Kawan - Kawan jeBateja

Friday, April 8, 2011

Jebat Sedang Prepare Puding Triffle...UPDATE...

ENTRI NI SAMBUNGAN YG SEMALAM YEA....
JEBAT TERUSKAN DENGAN MEMBUAT PUDING TRIFFLE
TEMPAHAN ORANG....



Kesian Puding ni...
Empunya kata, rasanya sedap...
Puding Triffle nukilan PENCINTA PELANGI...
Nak baca citer pasal puding ni...?
( harap pencinta pelangi tak marah den cilok gambar dia ni...sowy geng ...)

Esuk jumaat ada orang dari Bandar Baru Bangi tempah Puding Triffle ni...
So hari ni jebat dah siapkan sebahagian darinya...
Sebab nak buat puding ni...
Banyak step...
Kalau nak nunggu esuk...
Alamatnya tak TIDO jebat nanti...

Layer pertama...
Ada agar2 biasa yang di MASAK dari 5gram serbuk agar2, 5 sudu gula & 3 gelas air...
Potongan buah PIC...
Agar2 dimasukkan dlm bekas tanpa menenggelamkan buah PIC...

Layer ke 2...
1 cawan tepung kastard, 150gram gula, 1 tin susu cair, 10gram serbuk agar2 & 4 cawan air...
Air, Gula n Serbuk agar2 - masak sehingga mendidih...
Kastard dan susu di mixer hingga sebati...
Agar2 mendidih...
Tuang dan kacau sampai mendidih...
Tuang atas layer pertama tadi...
Buah PIC yang timbul akan menjadi pengikat antara agar2 dan puding...

Layer ke 3...
Swiss roll perasa coklat dan dibasahkan dengan syrup dari buah PIC tadi...
OK...sampai sini dulu...
Akan bersambung esuk...
IsyaAllah...


Selepas tu buat rich coklat...
Cara nak buat...?
Ada dalam video jebat sertakan dibawah...
Selaputkan rich coklat pada swiss roll pertama....

Selepas tu...
Masukkan swiss roll kedua...
Habiskan rich coklat...



Ini puding yang siap dihantar...
Sedap dimakan dengan YOGURT...
Harga RM55.00






Ini cara2 nak buat RICH COKLAT...
SELAMAT MENCUBA...

41 comments:

ezzu said...

waaa.bestnye puding..lama ezzu x mkn puding...hheheheh

khairunnisa ♥ said...

weyy..makin hebat.. suka buah pic tu..

zati embong said...

tnya jebat!

berapa kalau nk order gak?
leh deliver smpai kuantan x?

siti murni said...

I yang paling malas sekali bab layer2 tu lah..tapi bab nak makan memang tak malas..hehe
lama tak nak buat layer2 tu..?

Amirah Adnan said...

kenape mesti puding trifle??

wargghhhh!

nakkk!!

storyfromme said...

adoyai jebat.da meleleh da air liur den nengok puding2 ni.

KUREKURE COMEL said...

nak.....takmau la tgk lain kali...kang mengidam pulak....hihihi

jeBateja said...

EZZU - meh le makan puding....kita belanja ni....ahakz

jeBateja said...

NISA - ahakz....tak de yg hebat....biasa2 jerk...

jeBateja said...

ZATI - ngak bisa...kuantan ya jauh....jom kita ajau buatnya...ahakz

jeBateja said...

AMIRAh...sebab puding tu selalu org suka tapi susah nak buat...ahakz

jeBateja said...

SITI MURNI - sekejap jer..nak mebekunya..lama sket

jeBateja said...

STORY - kita dekatkan...nanti kita belanja yeee....ahakz

jeBateja said...

KURE2 - ahakz...hang dah berisi ke...taniah...ahakz

alinac lover said...

nnti nak cuba resepi yg ni pulak

jeBateja said...

hati2...ramai yg gagal ni...risau plak kiter....

alexa yussida said...

walaweihh..tetibe craving for this yummy coldie n softy fud!haihhhh saja je cik jebat nih..lagi saya scroll down lg lapa taw..uuu

azzey said...

terliur je lah aku bc n3 ko ni.....:)

jeBateja said...

ALEXA - saba...saba....den dah bgtaw cara membuatnya tu...hang leh buat...ahakz

jeBateja said...

AZZEY - ahakz...hang nai buat sendirik buleh...nak tempah pun buleh...ahakz

Cikgu Nurin said...

huihhh..cuaca tgh panas hangat sedap nih...sluurrppp..jilat skrin ...hi hi..

ツ pencinta pelangi said...

Haha... :D Tak mara la.

tenkiu sbb sudi ajar lagi.ssh3 jr jebat bt entry lg.

Dah ikut dh step by step, silap tang serbuk agar2 tu n swissrol (sbb penuh 1 bekas tu tutup ngan swissroll.) ehe

yatie's EPISODE said...

tak nak cuba. malas nak luah bakat terpendam. T.T

nak order boleh? tapi tunggu elaun dpt lu. tapi nak diskaun. tapi boleh tak ni? hee

Teenager Housemaid said...

alamk jebat!
sedapnyerrr!!!
nak!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tapi nak free...ngehehehe...(ye saya tau saya over minta free haha)
nak buat..saya tak reti masak and baking..
hoho~

NzA said...

minta izin nk copy ye en. jebat...xthn tgk..nk kena buat nie.....

cik bahulu oren said...

yummmyyyy..telan air liur segelen :P

nidus2 said...

Gigi Pak Nidus dah tinggal beberapa batang je lagi....kalau makan yang ini tinggal lagi satu.

jeBateja said...

CIKGU NURIN - ahakz...sila lah buat...untung hujan lepas membuatnya...ahakz...

jeBateja said...

PENCINTA PELANGI - alahai....sebab tu le kita sedaya upaya nak tlg ni...kesian oooo....

jeBateja said...

YATIE - nak order boleh....nak diskaun pun boleh....ahakz...

jeBateja said...

TEENAGER - alamak..nak free ke...kena tolong masak sama laaa

jeBateja said...

NZA - sila...sila....tara hal punya....

jeBateja said...

BAHULU - uikkk....segelen air liur....banyak...

jeBateja said...

PAK NIDUS - ha ha....ok....kurang manis ni....

niesz said...

sedapnye!nk rase semue..hehe...nk buat tapi mcm xde mase je..ekekek..

jeBateja said...

NIESZ - eleh....iyer ke tak de masa...ada nya...kalau buat sendirik kan...pastu se family makan...pehhh...nikmatnya...

ツ pencinta pelangi said...

kalo guna buah lain selain pic ok tak??? sbb pic ssh nak cari la, ada pun yng tin bsr... ehe.

mcm buah lychee ke.. etc.

ツ pencinta pelangi said...

finest agar-agar powder jenama chap rose tu sama gak ngan agar2 powder swallow globe brand?

jeBateja said...

Pelangi - boleh jerk...ikut suka aa...cuma tak taw plak sirap dlm laici sesuai or tidak dgn swiss roll...

Anak murid den guna NENAS....ahakz...try laaa

jeBateja said...

PELANGI Chap Rose den lom guna...cuma Nona jerk pernah...

ツ pencinta pelangi said...

Chap rose ni bukan agar2 segera.
Serbuk agar2 je, tp xda yg colourless.

Dh try dah. hehe.. okay dah.

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin