Kawan - Kawan jeBateja

Monday, November 8, 2010

Jeli Kelapa Versi ke 2...

Sebelum ni aku pernah buat Jeli Kelapa...RESULTnya...GAGAL.
Sebab apa...sebab terlalu KERAS dan KELAPAnya TEBAL...susah nak POTONG.
Kisah Bulan JULAI lalu - boleh lah KLIK SINI

Semalam...buat sekali lagi...kali ni ubah sket resepi...hasil tunjuk ajau anak buah ditempat kerja.
Kalau dulu 10gram serbuk agar2 - 5cawan air ( termasuk air kelapa )
Kali ni 10gram serbuk agar2 - 7cawan air ( termasuk air kelapa )
Letak GULA BATU sebab nak elak berair.
Letak TEPUNG UBI supaya lebih KENYAL...
ISI KELAPA aku BLENDER - supaya sedikit hancus.
Hasilnya...ok...cuma ada 3 kekurangan...( tak malu ngaku silap sendiri gamaknya...) iaitu :-

1. Rasa nya kurang sebab aku guna sebijik kelapa sahaja so tak rasa air kelapa...elok guna 2 biji kelapa ( lebih kurang 6 cawan air ).
2. Lupa letak daun pandan supaya jeli lebih enak dimakan harum baunya.
3. Bekas yang tidak sesuai. Elok letak dlm cup plastik sebab kalau letak dalam acuan/loyang, jeli ni mudah berderai melainkan memang nak buat agar2 kelapa.

SEKIAN ada nya....KASIHAN aku.

**Nak bawak sket ke kilang...nak suruh SIFU aku komen....nanti aku bgtaw..apa komennya.
SIFU aku ni pernah menjual JELI di KUIS. So dia pakar lah sket.

15 comments:

My Little Diary said...

takper... bole cuba lagi.. huhu

entry terbaru "cinta dihujung usia"

wahida said...

caiyok jebat....boleh buat punyer...kalau aku nak order kek gula hangus wife ko, ko boleh anta x? aku serius ni...

cik fiza said...

usaha escalator kejayaan :)
kagum kamu rajin memasak..

Pencacai Alim said...

ko mmg otai beb..siap blh wat jeli lagi..hakhakhak

HonEyBuNNy said...

nyum3....sedapppnya...my faberat neh..leh terangkat tudung lau jmpa jeli nyok..org kdh pgl kelapa nyok..hehheheh

Yuni Aisyah said...

hebat2..nak gak rse camn la jelly kelapa nie..nak try tp xde mse...bz je manjang..huhuhu

jeBateja said...

MLD - Tq...mmg akan berusaha...kalau berjaya nak videokan...ahakz

jeBateja said...

WAHIDA - Tq...sy akan terus mencubanya...ahakz. Hantar ke mana? kalau kawasan KL kita org POS jerk.

jeBateja said...

CIK FIZA - aik..peribahasa BARU erk...leh pakai ke ni..??

jeBateja said...

ALIM - hik..hik...mana ada otai....kalau otai..sekali dah siap...ahakz...dah 2 kali buat ni...

jeBateja said...

HONEY - den dibesaukan di kedah gak...taw ngak pasal nyok...ahakz. kalau sedap meh le buat...ahakz

jeBateja said...

YUNI - bz memanjang> uikkkk...kenapa?...exam dah ke..??

~@m!_L!y@~ said...

my pebret.. =)

jeBateja said...

LIYA - i too....ahakz

azzey said...

jeBateja: sker mkn jelly ni tp x pnh buat......:0

awak mmg suka masak ek?

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin