Kawan - Kawan jeBateja

Tuesday, August 31, 2010

Resepi Puding Triffle Untuk Cerry



Wokayz...ini permintaan Cerry...Puding Triffle. Sebenarnya puding ni dah ada videonya di youtube cuma masa aku buat video ni aku agak jahil pasal serbuk agar2. Kepada yang nak cuba, aku nasihatkan guna serbuk agar2 dan puding segera. Terus terang aku cakap...puding ni susah nak buat dan kosnya mahal TAPI.....rasanya...pehhhh....cakap pun tak guna oooo....jiran aku yang aku pas kan puding ni....sampai hari ni bercerita betapa sedapnya puding ni....berbaloi dengan kos yg dikeluarkan....try lah erk....sementara tu aku advise sket...

Puding ni korang akan buat 7 layer....korang leh tenguk video ni nanti....

Layer pertama - Dalam video ni aku guna buah koktel asalnya tapi aku lebih suka buah pic sebab ia mudah dipotong setelah beku nanti. Kalau korang beli buah pic dlm tin JANGAN potong nipis sangat. Susun pic cantik2 dlm bekas yg korang nak guna. Guna serbuk agar ( jika beli yg 10gram - guna separuh aje dan airnya jgn isi air lebih 2 cawan ). Jangan tuang agar2 melebihi buah pic sebab lepas ni layer 2 kita guna puding...buah pic yg lebih ni untuk IKAT antara agar2 dan puding.

Layer 2 - Layer ni aku nasihatkan guna PUDING segera...sila ikut arahan di kotak....jgn sesekali engkar arahan di kotak....tuang dalam bekas agar2 tadi tapi...PASTIKAN agar2 tu dah beku.

Layer 3 - Swiss Roll, masa ni letak swiss roll...sila pastikan PUDING tadi dah beku atau separuh beku. Area ni aku suka swiss roll kopi atau coklat

Layer 4 & 6 - kita akan buat RICH COKLAT...korang tgk lah bahan2 nya....agak banyak dan mahal....tapi percaya lah...kalau korang buat jadi....korang akan NAk buat lagik.

Layer 5 - Swiss roll lagik...layer ni aku suka letak swiss roll strawberi atau pandan sebab nak lawankan dengan rich coklat yg kelihatan gelap. Bila belah or potong nanti....nampak sket kaler2 nya...nak cantik je...suka hati korang le nak letak mcm ne...

Layer 7 - penting sebab pelengkap rasa...Yogurt...korang beli jerk...kebanyakkan bahan2 diatas manis...jika korang ikut sukatan betul2 seperti dalam video...tak le manis sgt. Kalau manis pun....bila dilawankan masamnya yogurt...pehhhhh.....

Ok...selamat mencuba.....



MERDEKA Yeahhh...

Awal pagi...di hari MERDEKA...pehhh...bangun awal tu....lihat sinaran mentari di ufuk timur...pehhh...tenang sungguh....apa pun SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN kepada semua....malas nak ucap lebih2 sebab aku nak gi mandi....ari ni aku keja beb.....ahakz....

Uikkk...kat TOL....sunyi sepi....ahakz...semua cuti...aku jerk keja.....

Lebuhraya....kereta pun segan2 nak lalu....ahakz....

Tumpang Jap...

Masa gi solat tadi...tumpang jap STOKIN kat pokok ni....ahakz. Stokin memang perlu di LAB QaQc tempat aku ni sebab terlampau sejuk dan dilarang menggunakan KASUT. Errr...nasib baik lee...pokok ni tak LAYU...ahakz.....

Menu Puasa ke 20...

Semalam kerja amat penat oooo....ingatkan wife tak buat kuih muih so singgah pasar ramadhan...2 kali tawaf...den boli Pizza ni jerk....Pizza buatan tempatan...sedap oooo...ini lah pertama kali den beli pizza yg di luar drpd Pizza Hut....tak sangka Pizza kat luar pun sedap tahap gaban.....gaban pun kalah.....

Sampai rumah WIFE dah siapkan satu menu yang den tak taw apa nama nya. Hidangan apa ni erk...ada Sagu....ada santan dengan air gula....ada ais....tapi rasanya...sedappppp.....sampai sahur pun den dok ulang makan ni lagik....ahakz

Perhimpunan Pagi...

Perhimpunan pagi ISNIN...oleh kerana bulan PUASA so awal2 lagik dah tunggu kat kawasan perhimpunan...

Ada hamper laaaa.....

Perhimpunan dah start...lepas DOA ada sedikit TAZKIRAH...



Selepas ucapan oleh beberapa menteri kabinet....ada penyampaian hadiah kepada mereka yang meyertai KAIZEN ( apa itu KAIZEN....carik le dalam internet )...ahakz.....

Menu Puasa ke 19...

Bz bangat meyebabkan lambat nak update blog. Puasa ke 19 hari tu sms den kat kilang...ayat mudahnya...abang hari ni berbuka puasa abang goreng mee yea....ahakz...itu ayat dah edit tu...kalau kuar ayat2 cinta kang...MUNTAH dgn sengaja plak korang...so hari tu balik aku kena goreng mee....so jadi le mee goreng...ahakz

Kek batik ni aku buat sehari sebelumnya. Ini lah kek batik pertama aku buat selepas tahun 2000. Kali terakhir aku buat masa aku cuti kemalangan pada tahun 1997. Itu pun BONDA aku yang buatkan...aku bgtaw jerk apa nak buat....so kek batik tahun 2010 ni agak tak berapa cantik...tapi rasanya sedappppp.....

Caramel ni jiran bagi....sedap....ahakz

Laksa Johor...jiran jugak yang bagi....

Sunday, August 29, 2010

Menu Puasa ke 18...

Puasa ke 18...wife buat kek coklat maka dengan rasminya jiran2 akan mendapat kek coklat untuk berbuka puasa...rasanya lemak gebu berkrim...ahakz...

Popia goreng ni special sket taw...pemberian jiran sebelah rumah. Sebab apa special...sebab inti nya ada sosej....ini le pertama kali hamba makan popia ada sosej...ahakz...kuahnya bapak pedasnya....adehhhhh

Mee Kari ni jiran jugak yg bagi...ahakz...orang memberi...kita mentedarah le.....sayang nya mee ni dah kembang masa aku suapkan dalam mulut...sesekali makan mee pun okay erk.....ahakz...nak buat mee goreng lah berbuka ni plak...termaktub dalam menu berbuka pose ke 19....

Saturday, August 28, 2010

Resepi Untuk Madihah...

Wokayz...ini gambo kuar sekali lagik tapi kali ni dengan resepi nya. Tah apa nama makanan ni pun aku tak taw. Resepi ni di rekwes oleh MadihahZubir...dalam ruangan komen di post aku Menu Puasa ke 17. So wife aku ada kat sebelah ni masa aku post resepi ni....

Bahan2 :-
- Beli pisang macam kat atas tu - sorry tak taw nama pisang ni.
- Roti - aku guna Gardenia ( roti Sandwich )
- Telur Ayam - 2biji
- Esen Vanilla
- AisKerim perasa Vanilla

Cara-cara membuatnya :
1. Pisang tu kena buang kulitnya. Melainkan korang tak suka membazir. ( pssttt...kulit pisang letak kat pokok bunga..nanti bunganya cantik )
2. Roti buang tepi2nya...yang macam kerak tu.
3. Bancuh telur dengan esen vanilla.
4. Ambil sedikit bancuhan telur letak kat tepi Roti ( umpama gam sebab nak gulung roti dengan pisang )
5. Letak pisang kat roti dan gulung.
6. Celup Gulungan Roti Pisang pas tu goreng seikhlas rasa. jangan sampai hangit.
7. Tos kan minyak.
8. Letak atas pinggan bersama aiskerim vanilla
( aiskerim vanilla sahaja yg sesuai..perasa lain...tak boleh blah...)
9. Selamat mencuba....ahakz
-

Menu Puasa ke 17...


Tak taw apa nama menu ni tapi menu ni memang sedap....sedap bangat. Menu ni wife yang buat dan ia kombinasi Pisang ( pisang nama apa tah...), roti dan Vanilla Aiskerim. Sedapnya...sampai menjilat pinggan....ahakz

Friday, August 27, 2010

New Hobby...



Ini le hobi baru budak kilang aku...main kereta kawal...aku ingatkan kereta ni macam kat Nilai 3...harga dalam rm70.00. Tanya dia punyer tuan...kereta sahaja rm300. Tukau motor lebih powers...rm200. Tukau bateri lebih tahan lama...rm200 ( lebih mahal dari bateri kereta myvi aku....). Tu diaaa...busuk2 dah habih rm700. Kawan aku ni...salah plak wiring bateri yang rm200 harganya tu....terus kong bateri tu.....habih begitu sahaja rm200....ahakz

Menu Puasa ke 16...


Semalam puasa ke 16 - aku tak masak....tak buat puding....tak buat kek...semua main tunjuk jerk kat Pasar Ramadhan....ahakz....ada jiran2 bagi juadah berbuka....tapi lupa nak ambil....semuanya sebab aku masuk kerja petang semalam...so tak sempat nak buat menda....ahakz

Jalan Jem...

Tengahari semalam pi kedai kek...tujuannya nak beli barang kek lah...almaklum wife seorang perniaga kek. Kunun nya nak pi beli barang arrr...tapi terpaksa tawaf 18 kali kat kedai yang nak pi ni....

Jalan depan kedai kek ni...jem giler....pehhh...dah le cuaca panas...kalau dapat sirap...alangkah indahnya....( tgk je lah keta belakang aku tu...berderet...)

Mana2 pun jem sekarang ni.....adehhh...

Last nya dapat parkin VVIP...ahakz...khemah ni depan sebuah kedai makan...depa dok buat sediakan untuk orang berbuka pose nanti. Tapi tengahari tak de lah org nak berbuka erk...kalau ada pun nyorok2 lah kot.....ahakz....

Phoenix Project...

Aku keja malam...masuk keja pukul 9.00pm untuk bulan puasa ni. Kalau bulan2 lain masuk keja 8.30pm...sampai le 6.00am. Tapi semalam...aku masuk kerja 3.00pm....dan sampai le 6.30am....ahakz. Sebenarnya aku ada joint inspection perihal projek baru dengan proton, kita orang namakan Project Phoenix. Tapi kami lebih suka meyebutnya Projek Enjin Turbo...ahakz...perkataan ini lebih banyak di sebut di forum2 yg berkaitan automotif. Turbo di sini TIDAK bermaksud enjin yang meletup2 kuar api kat ekzos tu....tapi ala ala VTEC lah....rasanya tahun depan baru kuar enjin ni....IsyaALLAH....

Thursday, August 26, 2010

Puding Triffle menu puasa ke 15...

Puasa ke 15 cheq buat puding yang paling payah dan mahal kosnya. Tapi walau mahai...rasa dia..pehhhh...meletop ooooo. Nama nya puding Trifle....ahakz...


Kiri Kanan....aktiviti meyediakan puding ni...ada 7 tingkat. Guna Swiss Roll...Guna buah pic...errr...mcm2 lagik laaaaa.....



Kek Swiss Roll tu perasa Pandan dan Kopi....uhukz...sodap ooooo...kombinasi 2 Swiss Roll....




Ini masa dah siap...dah siap potong...nampak isi kandungan dalam nya....yang atas tu yogurt. Sila bayangkan...puding yang manis2 buah di sertakan Yogurt dan Buah Pic yang sedikit masam....pehhhhhh......

Wednesday, August 25, 2010

Penyelamat...


Tengahari tadi aku dengar anak kucing mengiau-giau di belakang rumah. Aku tanya wife, wife kata mungkin ada anak kucing jatuh dalam lubang. Sedari semalam wife dengar suara tu...aku pun pergi jenguk belakang rumah aku...yang terdapat rumah kosong...suara dengar dari lubang ni.....

Tu dia...memang ada anak kucing dalam ni...terpaksa lah aku menyelamatkannya...sebab dah terpandang..kalau tak tahu tu lain...sian anak kucing ni...sure lapaq dan dahaga...err...dia puasa kot...cuma tak sahur lah tu...kan...kan...anak kucing. Lubang ni dalam arrr....terpaksa pakai dawai...

Dalam masa aku menyelamat, mama kucing ni datang plak...elehhh...orang nak selamat baru nak datang....tadi diam jerk....lain kali anak jatuh bg le taw...apa guna hidup berjiran kalau tak membantu...kan..? Mama kucing ni kejap jerk...pas tu dia belah...tak tahan dengar aku berleter lah tu....pirahhh lah ko.......

Akhirnya...selamat jua anak kucing ni......

Zoom sket.....pssttt...anak kucing...kau buat le muka kesian...muka pose tak bersahur....hah...itu macam arrrrrr

Lubang tempat anak kucing tu jatuh aku tutup dengan batu bata ni...agar tidak berulang kejadian seperti tadi...tertonggeng tonggeng aku.....( maap tak de gambo tertonggeng....editor dah delete..)

Semua dah ok...mama kucing tu pun datang...masa aku dah balik rumah dah...siap mandi bagai....korang tenguk tu...terhendap2 mama kucing tu dalam lubang tu...dia ingat kita kurung anak dia kot..sebab ada batu bata tu.....porah lah ko mama kucing...orang tolong td ko blah...patutnya bagi le sokongan moral....bagi sirap segelas dua ke...oppppsssss.....

Ini kenangan aku dapat....tangan terkena pagar...nampak sket tapi bisa dia....pehhhhh.....errr...leh dapat mc malam ni....ahakz

Menu Puasa ke 14...

Hari ni berbuka puasa macam koboi...lepas Azan baru sampai rumah. Ini semua di sebabkan aktiviti menghantar kek. Aku hantau Kek Gula Hangus ke Kota Seriemas dah lewat..pastu jem plak....adehhhh....

Lastnya....kuih ke...apa ke..tak sempat buat. nasib baik wife dah siap masak Tomyam...ini jerk yg tinggal...selepas berbuka....ahakz

Tuesday, August 24, 2010

Resepi Puding Jebat...


Okayz...atas permintaan kawan blogger iaitu Cik Cerry Berry...yang mawkan Resepi Puding Jebat...maka disini jebat tonjolkan resepi puding ni....

Kalau nak guna serbuk agar-agar sila beli 2 kampit yang setiap satu 10gram so kita maw guna 20gram. Sukatan air ialah 4 cawan air. jangan banyak2 sebab santan jerk kita dah guna 2 cawan...ok selamat mencuba.....oppsss.....cara2 nak buat sila lihat video erk....

Menu Puasa ke 13...

Puasa ke 13...wife buat cucur udang jerk...cucur udang ni wife buat follow resepi dalam internet...dari kuah sampai le cucur nya...wife folllow dari internet....senang tul ada internet ni erk....ahakz....

Lauk kerang ni wife tak le follow....ahakz....yang ni mmg dah biasa buat....

Sampai kan lauk ni pun wife follow dari internet...ikan kembung 3 rasa...dia follow resepi asben dia sendirik di utube yang tajuk asal resepi siakap 3 rasa...

Post yang lain...

Blog Widget by LinkWithin