Kawan - Kawan jeBateja

Sunday, July 17, 2011

Sambal Hitam Kuala Lipis & Kek Span...

Pernah dengar sambal HITAM...
Hah ini dia...
Sambal RASMI orang PAHANG...
Ahakz...
Rasa nya ia di buat dari Belimbing yang kecik2 tu...
Apa tah nama nya...

Zoom sket...
Sory tak sempat nak letak bunga2 tepi sambal...

Yang ni aku makan...
Kek Spen...
Wife juga yg buat...
Ahakz

38 comments:

CintaZulaikha said...

wahhhhhhhhhh kek span npk yummmy...nk resepi...

Citarasa Rinduan said...

bagi resepi untuk sambal hitam tu jebat!!
kalau tak kak ayu rotan..
hahaha

zati embong said...

jat xpernah plak jmpa sambal kaler htam 2 jebat.huhu.kat kuantan xde kot.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Pandai isteri hang jebat masak....
Yg itam itew ai x besa mkn langsung(^_−)−☆
Sepatutnyer suruh ur wife buat blog masak2

ezzu said...

wah2...sedapnye mkn kek span...hehehehe

padlie said...

sambal tu guna belimbing buluh ke?
first time tengok...

Mengenali komputer [Siri 1]

schaze zainn said...

sambal hitam tu susah gak nak buat.

aku tgk pakcik aku buat lama giler

rebus belimbing buluh tu lama giler.

then ikan bilis tu nak kene tumbuk sampei hancur..

tapi bile MAKAN mmg best! haha

Dinas Aldi said...

terkejut den kalau ada bunga tepi sambal tu, hehe

bunga said...

ahahahhaha.....nak kek..ko selalu xkongsi ngn aku kan.

chiLleD...!! said...

dh lma xmkn kek span..ahakz

alinac lover said...

peh kagum

Aku Ibu Muda said...

belimbing buluh yg direbuskan berjam2...hihi..yummy!

bila la nak buat ni...stok belimbing rebus dah ada... penyakit M tak hilang2 lg

wahida said...

aku selalu tgk blogger post pasal sambal hitam tu, rasanya org pahang je tau kot...
aku teringin nak try la jebat..kat sini takde org jual ke?

aleen aiden said...

kakak aku suke makan sambal neh!Hu3

siti murni said...

somi isteri pandai masak..jeles chek..jeles..huhu

gadisBunga said...

hmm..nampaknya aku kene cari laki yg pandai masak jugak. ihiks!

jeBateja said...

Zulaikha - itu den kena tanya wife....den tak reti...reti makan jerk...ngap...ngappp...ngappppp

jeBateja said...

KAK AYU - juga akan di tanya pada wife nanti....ahakz

jeBateja said...

ZATI - aikk..org pahang pun tak pernah jumpa ke....ahakz

jeBateja said...

LADY AYU - uikk..pilih isteri mmg kena pandai masak....senang perut....ahakz

jeBateja said...

EZZU - kalau di hidang depan mata...mmg sedap...ahakz

jeBateja said...

PADLIE - betui...mmg letak belimbing buluh...

jeBateja said...

SCHAZE - wehhhh...ko org Pahang ke.....pehhh....mmg terbaek lah...tapi aku tak makan....ahakz

jeBateja said...

DINAS - mana bunga...mana bunga....sudu ada le...

jeBateja said...

BUNGA - bukan tak maw bg...ko tu jauhhh....kalau dekat...senang....

jeBateja said...

CHILED - lama tak makan....?..meh sini...ada lagik ni...

jeBateja said...

ALINAC - aikkk...kagum apa..??

jeBateja said...

IBU MUDA - ko kalau tak kenal...tak taw lah.....ahakz....ahakz...org kelepih...

jeBateja said...

WAHIDA - weehhh..aku lom jumpa org buat laaa....susah ooo...sebab kena guna belimbing buluh yg direbus dgn garam....sampai hitam

jeBateja said...

ALEEN - aikkk...apsal kakak ko jerk...ko...?

jeBateja said...

SITI - aku mana taw masak...ko ni....aku taw buat puding ajeee....itu mana leh dikatakan pandai masakkkkk...

jeBateja said...

GB - wehhh...aku ada 3 lagik kosong wehhhhh.....ahakz...ahakz

schaze zainn said...

uncle aku org pahang.

aku orang perak jek..

ahaha. aku belasah je bab makan ni.

janji SEDAP! lalalala

jeBateja said...

SCAHZE - ooo..ini le org yg tolak batu n kayu yea....ahakz....ahakz

NzA said...

ada resepi sambal hitam tu tak???belimbing buluh ke????

jeBateja said...

NZA - ada....nanti den tanya WIFE....dia yg buat.....ahakz

maya amir said...

hah..jebat.. ari tu kan masa entry ikan patin tu kan.. den nak ckp psl sambal nilaa..sambal belimbing..den lupo namanye sambal hitam..1st time den makan kat umah cousin..perghh serious terangkat..lepas tu, dah jarang dapat makan..huhu...maklumlaa den ni pahang celup...kekekek..

jeBateja said...

Maya Amir - oooo...ini lah yee...den saja xplore pasal makanan Pahang ni....bg wife den kembang sket....ahakz

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin