2 sibuk...ahakz )
Al kisah rayo lopeh...anak buah bawak lemang...
Ingatkan lemang mcm biasa2 tu...
Ngupernya...
Lemang Tepung....pehhhh

Buluh untuk lemang tepung ni..kecik sket...

Di balut dengan daun pisang...bukan daun terup taw...

Ini le isi nya...Tepung Gandum dan Gula Merah...plus..Santan.
Sedap oooo tapi jari aku terluka ketika membuka Buluh ni...
Lukanya sket tapi BISAnya...pehhhh

Monday, November 22, 2010

Nerf oh Nerf...


Tak de keja...kawe main kawe nya NERF...
Busan2 ni layan NERF okay gak...

Peluru tu kalau kena kat DAHI bagus tu...
Melekap...ahakz

Tapi mangsa kawe kali ni ialah BOTOL kat depan nun...
Leh jadi penembak tepat ni...
Ahakz...

Nerf SNIPER...still menjadi IMPIAN
Bila maw beli ni...

gambo nerf sniper di cedok dari

Photos from NERF Community Malaysia

Terminal 1, Seremban...

Permandangan kat Terminal 1, Seremban...
Si JEBAT suka sangat akan BAS 2 tingkat tu...
Kemas sungguh hiasan dalam nya...
Err...awekz kat dalam tu lawa2 gak...
( statement kuar bila wife tak de di sisi...ahakz...)

Pemandangan dari atas shopping kompleks sebelah teminal..

Ini kawasan untuk bas penumpang henti2...

Adik si JEBAT nak naik bas dah...
Gi KEDAH...
Naik BAS Ekspress DURIAN BURUNG...
Ingat dah canggih bas...canggih le pemgurusannya...
Masalah tempat duduk bertindih berlaku...
Hampir2 adik si JEBAT tak dpt duduk...
Hampes...

Sunday, November 21, 2010

Lebuhraya Lekas...

Pagi td si JEBAT hantar adiknya ke SEREMBAN...
Adik bongsu si JEBAT maw naik bas menuju ke KEDAH...
Dia praktikal kejururawatan di sana...
Hari tu dia di paksa balik...
Sebab KEDAH banjir TERUK...
Now dah ok...

Dari rumah si JEBAT...
Si JEBAT ikut lebuhraya LEKAS...
Menghubungkan KAJANG ke SEREMBAN...

Apa yang best LEKAS ni...?
Memang LEKAS ikut lebuhraya ni...
Selain itu...
PERMANDANGAN sekitarnya si JEBAT suka...
Lawa...


Dan paling PENTING...
Jalan TAK jem...
TENANG....ahakz



Saturday, November 20, 2010

Video Pertama Jebat...


Video pertama yang diedit oleh si JEBAT...
Guna lagu One In Million dan video dari Ultraman Cosmo The Movie...
Daripada sinilah bermula si JEBAT buat video Resepi2 pudingnya...

Mee Goreng Jebat...

Pagi tadi si JEBAT dan FAMILY bersarapan MEE GORENG...
Mee goreng ni si JEBAT buat setelah WIFE arahkan ( mcm kena dera plak )...
Lama dah tak buat mee goreng ni...kata WIFE..( alasan biasa...)

Bahan2 wife dah sediakan...
Macam tukang masak PRO plak si JEBAT ni...
Bangganya...nampak gaya tugas si JEBAT mengorengkannya ajer...

kerja2 akhir mengoreng mee...
Hampir siap...
Rasanya..? Takkan si JEBAT nak kutuk sendirik buat...
SEDAP ooooo...ahakz

Friday, November 19, 2010

Cili Api...

Rumah si JEBAT ada 2 jenis CILI API...( semut api lom ader..)
Yang satu ni ( dalam gamabr ) tidak berapa PEDAS...
Ada 2 btg pokok cili jenis ni...
Cilinya kalau belum masak agak hijau kekuningan...
Kalau dah masak...Cili akan bertukar kepada MERAH...

Zoom sket....apa nama signtific nya ialah...
AKU TAK TAW arrr....sowy...ahakz...

Ini satu lagik cili api tahap GABAN kena LOTERI...
Pedasnya melampau...
Betul lah pepatah megatakan...kecik2 cili padi...
Baik hijau atau merah...sama jerk pedasnya...
Sedap dimakan dengan TEMPOYAK...
( kepada yg minat TEMPOYAK shj...aku tak MINAT...ahakz...)

Zoom Cili Api nan Merah n Hijau...
PEDAS sungguh...

Tahi...

Masa ni dalam perjalanan ke Bandar Baru Bangi...nak beli apa tah...lupa dah....
Lebuh Raya masa tu tenang perjalanannya...walaupun keta banyak...
Masa ni sehari sebelum Raya Aidil Adha...

Sampai kat Bandar Baru Bangi ( berdekatan dgn Simpang masuk Bangi Perdana )
Pekkkk...sejumlah tahi burung jatuh atas cermin keta....
Hampes tul....
Kuang asam nya Burung...tak de sivik tulll...
Berak sepah2....
Teringat pepatah melayu...Berak tengah jalan, sape nak ngaku...
Emm...ni sah2 le burung tu tak ngaku....dah le berak tgh jalan...atas cermin keta plak tu...
ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin