Kawan - Kawan jeBateja

Thursday, January 31, 2013

Rumput Kering...


Gambar ni ambil kat kampung...
Saja nak tiru blog Kak Dinas kita yang ambil gambar ala2 mcm ni...
Anak den kat kampung sihat jerk...
Siap bergaya sakan dengan sepupu nya...
Balik sini jerk demam...
Pokok kat belakang tu pokok jambu yang den citer hari tu....
Dan yg silver tu...
Lori untuk gi ladang...
Ahakz...

Maap...
Anak den domam teruk...
Susah sket nak BW...
Mana yang sempat jerk den kunjung balas...
Terima kasih...

Wednesday, January 30, 2013

Anak Den Domam...


Anak den domam plak aaa...
Bukan main banyak obat doktor bagi...
Agaknyo anak den berjangkit dari den...
Doktor pun kato macam tu...

Malam tadi bukan main teruk muntah nya...
Pehhh...
Doktor kata salur nafas sempit...
Tapi kahak banyak...
So bila batuk sket...
Maka termuntah lah dengan kahak...
Dan isi perut...


Akhirnya ini lah obatnya...
Itu pun kena repeat 3 kali hari ni...
8am...
1pm...
9pm...

Mula lah terfikir now...
Nak masuk lambat...
Or ambil CK aka Cuti Kecemasan hari ni...
Mana satu ni...

Tuesday, January 29, 2013

Jambu Air...


Jambu air kami di kampung berkongsi dengan kerengga...
Dulu tak de...
Now ada...
Tara hal lah tu...


Apa plak penyakit mai singgah kat pokok tu...
Tah apa nama tah penyakit ni...
Kulat ke...
So yg ini kena ambil hal...


Dulu pokok ni pokoknya besar2...
Sekarang kecik2 jerk...
Bukan nya pasal pokok ni bantut...
Tapi lom sempat buahnya besau...
Jebat sudah masuk mulut dulu...
Sebab pokoknya rendang...
So jebat yg tinggi ni leh capai gitu jerk...
Ahakz...


Monday, January 28, 2013

Jebat Megamuk Di Ladang...


3 hari lepas jebat balik kampung...
Melihat ladang getah family kami di Felda Palong 13, Gemas, Negeri Sembilan...
Felda kami terlibat dengan penanaman semula...

Hari ni sudah sampai ke rumah...
Upacara menanam pokok getah sudah habis...


Hanya tinggal meletak baja pengalak urat pokok...
Yang ni nampak senang...
Tapi still berpeluh...
Apa lagik jika melibatkan 2000 batang pokok...
Atau 10 ekar tanah...
Perasan tak di gambar atas...
Jebat pakai glove...
Wife jebat yg pegang cangkul tu tidak pakai glove pun...
Auwww...
Aii tak maw tapak tangan ai kasar u....
AHakz...


Ini sample pokok getah kita orang...
Masih baby lagik...


Kereta jebat turut di bawa ke ladang...
Mak dan Ayah keberatan membenarkan...
Jebat kata kat depa...
Jebat bayar keta ni bulan2...
Kenapa plak dia tak leh berkhimat untuk jebat...
Dia mesti lindungi family jebat ke ladang...
Itu tugas dia...

Jebat belaja kata2 ni semasa di jepun...
Sorang mat jepun tu nasihatkan jebat...
Kereta mmg tugasnya melindungi kita...
Ada betulnya kan...?

Ahakz...

Sunday, January 27, 2013

Pegumuman Sahaja 2....



Minta Maap tak leh mem BW...
Tuan Tanah masih di kampung...
Felda Palong 13...
Gemas...
Negeri Sembilan...

~ Auto Publish ~



Saturday, January 26, 2013

Pegumuman Sahaja 1...


Minta Maap tak leh mem BW...
Tuan Tanah balik kampung...
Felda Palong 13...
Gemas...
Negeri Sembilan...

~ Auto Publish ~




Friday, January 25, 2013

Kegunaan Lain Sellotape...


Hai geng...
Salam jumaat...
U all biasa dengan sellotape...?
Banyak kegunaan nya kan...
Di tempat kami, sellotape digunakan untuk memastikan part tidak berminyak...


Untuk kes ni...
Sellotape di tampalkan di permukaan part...
Selepas itu di tarik dengan satu alat untuk mendapatkan bacaan...


Zoom sket...
Nampak tak sellotape tu di tarik...


Ini alat pengukurnya...
Terdapat bacaan di skrin...
Kalau bacaan nya dibawah 1.7...
Ada sumtin lah pada permukaan part tu...


Sellotape digunakan bukan sebarangan...
Ada brand punyer...
Ahakz...


Mereka2 yg tekun belajar dari Sifu Hairuddin...

Thursday, January 24, 2013

Maulidur Rasul, Kita Kerja...


 Salam Maulidur Rasul...
Kita kerja hari ni...
Semalam balik kerja 8.30pm...
Plan nak cabut masa 5.30pm...
Tapi banyak plak keja...
9.00 malam baru sampai rumah...
Lotih...
Mandi...
Solat...
Tidur...


Boleh buat azam ke hari ni...
Ingat nak berhenti rokok lah...
Mula2 nak berazam pada Maal Hijrah...
Tak jadi plak...
Hari istimewa ni kalau berazam berhenti rokok...
Bagus gak kot...
Nabi musti suka...
Lagi pun sejak demam minggu lepas...
Tak hisap2 rokok...
Berhenti aje lah...
Gambar atas tu rokok last week...
Last hisap 16/1/2013...
Makna nya sudah 8 hari termasuk hari ni...
Jika 2 hari jebat habiskan sekotak rokok Dunhill...
Sekotak RM10.20 ( harga semasa...)....
Sudah jimat RM40.80...
Wahhh...
Berhenti lah....

Ahakz...Ahakz...

Wednesday, January 23, 2013

Jom Pi Kerja...


Setelah 5 hari tidak bekerja...
Termasuklah sabtu dan ahad...
Semalam...
Si Jebat telah pun berkerja...
Batuk masih berdekah-dekah...
Tapi ok...


Bermula balik rutin seharian...
Monitor bebudak...
Check program di CMM...
Buat program untuk part baru...


Paling tak suka...
Kalau ada masalah di luar kawalan...
Larik planning...
Nak kena plak investigate masalah lain yg lebih penting...
Itu memenatkan OTAK...
Sebab tak de dalam PLAN...
Otak tak sedia memikirkan nya...
Akhirnya PENAT...

5.30pm...
Cabut...
Ahakz...Ahakz...


Tuesday, January 22, 2013

Apa Kena Ni...


Apa kena pokok mangga den ni erkkk...
Pucuk nya mati layu mcm tu jerk...


Macam terbakar pun ada...
Tapi tak de plak aktiviti pembakaran...
Den ingat disebabkan serangga...
Tak nampak plak...
Tapi...
Den dah sembur Ridsert...


Jiran den nya pokok pun cam tu gak...
Pelik tul...

Ada sape2 taw...??


Monday, January 21, 2013

Berpeluh...



Demam nak kebah dah...
Terima kasih lah pada yang mendoakan...
Ahad semalam...
Nak bagi berpeluh...
Den se family basuh keta dan motorsikal ONDORO den...
Tak berpeluh sangat pun...
Dah nya anak2 poei siram nya den...
Sejuk plak jadi nya...

Baldi kuning tu bukan nya kutip kat perhimpunan BERSIH yg lepas taw...
Itu baldi PLANTA 4.8kg wife den punya...
Ikutkan kan banyak lagik...
Kawan2 mintak buat baldi memancing...
Depa kata kalau ditutup...
Leh buat tempat duduk...

Mak kat kampung plak kata...
Elok buat pasu untuk semaian...
Pokok apa den tak taw lah...

Mak mertua pun kata begitu...
So banyak dah baldi kuning tu berjasa kat org ramai...
Ahakz...



Masa basuh motor ONDORO...
Terkena rantai motor...
Terkopek kulit...
Nampak kecik...
Bapak pedih nya...
Sabo jer lah...

Tapi...
Dopan anak2 berlagak biasa jerk...
Ahakz...
Papa kuat...
Ahakz...Ahakz...

Sunday, January 20, 2013

KRISS...


Ini Motorsikal Modenas KRISS...
Made In Malaysia...

Bawah ni KRISS jugak...
Tapi bukan Motosikal...

Dan juga bukan Buatan Malaysia...






Ianya buatan Switzerland...
Antara peneraju senjata ringan...
Uniknya...
Picunya berada di atas pada laras...
Kelebihannya...
Mengurangkan sentapan ketika tembakan di lepaskan...

Cantik kan Kriss ni...

Nak beli satu....?
Di Malaysia...
Tak boleh erk...
Kena ada lesen....
Ahakz

Nota siku : gambar Motorsikal Modenas diambil dari SINI.
Nota Lutut : gambar senjata KRiss di ambil dari, SINI...SINI...SINI...SINI dan SINI

Saturday, January 19, 2013

A330 MRTT...



Pesawat Airbus A330 - 200 mula di terbangkan pada tahun 1998...
Merupakan sebuah pesawat komersial yang popular...
Mampu membawa bahan api yang banyak serta beban dan jarak penerbangan yang optima...


Oleh itu pihak Airbus menukar plak pesawat ini kepada pesawat tangki...
Yang dikenali sebagai A330 MRTT...
Multi Role Tanker Transport...


Bukan sahaja mampu membawa 111,000kg minyak...
Malah mampu membawa 380 tentera dengan kelengkapan...


Jika hendak menjadikan pesawat sebagai pesawat paramedik...
Selain dari 111 tan minyak...
Ia boleh di tambah dengan 130 buah katil medan dengan pesakit2nya sekali...


Unik lagik pesawat ini...
Boleh mengisi minyak kepada pesawat lain dengan 3 pesawat sekali gus...
Kerna ia mempunyai 3 pod pengisian minyak...
2 di kepak...
1 di ekor...

Malaysia ada pesawat tangki tak...?


Sumber gambar dari : - REVISTA, AVIATIONNEWS, PHEEWIT dan AIRBUS.


Sumber cerita dari :- 


Majalah TEMPUR



Friday, January 18, 2013

Akhir Nya....MC...


Ini MC semalam...17/ 1 / 2013...


Ini MC hari ni...18 / 1 / 2013...
Terpaksa gi klinik lain pagi tadi...
Klinik yg bukak 24jam...
Badan panas lain macam...
Sendi2 semua sakit...
Macam nak kena denggi plak...


Malam tadi cuba alih perhatian...
Buat puding...
Memang bagus...
Rasa sihat jerk masa buat puding malam tadi...


Tapi bila aje puding siap...
Hah ambil ko...
Macam dabel-dabel plak demam nya...
Pehhh....
Tak leh jadi ni...
Kena rehat sungguh2...


Thursday, January 17, 2013

Domam Plak....



2012...
Den tak de MC...
Dapat MC dari klinik pun...
Den tak submit kat kilang pun...
Bukan sebab den ni rajin pun...
Tapi masa tu den tengah siapkan satu project...
Maka den abaikan MC...
Itu tanggungjawap...

Tapi semalam den mula rasa panas...
Doktor kata demam...
Bahu kiri bengkak hingga susah nak angkat tangan...
Kepala otak den duk fikir...

Adakah segala DEMAM yang tak jadi 2012...
Akan datang sekali gus 2013 ni...
Parah lah den...
Den tak maw mc...


Btw...
Kalau terpaksa MC...
Terpaksa lah den MC...

Hati jahat den berbisik...
2012 tanpa MC...
Apa yg ko dapat dengan kenaikan tahun 2013...
Tak de pun naik pangkat...
Tak de pun naik gaji yg gah2...
Erkkk....




Wednesday, January 16, 2013

Rajin Bangat...


Ari tu ada gotong royong kat makmal den...
Ado customer penting maw datang...
Nak visit kilang...
Bebudak ni diarahkan kemas or 5s apa yang patut...
Budak baju kuning ni kemas kat belakang lab...
Siap basuh...
Tunggu kering...
Lepas tu cat plak...

Lepas tu...


Customer datang...

Tak jenguk pun belakang lab aka makmal...

Ahakz...

Tuesday, January 15, 2013

Semak, Susun Dan Suci...



Semalam pelancaran minggu 5s kat kilang den....
So briefing isnin kali ni...
Dengar pasal 5s je lah...


Apa itu 5s...
Baca je lah dari gambo kat atas...
Den sebenarnya jemu dengan 5s ni...
Penat dah dengar...
Buat 3s cukup dah...

Bak kata Bis Bos...
5s ni tak perlu kempen2...
Dah sepatutnya ada dalam diri masing...
Betul jugak erk...

Ahakz

Monday, January 14, 2013

Saya Suka Kerja Saya...


Den suka keja den yang satu ni...
Buat program inspection untuk part or model2 baru khasnya...
Seronok dan menkhayalkan...
Penuh dengan kira2...
Membuat program dengan komputer dan peralatan berharga ratusan ribu RM...
Dan program plak berjalan lancar...
Pehhh....
Nikmat sungguh....


Ada kala...
Datang jugak pening nya...
Dalam gambo tu...
Jebat tgh pening kepala nak selesaikan masalah lah tu....
Kalau kena mcm ni...
Tu yang berhari2 tak update blog...
Pening...

Pening tapi Seronok...

Anda suka keja anda...?

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin