Kawan - Kawan jeBateja

Monday, February 28, 2011

Welcome To The Club...

Jumaat petang...
Jebat gi Seremban...
Tenguk anak buah baru...
Adik jebat dapat baby...
Dalam perjalanan, hujan sangat lebat...
Berpinau mata mandang jalan....
ahakz...

Hospital Tuanku Jaafar, Seremban...
Tempat baby baru dilahirkan...
Jadi anak nogori laaa...

Ini dia ahli baru dalam family Pakcik Mamad dan Makcik Sarah...
Cucuanda mereka yang ke 4...
Ada soalan cepumas untuk aku...
Along...ko bila nak nambah lagik...?

Ahakz...terus senyap.....ahakz....

Ketika balik...
Suka sangat dengan pemandangan di lebuh raya LEKAS ni...
Sedap mata memandang...
Ahakz...

Kucing Mental...

Tak taw lah mana datang kucing ni...
Tup2 terpancul depan pintu rumah...
Bukan itu saja...
Masuk rumah jebat...
Buat macam rumah dia sendiri...
Bila masa plak dia ni jadi kesayangan kita orang...
Sudah dihalau...
Pastu datang lagik...
Dasar kucing mental yang tak reti Bahsa...

Zoom sket...
Hah...buat dah...
Muka kasihan...
Pelik...
Si Jebat tak rasa plak nak Kasihan kat hang kucing oiii...
Cuma rasa nak bagi kat blogger Puan CITARASA RINDUAN...
Nak mintak tolong buatkan Daging kucing masak KICAP...
Leh tak....?
Ahakz....

Kisah 2 Orang Mandur...

Bagaimana erk kalau keja ada 2 arahan...
Sure pening lah orang bawah...
Lihat 2 orang tua sebelah forklift tu...
Bukan sebarangan orang tu...
Depa ni MANDUR...
Ahakz...

Tenguk plak diatas tu...
Bagaimana lah orang kat atas tu bekerja...
Ngelabah...?
Pening dengan 2 arahan...?
Ahakz...
nasihat jebat pada budak kat atas tu...
Terjun tiruk jer...
biar pecah kepala...
Ahakz...

Pssttt...depa ni bukan mandur...saja je Jebat reka cerita sebab aksi depa 2 orang tu ngalahkan MANDUR estet kampung jawa....err...kampung jawa ada estet ke...??? Ahakz

Saturday, February 26, 2011

The Puding Triffle From Jebateja...

Selalu dah jebat buat Puding Triffle ni...
Puding Triffle yang rumit ni jebat tak buat kalau tiada yang rekwes...
kadang2 ada orang tempah...
Kadang kala wife yg rekwes...
buat kan ajer...
Gambar atas, lapisan paling bawah...
Agar2 biasa dengan buah pic...

Lapisan berikut dengan Puding Kelapa segera dan Swiss Roll...
Swiss Roll dilembabkan dengan Sirap dari buah pic tadi...
Swiss Roll perasa Mocha...( rasa mcm kopi jerk...)

Lapisan berikut dengan Rich Coklat...
Bersama Swiss Roll perasa pandan...
Juga dilembabkan dengan sirap dari buah pic tadi...
Lupa nak bgtaw...buah pic tu dalam tin so ada sirap dalam tin tu...

Lebihan Rich Coklat jebat tutup Swiss Roll tu...
Tenguk gambar finishing tak cantik erk...
Biasa lah kerja lelaki yang bekerja kilang...
Kasaq sket...ahakz...

Tadaaaa...
Dah beku...
Dah siap utk di hidang...

Ini belahannya...
Wife jebat HANTU puding ni...
Suruh dia buat sendiri tak maw...
Air tangan asben dia yang tak berapa hensem ni le yang dia nak...
Kalau ada masa...
Memang jebat akan buatkan...
Ahakz...

** Kos puding triffle ni tinggi sket....TAPI kalau makan dengan LIMPAHAN Yogurt....pehhhhh....
Sampai menjilat kaki kerusi tu....
Ahakz...

Wednesday, February 23, 2011

Loya...

Tekak den loya...
Apsal tah...
Berbotol2 air oren aku minum...
Nak hilangkan LOYA aku ni...
Ishhh...apakah...???
Dah berapa bulan plak aku ni...
Wife aku kena bertanggungjawap ni...
( untuk bacaan mereka yang dah bernikah...)

Sebenarnya loya sebab banyak makan Antibiotik...
Tekak den kadang2 tak leh terima Antibiotik...
Kesihatan teruk sejak 2 menjak ni...
Menyebabkan Doktor bagi ubat tu...
Line streamyx pun SAKIT sejak jumaat lepas...
Dah call orang TM...
Masih lum ada apa2 tindakan...
Adehhhh...
Tak leh update selalu gamaknya BLOG...
Nak jalan2 ke BLOG kawan2 pun mana yang sempat...
Line kat KILANG very SLOW beb...( line free katakan...)...
Bila TM nak betulkan Streamyx aku tah...
Kang aku tukau JENAMA lain kang....


Monday, February 21, 2011

EMAS : Pergi Haji...

Pada tahun 2001 kalau anda penyimpan emas anda memerlukan 11 keping emas 20gram untuk pergi ke Mekah menunaikan HAJI...
Pada tahun 2010...anda hanya memerlukan 4 keping emas 20gram untuk melakukan aktiviti yang sama...

Apa yang dapat kita BUKTI kan...?

Nilai DUIT kita makin susut saban tahun...
Nilai EMAS makin naik saban tahun...

Jadi yang mana satu perlu kita simpan...?
DUIT atau EMAS...?

Kalau JEBAT...
Jebat simpan 2 2 sekali....
Ahakz...
Duit untuk MAKAN...
EMAS untuk pelaburan kan datang...
err..pelaburan jangka panjang gitu...
kan...kan...kan...

( gambar atas : JEBAT tolong jual emas 20gram kawan...harga pada minggu lepas...RM3115/20gram )

Sape nak beli EMAS ...habaq mai...
jebateja@gmail.com


Sunday, February 20, 2011

Blackberry...

Last week, BANYAK betul meeting kena masuk...
Macam2 perkara...
Tak maw citer pasal meeting sebab ia RAHSIA...
Nak citer pasal masa tgh rehat selepas meeting...
BIG bos n SMALL bos ni bukak gajet yang BAGET canggih...
BLACKBERRY...
Bangga giler depa ni depan aku citer pasal BlackBerry massenger...
Pehhh...
BIG bos sempat bgtaw aku fungsi2 BBM...
Aku dengar jerk...
Ahakz...
Tak berminat langsung dgn Blackberry ni...
Yang aku minat...
Strawberry....


Saturday, February 19, 2011

Makan Mesti Di Lupa Jangan...

Makan kalau sodap...
Den beratur pun sanggup...

Punyo lah ramai orang...
Tah berapo ribu lah perniaga ni dapat...( RM )...

Mee sup Bakso...
Habis den tolan...
Kuah nyo den tak suko...
ahakz..

Jebat...Makan jer ko...
Ko nak solat jumaat ke...?
Nak makan...?
Errr.....jom solat jumaat...
( Semalam nya kes ni....ahakz....)

Friday, February 18, 2011

Budak Praktikal...

Budak2 praktikal di KILANG den...
Nama : AMY ( Bukan AMY SEARCH )...
From : Politeknik Sultan Abdul Halim, Jitra, KEDAH...
Course : MEKANIKAL...

Nama : AIZAD
From : University Of Adelaide, AUSTRALIA
Course : Mekanikal

Bebudak praktikal bersama SIFU mereka nan AYU...
MOON...( tengah )

Hadiah/Cenderamata dari AIZAD...
Comei ooo...
Ahakz...

MAAF KAWAN2 tak LEH nak BW...
Keta baru Perodua sudah mahu dilancarkan...
Enjin baru Proton sudah ke final stage...
Bz menghadapi segalanya...
Dokumentasi lom jebat siapkan...
So tak leh nak bersosial sangat buat masa ni...
MAAF...

TERIMA KASIH yg SUDI SINGGAH SINI...

Thursday, February 17, 2011

Cuba Teka...

Berapa RM telah terbakar...?
Ahakz...
Ada dalam RM20 ke...?
Adehhh

Den dah kurangkan ROKOK...
Lom leh nak berhenti lagik...
Lepas waktu kerja dah tak MEROKOK...
Dari balik ghumah...
Sampai masuk kerja balik...
Ahakz...
Hebat....Hebat....Si Jebat...
Ahakz...

Moga Tuhan Murahkan Rezeki...

Air Kelapa Muda tambah Susu...
Orang Belanja...
Moga Tuhan Murahkan Rezeki...

Kepek tah apa nama...
Makan jerk...
Orang bg...

Tambah lagik kepek...
Kembung perut di buatnya...
Ahakz...
Sedap tu...

Ini lagik...
Form kelantan...
Jangan jeles yeaa...
Untung ada anak buah yang tak berkira ni...
Bapak buah rasa terharu...
Korang nak rasa ke...?
Hah yang kat bawah ni untuk korang...
Ambil le sorang sket...

Makanan Ikan...
Ahakz...

Wednesday, February 16, 2011

Citer Tv Dulu2 - Baywatch...

Citer ni dulu den jarang tenguk...
Maybe sebab bonda den tak suka den tgk citer ni...
Err...pepaham jer le...
Citer ni kalau ikut rekod bermula tahun 1989 ~ 2001...
Sangat tak sesuai pada anak yang lum dewasa macam den dulu...
Err...sekarang sesuai kot...ahakz....ahakz...

EMAS : Tidak Boleh DI Manipulasi...


Jebat baca e book perihal EMAS...
Emas tidak boleh di MANIPULASI...
Tidak seperti wang kertas...
Wang kertas boleh dicetak banyak2...
Kemudian menjadi tidak BERNILAI...
Atau menyebabkan HyperInplasi...
Seperti mana yang terjadi di Zimbawee...
Sesuka hati cetak duit...
Sesuka hati letak nilai duit...
Tenguk le nilai duit di bawah ni...

Adakah emas boleh dicetak...?
Sesuka hati meletak NILAI...?
Jawapannya...tentu TIDAK...

Oleh itu...
Belajar2 lah simpan emas...
Kenaikan emas pada tahun 2010 ialah 27%...
Berapa dividen ASB?

( gambar emas diatas adalah hak milik anak buah den....EMAS dari Australia...)


Beli emas dan kumpul emas melalui...



Eh Ada Tempahan Laaa...

Ini puding Triorasa...
Kalau pos yang lepas jebat sudah bgtaw cara membuatnya dengan bantuan Video...
Tapi kalau malas...
Leh gak tempah...
Bab tempah menempah ni biasanya...
Kat Blog wife jebat yang jelita...


Gambar diatas adalah tempahan salah sorang customer wife...
jebat tukang buat jerk...
Tapi tak pernah plak jebat bgtaw yang jebat yang buat...
Al maklum...
Percaya ke lelaki kerja kilang buat puding...?
Ahakz...

Kek Pelangi, Apam Pelangi & Puding Triorasa...Tempahan customer dari Gula Hangus Blog...

Tuesday, February 15, 2011

Jebat Kerja Wehhh...

Selamat Menyambut Maulidur Rasul...
Jebat kerja today...
Overtime...
Ibadat jugak tu...
Ahakz...

Lebuhraya KL - Seremban kurang kenderaan...
Jebat berhenti tepi jalan...
Snap gambo...
Ahakz...

Koje banyak...
Sampai guna 2 komputer...
Tapi yg kocik tu untuk bersosial...
Lepas dah habis kerja baru le update blog ni...

Terima kasih kepada Akak CITARASA RINDUAN...
Sebab semalam dia XPLORE perihal BLOG jebat...
Nak kawan dengan TOKEH KEDAI makan ni...?
Tapi jangan harap nak makan free yee...
Sebut nama jebat 3 kali dulu...
Ahakz...

Gambo puding Triorasa ni AKAK CITARASA RINDUAN xplore dlm BLOG dia...
Kita bukan terer masak kak...
Kita minat kat PUDING jerk...
TIDAK termasuk POKOK PUDING...
AHAKZ...

Monday, February 14, 2011

Sila Jalan Di Tempat Yang Betul...

Tempat keja den dah ada tempat jalan kaki...
Tidak buleh lagik jalan sesuka hati...
Melenggang sesuka rasa...

Nak jalan masuk kena ikut dalam garisan tu...
Terutama pelawat...
Terutama awekz yang masuk guna kasut tinggi...
Kat sini lori kuar masuk...
Forklift ngalahkan keta Firmula 1...
Kalau jalan melenggang...
Ada harapan kena sondol...

Sulah ada papan tanda looo...

Err....nak kata apa lagik erk...
Err..ok itu aje...
Sekian...Tq...
Ahakz...

Minggu ni keja PAGI...Kalau susah nak BW...harap maafkan Budak Jahat ni. TQ

Sunday, February 13, 2011

Hujan Di Petang Ahad...

Ahad kojo...
Tak do makno cuti de bagi Jebateja...
Potang tu...
Maso nak balik...
Guruh berdentum dentam...
Pehhh...
Seram siut...
kena sekali...
Hangus...

Dah le den naik ONDORO den ni hah...
Hujan kalu...
Confirm KUYUP...
Tapi...alhamdulilah...
Sampai gak kat ghumah...
TAPI...

Kalau den naik menatang ni tadi...
Memang sah-sah kuyup...
Ahakz...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin